Exportatorii cer modificarea statutului EximBank

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 martie 2010

ANEIR solicită reducerea competenţelor Comitetului interministerial al EximBank şi consolidarea conducerii executive

Comitetul interministerial are nu mai puţin de 18 membri, în majoritate secretari de stat din ministerele economice, şi ia decizii cu privire la utilizarea fondurilor statului

Exportatorii vor discuta, în aprilie, cu BNR, Ministerul de Finanţe şi conducerea EximBank despre activitatea băncii de stat

Activitatea băncii de stat EximBank va fi subiectul unei discuţii, în luna aprilie, la care vor participa conducerea instituţiei, oficialii Băncii Centrale şi ai Ministerului de Finanţe, şi reprezentanţii exportatorilor.

Discuţia a fost solicitată de către Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) pe motiv că oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi de modul în care Banca de Export-Import a României "EximBank" sprijină exporturile.

Una dintre solicitările ANEIR face referire la modificarea statutului EximBank, pentru reducerea competenţelor Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA) şi consolidarea conducerii executive.

Exportatorii susţin că în CIFGA (n.r. for care ia decizii cu privire la utilizarea fondurilor statului privind finanţările, garanţiile şi asigurările) "lucrează persoane în necunoştinţă de cauză", iar activitatea băncii are, astfel, de suferit.

Liderul ANEIR, Mihai Ionescu, ne-a declarat:"În luna aprilie, după sărbătorile de Paşte, vom participa la o discuţie cu reprezentanţii EximBank şi cu cei ai Băncii Naţionale a României şi ai Ministerului de Finanţe pe tema activităţii băncii de stat. Scopul acestei discuţii este acela de a constata dacă activitatea EximBank corespunde obiectivului cu care a fost înfiinţată".

Exportatorii reclamă, astfel, faptul că o bună parte din capitalul băncii nu a fost folosit pentru sprijinirea exporturilor, fiind valorificat pe piaţa interbancară pentru a genera profit pentru treburile interne ale băncii.

Mihai Ionescu mai arată, citând un raport oficial, că nici banii alocaţi de la bugetul de stat pentru sprijinirea sectorului nu au fost folosiţi, 71% din sumă rămânând neutilizată.

Contactat de ziarul BURSA, preşedintele EximBank, Ionuţ Costea, ne-a declarat că, într-adevăr, în luna aprilie, va avea loc o discuţie, însă subiectul aceasteia va fi acela de a identifica soluţii pentru sprijinirea exportatorilor.

De altfel, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare, EximBank a lansat, recent, un întreg pachet financiar care curprinde credite pentru cofinanţare şi prefinanţare, precum şi scrisori de intenţie neangajante sau garanţii.

Ce propun exportatorii

În cadrul discuţiilor, Mihai Ionescu ne-a precizat că ANEIR va face o serie de propuneri privind activitatea Eximbank.

"Ca structură de ofertă, nu putem spune că Eximbank a stat pe loc, aceasta fiind diversificată, însă blocajele apar din cauza comitetului interministerial care lucrează în necunoştinţă de cauză", spune Mihai Ionescu.

Una dintre principalele propuneri ale ANEIR vizează tocmai modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare al EximBank pentru a reduce competenţele Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (CIFGA).

Comitetul interministerial este alcătuit din 18 membri (în mare parte secretari de stat, preşedinte fiind secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi), iar conform statutului actual al EximBank, banca "administrează şi derulează activităţile specifice de finanţare, cofinanţare, refinanţare, asigurare, reasigurare, garantare, în numele şi în contul statului, aprobate de CIFGA".

ANEIR propune, în schimb, consolidarea competenţelor conducerii executive a băncii.

Momentan, conform statutului, preşedintele executiv al băncii îndeplineşte orice sarcini stabilite de Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Administraţie, Comitetul de Direcţie şi CIFGA.

Totodată, Mihai Ionescu ne-a mai spus că ANEIR va mai cere depolitizarea conducerii EximBank şi ca banca să nu mai fie un subiect de răfuială politică.

În context, Mihai Ionescu ne-a mai precizat că ANEIR va aduce în discuţie şi structura salarială din instituţiile financiare de stat, precum şi cea din comisiile şi fondurile de garantare, propunând stabilirea acestora în baza unei grile.

De altfel, sunt voci care susţin că Guvernul ar urmări să profite de pe urma nemulţumirilor exportatorilor şi, în urma discuţiilor, să găsească un motiv să-l schimbe de la conducerea instituţiei pe Ionuţ Costea (cumnatul social-democratului Mircea Geoană).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb