Administraţia pentru Informaţii în Energie anticipează că vânzările de petrol ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol vor scădea cu 4,3% în acest an, la 940 de miliarde de dolari, şi cu 3,9% în 2014, la 903 miliarde de dolari, pe fondul exploatării gazelor de şist.
Exporturile de petrol din ţările membre ale OPEC au ajuns, anul trecut, la o valoare de 982 miliarde dolari, în creştere cu 5,4% faţă de anul precedent şi la cea mai mare valoare din ultimii 38 de ani, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA.
Potrivit experţilor americani, exporturile OPEC în America de Nord se vor diminua considerabil, însă ca urmare a creşterii producţiei la exploatările de şist din SUA şi Canada.
Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din cadrul OPEC, a câştigat anul trecut 311 miliarde de dolari din vânzarea de ţiţei, reprezentând 32% din veniturile totale ale OPEC, potrivit EIA.
Datele agenţiei americane exclud Iranul, care a fost anul trecut al doilea mare producător de petrol din OPEC, dar care a coborât între timp pe locul al şaselea, în urma sancţiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear al acestei ţări.
Iranul nu a fost inclus din cauza "dificultăţilor asociate estimării veniturilor sale, inclusiv incapacitatea de a încasa plăţi, dar şi a posibilelor discounturi de preţ pe care le oferă clienţilor", a explicat EIA în respectivul raport.
Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie publicate la începutul acestei luni, statele OPEC au livrat, în iunie, 30,61 milioane de petrol pe zi, faţă de 30,98 milioane de barili, în luna mai.
OPEC a reafirmat, la sfârşitul lunii mai, o ţintă de producţie de 30 de milioane de barili de petrol pe zi.