Exxon Mobil a convenit vânzarea activelor sale de petrol şi gaze, din Norvegia, pentru aproximativ 4 miliarde de dolari, marcând retragerea companiei din activităţile de producţie din această ţară, după o prezenţă de peste un secol, au declarat, joi, trei surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.
Grupul american a anunţat în iunie că intenţionează să îşi vândă activităţile de producţie din Norvegia, care constau din participaţii minoritare la peste 20 de exploatări, operate de producătorul local Equinor şi grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, informează News.ro.
Un purtător de cuvânt al Exxon a declarat: "Nu obişnuim să comentăm discuţiile comerciale".
Acţiunile Exxon, cea mai mare companie petrolieră listată la bursă, au crescut cu 1,7%, la un maxim al şedinţei de tranzacţionare de la New York, după ce Reuters a scris că vânzarea a fost convenită.
Grupul înregistrat în Irving, Texas, a purtat discuţii în ultimele săptămâni cu un număr de părţi interesate, între care companiile Equinor, Aker BP şi DNO, listate la Oslo, Lundin Petroleum, listată la Stockholm, precum şi Var Energi, susţinută de grupul italian Eni, şi fondul privat de investiţii firm Hitech Vision, au declarat surse din industrie.
Cele trei surse au spus că Exxon a închis în ultimele zile procesul de vânzare, unul dintre cumpărători acceptând termenii vânzării.
Exxon a angajat banca de investiţii Jefferies pentru gestionarea procesului de vânzare, au declarat surse bancare în această lună.
Jefferies a refuzat să comenteze.
În 2017, producţia netă a Exxon la exploatările din Norvegia a fost de circa 170.000 de barili de echivalent de petrol pe zi.
Vânzarea, dacă va fi aprobată de autorităţile de reglementare şi finalizată, survine după ce Exxon s-a concentrat în ultimii ani pe creşterea producţiei exploatărilor de şist continentale, în specal în bazinul Permian, situat în vestul Texasului şi în sud-estul New Mexico, precum şi pe dezvoltarea descoperirilor uriaşe de petrol din Guyana.
Exxon mai analizează posibilitatea vânzării activelor eţinute în apele britanice din Marea Nordului, după o activitate de peste 50 de ani, au declarat luna trecută surse din industrie.