ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participaţiei de 50% deţinută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, transmite G4Media.ro.
Astfel, următorul pas în cadrul negocierilor este solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date (informaţiile tehnice şi financiare despre proiect).
ExxonMobil a transmis în luna noiembrie mai multor companii o scrisoare oficială prin care le invită să depună oferte pentru participaţia de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
În proiectul din Marea Neagră, ExxonMobil deţine 50% din acţiuni (restul fiind deţinut de OMV Petrom) şi este operator. Lukoil, companie privată condusă de Vagit Alekperov, este considerată unul dintre pionii politicii energetice globale a Kremlinului. Întâlnirile dintre Vladimir Putin şi managementul companiei sunt regulate, după cum arată şi un comunicat din 2019 al Kremlinului. Posibila intrarea a unei companii ruse în proiectul Neptun Deep e considerată de sursele guvernamentale citate o problemă majoră de siguranţă naţională, dat fiind că exploatarea gazelor din Marea Neagră e văzută drept o alternativă la dependenţa de gazele din Rusia.
Lukoil mai operează un zăcământ de gaze din Marea Neagră în Petrimetrul Trident, alături de Romgaz. Primele date au relevat resurse de gaze estimate la 30 de miliarde de metri cubi, iar Lukoil a primit în noiembrie acest an permisiunea de a începe forajul de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO).
ExxonMobil a investit deja în lucrările de explorare din România circa 700 de milioane de dolari, potrivit informaţiilor G4Media.ro.
Reprezentanţii companiei americane ExxonMobil au transmis, în luna iulie, premierului Viorica Dăncilă şi şefului Agenţiei pentru Resurse Minerale (ANRM) că vor să dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră în vederea unei vânzări a licenţei, după cum a scris G4Media.ro în exclusivitate la acel moment. Decizia ExxonMobil a venit după ce guvernele PSD controlate de Liviu Dragnea au amânat în mod repetat adoptarea unei legislaţii stabile, dar şi în contextul mutării atenţiei companiei către zăcăminte mai bogate din alte ţări. Guvernul Dăncilă a încercat la acel moment să minimalizeze evenimentul.
ExxonMobil a încredinţat procesul de găsire a unui cumpărător către ScotiaBank.
Printre companiile interesate de preluarea unei porţiuni din participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun Deep se numără compania cu capital de stat Romgaz, după cum a declarat managerul Adrian Volintiru pentru Agerpres.
O altă companie interesată este PGNiG (Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo), controlată de guvernul polonez, potrivit informaţiilor G4Media.ro.
ExxonMobil a fost considerată o investiţie americană strategică în România, dat fiind că era poziţionată în Marea Neagră, devenită epicentrul unor dispute politice între Rusia şi statele riverane membre NATO, după anexarea ilegală a Crimeei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2020, 22:10)
Un Roman .De ce nu cumpara Romania aceea parte de investitie sa extragem noi acele gaze nici de cum sa le acorde Rusiei. Nu a ajuns atitia ani ca am stat in genunchi sa cersim de la ei
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2020, 01:24)
Sa ia Rusia totul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.01.2020, 09:17)
Nu ne vand americanii la rusi.
Ei au venit aici sa ne ajute .