EY: Încasările din IPO-uri au scăzut cu 32%, la nivel mondial

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2023

EY: Încasările din IPO-uri au scăzut cu 32%, la nivel mondial

English Version

În primele nouă luni din 2023, volumul IPO-urilor a scăzut cu 5%, în ritm anual

La nivel global au fost înregistrate 968 de IPO-uri în primele trei trimestre ale anului 2023, cu un capital mobilizat de 101,2 miliarde de dolari, în scădere cu 5%, respectiv 32% în ritm anual, conform unui raport publicat de EY. În ciuda acestui fapt, impulsul pieţei se consolidează, în trimestrul al treilea fiind înregistrată o îmbunătăţire notabilă a performanţei preţurilor acţiunilor după IPO, comparativ cu trimestrele anterioare, notează sursa citată.

Conform studiului EY Global IPO Trends, după trei trimestre din 2023, piaţa globală a IPO-urilor a cunoscut o dinamică schimbătoare, caracterizată de îmbunătăţirea sentimentului de încredere în piaţă în principalele ţări occidentale, de perspectiva unor IPO-uri de top în SUA, de pieţele emergente solide şi de o încetinire a activităţii IPO din China.

În ultimul deceniu, atât numărul de IPO-uri, cât şi încasările de pe pieţele emergente au crescut cu peste 30%, în principal datorită expansiunii economice mai rapide comparativ cu ţările dezvoltate. Până în acest moment al anului 2023, pieţele emergente au reprezentat 77% din cota globală ca număr şi 75% ca valoare, notează EY. Acestea au înglobat şi noii intraţi în arena IPO-urilor active, precum Turcia şi România, pe lângă ţările deja înfloritoare precum Indonezia, Malaezia şi India. Pe pieţele dezvoltate, în SUA s-a înregistrat un număr mai mare de tranzacţii mari, în timp ce Japonia şi Italia au contribuit la creşterea tranzacţiilor mai mici.

EY: Sectorul tehnologic domină activitatea IPO

Sectorul tehnologic continuă să domine activitatea IPO la nivel mondial în 2023, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, dacă se exclude IPO-ul de succes al designerului de cipuri Arm, în întregul sector se înregistrează o scădere a încasărilor. Nu s-a semnalat o creştere substanţială a debutului în IPO pentru startup-urile din domeniul inteligenţei artificiale (AI), dar acestea încep să apară în circuitul IPO, potrivit EY. Sectorul industrial a trecut pe locul al doilea, pe fondul unei expansiuni solide în majoritatea subsectoarelor sale. Pe de altă parte, ofertele publice iniţiale de tip unicorn au înregistrat o scădere substanţială a volumului şi a încasărilor cu peste 80% faţă de anul precedent, în special în sectoarele clasice de creştere, cum sunt tehnologia, sănătatea şi ştiinţele vieţii, potrivit raportului citat.

EY: Preţul acţiunilor după IPO s-a îmbunătăţit în toate regiunile

Regiunea Americilor a înregistrat o creştere remarcabilă, cu 159% în ritm anual, a încasărilor, obţinând 19,3 miliarde de dolari în primele trei trimestre ale anului 2023. Dintre cele 113 IPO-uri din acest an, 96 au provenit din SUA.

SUA reprezintă, de asemenea, singura piaţă care a atras mai multe IPO-uri transfrontaliere şi IPO-urile blockbuster mult aşteptate. Activitatea de IPO a societăţilor de achiziţie cu scop special (SPAC) a atins, până în prezent în 2023, cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani în ceea ce priveşte veniturile şi a scăzut la niveluri care nu au mai fost văzute din 2016. În timp ce piaţa IPO tradiţională dă semne de redresare, activitatea IPO-urilor SPAC va fi probabil atenuată pe termen scurt, deoarece accentul se va muta pe finalizarea sau lichidarea celor care urmează să fie de-SPAC, conform EY.

Primele nouă luni ale anului 2023, prezintă o imagine mixtă pentru IPO-urile din Asia-Pacific, cu volume şi încasări în scădere anuală cu 8%, respectiv 41%, chiar dacă regiunea prezintă o cotă de aproximativ 60% din piaţa globală. Guvernele din cea mai mare parte a regiunii încearcă să stimuleze creşterea economică şi activitatea IPO prin iniţiative precum reducerea taxelor de timbru. De asemenea, din cauza slăbiciunii din pieţele cheie, în Asia-Pacific s-au înregistrat mai puţine tranzacţii în ultimii doi ani. Există un optimism general în ceea ce priveşte tranzacţiile mari în curs de desfăşurare, fiind aşteptată o creştere modestă a ofertelor publice iniţiale în trimestrul următor sau la începutul anului 2024, potrivit EY.

De la începutul anului, în EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi India) au avut loc 286 de oferte publice iniţiale, care au strâns 21,9 miliarde de dolari, o creştere cu 2% a volumului faţă de anul precedent, dar o reducere cu 44% a încasărilor. Pieţele bursiere cu sediul în EMEIA s-au adaptat la o "nouă normalitate" pe fondul înăspririi condiţiilor financiare şi a lichidităţii pieţei, dar au rămas surprinzător de robuste şi stabile, investitorii manifestând o încredere sporită. O tendinţă distinctă în EMEIA este interesul tot mai mare pentru ofertele publice iniţiale din sectorul energetic, împreună cu acţiunile legate de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), notează EY.

George Chan, EY: "Investitorii se îndreaptă spre companii cu fundamente solide"

George Chan, EY Global IPO Leader, spune: "Confruntaţi cu o lichiditate mai restrânsă şi un cost mai ridicat al capitalului, investitorii se îndreaptă spre companii cu fundamente solide şi perspective bune de profitabilitate. Ca răspuns, prospectele de IPO trebuie să demonstreze soliditate financiară şi potenţial de creare de valoare. Pe măsură ce decalajele de evaluare se reduc, investitorii analizează performanţa post-listare a noului eşalon de IPO-uri, care, dacă este pozitivă, ar putea reînnoi încrederea pieţei".

În marile economii occidentale, se preconizează că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate, în timp ce băncile centrale încearcă să aducă inflaţia persistentă la nivelurile ţintă. În consecinţă, costul capitalului rămâne ridicat, ceea ce, împreună cu înăsprirea creditării, face ca finanţarea să fie mai dificilă, potrivit EY.

Investitorii vor continua să se preocupe mai mult de elementele fundamentale, precum un bilanţ puternic, fluxuri de numerar sănătoase şi rezistenţă în condiţii economice slabe. De asemenea, este probabil ca investitorii să fie mai interesaţi de companiile cu un concept ESG şi de cele care pot demonstra adoptarea aplicaţiilor de inteligenţă artificială în modelele de afaceri şi operaţiuni.

Candidaţii la IPO vor trebui să fie agili, cu modele de afaceri inovatoare, să fie rezilienţi atunci când se confruntă cu constrângeri ale lanţului de aprovizionare şi provocări macroeconomice, să aibă un capital de lucru solid şi să fie capabili să se adapteze la noi moduri de a face afaceri prin adoptarea tehnologiei şi a aplicaţiilor AI, conchide raportul EY.

Bursa din Londra a înregistrat doar cinci listări, strângând 359,8 milioane de lire sterline în al treilea trimestru din 2023, deoarece condiţiile dificile ale pieţei au continuat să diminueze activitatea IPO, conform EY. În trimestrul respectiv, venituriledin IPO au scăzut cu 36% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2022, când opt emitenţi au strâns 565,5 milioane de lire sterline. În primele trei trimestre ale anului 2023, 23 de companii au fost listate în Marea Britanie, strângând 953 de milioane de lire sterline, faţă de 34 de IPO-uri care au atras 1,16 miliarde de lire sterline în aceeaşi perioadă din 2022.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. fed-ul si guvernul american au marit masa monetara M2 de la 15 trl la 21 trl intr-un singur an. la fel si celealate guverne si banci centrale. acesti bani au ajuns la populatie si la micile companii aproape toti. normal ca cu atata lichiditate printata din nimic a inceput o speculatie si s-au format tot felul de bubble uri si inflatie, bitcoin, nft, uri, case, bursa ipo uri toate au crescut f mult.

    in 2 ani cat a trecut de la terminarea pandemiei, fed ul a reusit sa scoata 1 trliard din masa monetara, asta dupa ce a pompat 5 intr-un singur an. prea putin pt a opri inflatia si speculatia. 

    1. legea lui pareto!

      e necesar sa “plesneasca” 4% ca sa defleze 64%  

      s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb