Facilităţile pentru şomajul tehnic ne-au scutit de sute de milioane de lei

M.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2010

Facilităţile pentru şomajul tehnic ne-au scutit de sute de milioane de lei

Una dintre puţinele măsuri anticriză ale autorităţilor noastre facilităţile pentru reducerea concedierilor colective ne-a scutit, anul trecut, de plăţi pentru ajutorul de şomaj în valoare de sute de milioane de lei, susţine Ministerul Muncii într-un răspuns la o interpelare parlamentară.

Parlamentul a aprobat recent ordonanţa de urgenţă prin care companiile vor fi scutite, în continuare, de la plata contribuţiilor sociale, pentru maxim 90 de zile, perioadă în care vor suporta doar 75% din indemnizaţia către salariaţi, dacă îşi încetează temporar activitatea. Proiectul adoptat de Parlament se află deja la Preşedinţie pentru a fi promulgat.

Măsura a fost aplicată şi în 2009 printr-o altă ordonanţă de urgenţă, prin care angajatorul şi angajaţii au fost scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de maxim trei luni, dacă angajatorul îşi suspenda temporar activitatea.

Peste 5.000 de companii au apelat anul trecut la această facilitate, prin care aproximativ 260.000 de salariaţi au scăpat de concediere, fiind trimişi doar în şomaj tehnic, timp în care au încasat trei pătrimi din indemnizaţie.

Ministerul Muncii susţine că dacă toţi cei 260.000 de salariaţi ar fi fost concediaţi, statul ar fi trebuit să plătească drept ajutor de şomaj aproximativ 1,2 miliarde de lei, iar rata şomajului ar fi crescut cu până la 1,5 puncte procentuale.

Guvernul estimează că, în acest an, aproximativ 200.000 de salariaţi vor beneficia de noua ordonanţă, iar impactul pe bugetul general consolidat va fi de aproape 440 de milioane de lei. Cu toate acestea, Guvernul sus-ţine că măsura va aduce o economie de 866 milioane de lei, pentru că trimiterea celor 200.000 de angajaţi în şomaj ar fi costat statul 1,3 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In multe cazuri, companiile cu capital majoritar de stat, cum este Electrica Serv, au profitat de aceste prevederi pentru a-si acoperi cheltuielile nesabuite ale managementului, astfel au scutit contributiile catre asigurari sociale si , pe de alta parte, si-au schimbat flotila de automobile de lux. In unele sucursale, toata pierderea anului trecut provine din ratele de leasing. In plus, acei salariati cu contractele suspendate vor pierde in viitor sume importante la calculul valoric al punctelor de pensie acumulate. Sa recapitulam, bugetul asigurarilor sociale pierde, angajatii pierd asigurarea viitorului, iar directorii instalati politic, schimba masinile de lux ale fostilor directori. Castig net: firmele de leasing. Unde-i hiba : OUG 4/2010 nu are norme de aplicare, in special in verificarea acelor conditii economice, tehnice si structurale, pentru optiunea de somaj tehnic.

    1. ar trebui ca Guvernul sa publice lista cu toate companiile care au benficiat de astfel de facilitati sa vedem cine e pe acolo. ar fi simplu o plublica pe site

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb