FALIMENTUL GRECIEI? BBC: De ce este importantă tragedia greacă pentru tine?

Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iulie 2015

BBC: De ce este importantă tragedia greacă pentru tine?

Grecia înseamnă numai 2% din economia eurozonei, însă ieşirea sa din Zona Euro ar putea afecta şi alte state, prin efectul de contagiune. Nimeni nu pare să dorească un astfel de scenariu.

BBC oferă cinci motive pentru care evenimentele din Grecia ne privesc pe toţi.

Grexitul poate fi dezastruos pentru Grecia

Nu există garanţii că economia Greciei, eliberată de cătuşele Zonei Euro, ar înflori, potrivit BBC.

Banca Greciei a descris un tablou foarte sumbru a ceea ce ar însemna Grexitul - o recesiune profundă, cu o creştere a şomajului şi reducere a veniturilor.

Grecii de rând şi-ar vedea economiile devalorizate. Grecia ar deveni paria pe piaţa internaţională de credit, ceea ce ar face şi mai puţin probabilă o recuperare rapidă.

Grecia are o istorie de lovituri şi există temeri că părăsirea zonei euro ar putea duce la o destabilizare politică.

Votanţii s-au îndreptat către Syriza pe fondul nemulţumurii faţă de partidele tradiţionale. Dacă Syriza conduce Grecia în afara Euro sau face o înţelegere care se dovedeşte inacceptabilă, votanţii s-ar putea îndepărta şi mai mult faţă de "mainstream" (masă) şi îndrepta către partide precum cel comunist sau de extremă dreapta Golden Dawn (fascişti).

Efect de contagiune în alte state

Politica europeană este atât de interconectată, întrucât este dificil de imaginat un scenariu care să nu fie favorabil cel puţin unuia dintre actori.

Evoluţia prim-ministrului grec Alexis Tsipras este urmărită îndeaproape de alte partide antiausteritate, precum Podemos din Spania.

Partidul a luat avânt la alegerile locale din mai, iar succesul lui Tsipras ar fi un impuls pentru acesta la alegerile generale de la finalul acestui an.

Dacă Germania este de acord să taie din datoria Greciei, atunci cancelarul german Angela Merkel s-ar putea confrunta cu o reacţie adversă din partea votanţilor nemulţumiţi de faptul că Grecia scapă nepedepsită.

Pentru partidele anti-UE, precum Frontul Naţional din Franţa sau Ukip din Marea Britanie, criza le întăreşte argumentul că integrarea europeană este sortită eşecului.

Un alt factor este faptul că Grecia, alături de Italia, a suportat greul creşterii numărului de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. O Grecie în afara zonei Euro ar fi mai puţin capabilă şi mai puţin înclinată să coopereze asupra problemei.

Ministrul de Apărare grec Panos Kammenos a invocat această posibilitate, ameninţând să "inunde" Europa cu migranţi dacă Grecia va fi lăsată să cadă.

Statele Unite sunt îngrijorate

Preşedintele american Barack Obama, care a stat pe margine pe perioada crizei greceşti, a făcut presiuni pe Tsipras, săptămâna trecută, cerându-i să ia "decizii politice dificile".

Washingtonul şi-a mai exprimat îngrijorarea vizavi de efectelor Grexit-ului asupra economiei globale, însă intervenţia lui Obama ar putea să reflecte şi temerile că Grecia ar putea fi aruncată în braţele Rusiei.

Renunţarea la euro ar putea forţa Grecia să caute ajutor rusesc, dar nu este clar care ar fi preţul Moscovei.

Tsipras a ameninţat deja unitatea europeană referitor la poziţia asupra acţiunilor Rusiei în Ucraina, cerând încetarea sancţiunilor.

Grecia este, de asemenea, membru NATO, iar organizaţia a avertizat asupra repercusiunilor dacă Grecia iese din Euro.

"Dacă Grecia iese (n.r. din Zona Euro), pariez că în Moscova acest lucru ar fi văzut drept o confirmare a teoriei ruseşti că Uniunea Europeană este în declin şi pe cale să se destrame", a spus Wolfgang Ischinger, un fost ambasador german în SUA, citat de Bloomberg.

Efect de domino ireversibil

O îngrijorare importantă este că Grexitul ar putea demara un efect domino ireversibil.

Există motive pentru a crede că acest lucru nu se va întâmpla - UE a făcut paşi pentru a izola dificultăţile financiare ale unui stat membru faţă de restul.

Dacă Grecia ar părăsi zona Euro, atunci ar fi într-un moment când economia europeană îşi revine.

Dar, având în vedere incertitudinea inevitabilă care ar urma unui Grexit, aşa cum a spus secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, ar fi o "greşeală" să credem că nu va fi contagiune.

Ţări precum Irlanda sau Portugalia, care au primit anterior pachete de bailout, ar putea fi atrase din nou în criză.

Un Grexit ar putea schimba modul cum este văzut proiectul monedei unice.

Comisia Europeană descria, la un moment dat, apartenenţa la Zona Euro drept "irevocabilă", dar Grexitul ar arăta că nu mai este cazul.

Louka Katseli, preşedinte al National Bank of Greece, a spus că acest lucru ar da undă verde pentru pieţe să atace membri mai slabi ai zonei.

Economiei globale nu-i va plăcea

Grecia reprezintă o mică parte din economia mondială - Jim O'Neill, fost economist-şef la Goldman Sachs, a calculat că o economie de dimensiunea Greciei este creată de China la fiecare trei luni.

Dar rolul Greciei în una dintre monedele majore ale lumii înseamnă că este puţin probabil ca exitul său să fie trecut cu vederea.

Pieţele de capital au coborât şi urcat, în linie cu speculaţiile legate de negocierile dintre Grecia şi creditorii săi şi probabil vor fi speriate, în continuare, de Grexit.

Creditorii Greciei, precum Banca Centrală Europeană şi alte state europene, s-ar confrunta, de asemenea, cu pierderi imediate.

Chiar şi în cazul unei înţelegeri, problemele Greciei nu se pot rezolva peste noapte şi nici nu vor fi găsite răspunsurile la toate criticile legate de moneda unică.

Starea de incertitudine pare de neevitat pe viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un vechi proverb grecesc spune ca marinarii se fac in furtuni nu in ape line. Personal consider rolul Greciei extrem de important in relevarea adevaratei fetze a constructiei Europene. Este bine ca Tsipras joaca un rol principal, pentru a se vedea ce se intampla cand alegi un populist. Este bine ca reapare Papandreu pentru a se intelege ce rol are un guvern sprijinit din afara tarii si cat de mult dezastru poate aduce un guvern de tip fanariot in mileniul al treilea. Este bine sa vezi cum toata functionarimea de la Bruxelles, orice papagal vorbind de acolo profereaza tot felul de amenintari perfide. Cine are ochi sa vada si o bruma de creier sa inteleaga va vedea ce insemna fiecare. Acum se vede ca UE are doua (sau mai multe) categorii de cetateni. Nu suntem egali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb