FALIMENTUL GRECIEI?-SURSE BNR: "Neplata datoriilor Greciei implică automat default-ul ţării"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2015

"Neplata datoriilor Greciei implică automat default-ul ţării"

Neplata datoriilor Greciei către Troica implică automat default-ul ţării, după cum ne-au spus surse din Banca Naţională a României (BNR), care ne-au precizat: "Grecia este în default tehnic de acum circa doi ani, de când a beneficiat de un hair-cut, plătind mai puţind decât datora către finanţatorii externi. Există, însă, şi posibilitatea, ca, în ultimul moment, Grecia să facă rost de bani şi să plătească".

Potrivit surselor noastre din Banca Centrală, contagiunea nu se desfăşoară după ecuaţii liniare: "În astfel de situaţii, contagiunea poate exploda şi poate ajunge la dimensiuni inimaginabile sau poate să nici nu înceapă. Contagiunea este foarte greu de prevenit. În anii 2000 am avut o încercare de contagiune asupra BCR şi a altor bănci, când, timp de o săptămână, băncile au făcut toate plăţile, în fiecare zi, conform solicitărilor celor care şi-au retras depozitele.

Acum, gradul de capitalizare a băncilor este foarte mare - în jur de 18%, faţă de cerinţa de 8%. De asemenea, lichiditatea este foarte mare, băncile având bani în conturi la BNR şi la partenerii lor, în titluri de stat şi în alte diverse instrumente, având resurse să facă faţă oricărei contagiuni".

Însă, dacă vom avea de-a face cu o contagiune care se va întinde pe mai mult timp şi toţi deponenţii se vor aşeza la cozi să-şi retragă banii, nicio bancă din lume, oricât de stabilă ar fi, nu va face faţă unei astfel de situaţii.

"Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare poate acoperi cel mult 3% din depozitele garantate, însă acesta se poate împrumuta prin diverse scheme de garantare, după care Guvernul poate interveni, însă aceste lucruri se întâmplă în cazul unor catastrofe majore, care nu au avut loc nici în 2008. Cu atât mai puţin se va întâmpla ceva atât de grav în aceste momente", ne-au mai spus sursele noastre.

Banca Naţională a României (BNR) va sprijini subsidiarele greceşti din ţara noastră, ne-a spus, duminică, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Reprezentantul BNR transmite deponenţilor "să nu repete greşelile din trecut", făcând referire la retragerile de numerar efectuate în urmă cu câţiva ani de la alte bănci, "fără motive reale".

Domnia sa ne-a declarat: "Când se îmbolnăvesc părinţii, nu se îmbolnăvesc automat şi copiii. La noi nu sunt probleme, iar dacă se vor închide băncile greceşti, nu înseamnă că vor fi afectate şi fiicele lor din ţara noastră. Dată fiind calitatea unităţilor bancare româneşti cu capital grecesc, BNR le va sprijini şi nu le va lăsa să cadă".

În cazul intrării Greciei în default, problema este a acestei ţări, care va trece automat la drahmă, estimează sursele noastre, care apreciază că, la noi, vor fi unele fluctuaţii pe monedă, după care se va reveni la normal.

Nimeni nu ştie cât de extinse pot fi repercusiunile evenimentelor din Grecia, pentru că există foarte multe implicaţii, este de părere economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale.

Domnia sa consideră că, deşi, în mod normal, România nu ar trebui să fie afectată în mod direct de situaţia din Republica Elenă, efectele ar putea fi de natură indirectă.

Aurelian Dochia ne-a declarat: "Ţara noastră nu ar trebui să se afle în primul val de risc, întrucât nu avem o expunere directă nici din punct de vedere comercial, nici al investiţiilor. Cu toate acestea, ar fi absurd să nu fim îngrijoraţi, mai ales la nivel guvernamental şi la nivelul Băncii Centrale şi al sistemului bancar.

Intrăm într-o perioadă de incertitudine şi în Europa, pentru că modul în care se va desfăşura acest proces de negociere şi ieşire a Greciei din zona euro este cu totul necunoscut şi nu există prevăzută în niciunul din tratatele europene o procedură pentru o asemenea evoluţie. Dacă apar turbulenţe în Europa, moneda europeană începe să fluctueze, costurile de împrumut încep să crească şi, în aceste condiţii, am putea simţi şi noi anumite efecte".

În opinia lui Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, este exagerată teama că, dacă Grecia va ieşi din zona euro, toată această zonă va avea de suferit. Domnia sa consideră că totul este pregătit pentru un astfel de scenariu.

Ionel Blănculescu nu crede în default-ul Greciei

Costul unui default al Greciei ajunge la 3 trilioane de euro, susţine analistul economic Ionel Blănculescu, în opinia căruia Grecia nu poate intra în incapacitate de plată, întrucât "pe ea sunt puse pariuri în valoare de 3.000 de miliarde de euro".

Ieri seară, cu opt ore înaintea deciziei pe care Grecia urma să o ia în legătură cu plata datoriei către finanţatorii externi, Ionel Blănculescu ne-a declarat:

"Tot PIB-ul Greciei este de 180 de miliarde de euro, iar datoria sa se ridică la peste 300 de miliarde de euro. Cum să producă Grecia o gaură de 3.000 de miliarde de euro? Sunt poziţii financiare deschise pe diverse platforme în toată lumea, iar dacă grecii intră în faliment, aceste poziţii se închid. De aceea, nu va fi nicio incapacitate de plată. Comisia Europeană va face o propunere de ultimă instanţă către Guvernul grec, care va consta într-un program «coafat» de reechilibrare a ţării, care va consta într-o serie de măsuri precum alinierea TVA, realizarea unor privatizări, restructurarea pensiilor şi salariilor, fără o tăiere imediată etc. Diseară (n.r. aseară), Alexis Tsipras (n.r. premierul grec) va merge la Comisia Europeană şi va bate palma, acceptând de principiu un astfel de program, care va fi unul de macrostabilizare, nu de austeritate. Bineînţeles că nu va plăti datoria către Troica, însă aceasta din urmă îi va mai acorda o amânare de o lună, ca urmare a încheierii respectivului acord. În acest timp, Grecia se va angaja că va plăti acordul, iar datoria va fi rescadenţată, rediscutată, probabil Grecia va mai cere hair-cut-uri etc., însă, până atunci, Tsipras va explica situaţia oamenilor, care vor vota, la referendum, pentru rămânerea în zona euro. Tsipras ştie foarte bine ce pariuri sunt puse pe Grecia şi de aceea nu se va ajunge la faliment".

În opinia specialistului, această situaţie va fi una bună pentru piaţa financiară. "Pentru Grecia va fi foarte greu", apreciază Ionel Blănculescu, subliniind că grecii vor traversa un regim foarte dur - un fel de chimioterapie -, urmând să plătească "nota pentru huzurul din ultimii zece ani, o notă cu iz argentinian, unde un astfel de regim continuă de acum 15 ani".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Corect. Cazinoul mondial vrea sa se mai joace cu papusa Elena. Nu o lasa gamblerii la greu. O sa-i atarne niste sfori papusarii si circul merge mai departe.

    La noi, neam de mitici, daca am ajunge in situatia Elenei, s-ar pune in aplicare jocul de societate Hopa Mitica, cade in cur, dar se ridica :))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb