Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat o nouă scădere lunară în iulie 2021, de 1,2%, după un declin de 2,6% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 31%, de la 33,8% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).
În comunicatul de presă de pe site-ul organizaţiei se precizează că declinul din iulie 2021 reflectă scăderile preţurilor cerealelor, produselor lactate şi uleiurilor vegetale, care au compensat creşterile preţurilor pentru carne şi zahăr.
Cea mai importantă contribuţie la scăderea indicelui agregat au avut-o preţurile cerealelor şi produselor lactate, care au înregistrat scăderi lunare de 3%, respectiv 2,8%. Creşterea anuală a preţului cerealelor s-a temperat până la 29,6%, de la 33,8%, în timp ce avansul anual al preţului produselor lactate s-a temperat până la 14,5%, de la 21,9%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cerealelor la nivel global a fost de 2,2%.
Preţul porumbului a scăzut cu 6% faţă de luna precedentă, pe fondul producţiei peste aşteptări înregistrate în Argentina şi a îmbunătăţirii prognozelor privind producţia din Statele Unite.
Scăderi lunare ale preţurilor s-au înregistrat şi la orz şi sorg, de 6,4%, respectiv 5,3%, pe fondul scăderii cererii pentru importuri.
Preţul grâului a crescut cu 1,8% faţă de luna precedentă, până la cel mai ridicat nivel de la mijlocul anului 2014, şi reflectă îngrijorările legate de condiţiile culturilor din Statele Unite şi Canada, dar şi perspectiva unei recolte sub aşteptări în Rusia. Preţul orezului şi-a accelerat scăderea în iulie 2021 până la minimul ultimilor doi ani, pe fondul creşterii puternice a costului transportului maritim şi a unor probleme logistice.
Preţul mediu al uleiurilor vegetale şi-a temperat creşterea anuală până la 66,7%, de la 81,8% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,4%, după un declin de 9,8% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 4,5%.
Scăderea preţurilor pentru uleiul de soia, rapiţă şi floarea soarelui a compensat creşterea preţului pentru uleiul de palmier. Evoluţia preţurilor pentru uleiul de rapiţă şi cel de floarea soarelui reflectă reducerea cererii pentru importuri, pe fondul unei perspective foarte bune privind recolta din sezonul 2021/22, conform comunicatului de presă de la FAO.
Preţul zahărului şi-a accelerat creşterea anuală în iulie 2021, până la 44,1%, de la 43,8%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,7%, până la cel mai ridicat nivel din martie 2017. Creşterea lunară a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de impactul condiţiilor meteo nefavorabile asupra producţiei din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr la nivel mondial. Presiunile de creştere a preţului au fost temperate de îmbunătăţirea prognozelor privind producţia şi exporturile Indiei, precum şi de deprecierea monedei braziliene faţă de dolarul american.
Preţul cărnii a înregistrat a zecea lună consecutivă de creştere în iulie 2021, cu o medie lunară de 1,9%. Creşterea anuală s-a accelerat până la 19,6%, de la 15,4% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,8%.
"Cotaţiile pentru carnea de pasăre au înregistrat cea mai mare creştere, pe fondul creşterii importurilor în Asia de Est, iar preţul cărnii de vită a crescut mai ales pe fondul creşterii importurilor Chinei", se arată în raportul de la FAO, unde se mai precizează că preţul cărnii de porc a scăzut ca urmare a scăderii importurilor Chinei.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.08.2021, 10:21)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2021, 10:40)
Exista preturi pentru toată lumea la mâncare ... și oricum ca pondere din salariu, mâncarea e cam pe la cel mai mic nivel din istorie. Doar ca noi vrem si IPhone, mașină de fitze, haine, excursii, etc. Pe vremea lu' Ceașcă stăteai la coada câteva ore sa iei niste adidasi si aplaudai ca foca după (si cu mâinile si cu picioarele) ca ce bine era în epoca de aur și ce rău e în capitalism.
1.2. Nu mai vorbi prostii (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2021, 14:27)
Nu mai vorbi prostii. Du-te tu cu 1 milion de lei vechi in Carrefour si vezi ce poti sa-ti cumperi de mancare de banii astia.. O sa vezi ca nu cumperi de mancare nici pentru 3 zile. Nu mai vorbi aiurea.
Ziaru Bursa, nu mai stergeti comentarii aiurea. Ce, va supara adevarul, ca oamenii au ajuns niste sclavi si ca subzistenta e un lux, sau ce ???
2. fără titlu
(mesaj trimis de Antoci în data de 06.08.2021, 12:47)
Numai si numai minciuni si manipulare.
Preturile la Cereale sint la cel mai inalt nivel (vezi preturile MATIF)
Iar preturile la carne sint la cel mai jos nivel.
Cum se poate minti in asemenea Hal!!’
2.1. Exact ! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2021, 14:31)
Nomarxismu e o minciuna. Lumea are cel ami redus nivel de trai din istorie, mancarea costa cat nu face.
Ca sa-ti asiguri subzistenta in Romania ai nevoie de 300 de euro de persoana pe luna numai pentru mancare.
Capitalistii sunt niste escroci si niste ipocriti. Spun ca lupa pentru reducerea inechitatilor dar nu se vede absolut nimic.
Cine va plati, in Romania tranzitia la economia verde cand salariile minime sunt la 300 de euro pe luna pentru cca. 70% din populatie ?? Cine pune botul ??
3. fără titlu
(mesaj trimis de jany în data de 06.08.2021, 18:06)
pai in Romania cresc continuu de 30 de ani iar acum cresterea e brusca din cauza nr 1, motorina, care a crescut cu 25% de la inceputul anului si a cursului BNR euro care si el creste continuu....deci unde i scaderea? in statisticile mincinoase ca si inflatia lui Mugurel care i 3% in fiecare an.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2021, 19:47)
a vazut cineva cpiul cumulat din USA?
semnat comenturi "cretine"