FAO:  Şase luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global

Călin Rechea
Miscellanea / 7 octombrie 2022

Şase luni consecutive de scădere a preţurilor alimentelor la nivel global
Călin Rechea

Preţurile produselor alimentare la nivel global au înregistrat o nouă scădere şi în septembrie 2022, de 1,1%, după un declin de 1,9% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 5,5%, cea mai redusă din ultimele 24 de luni, de la 7,7%, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut până la 136,3 puncte (2014 - 2016 = 100), cel mai redus nivel din ultimele opt luni, de la 137,9 puncte în luna anterioară.

Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 6,6%, după o scădere de 3,3% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 9,5%, de la 1,5% în august 2022. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 0,3%.

Preţul uleiului de palmier a înregistrat a şasea scădere lunară consecutivă, pe fondul producţiei mari din Asia de Sud-Est, iar preţul uleiului de soia a scăzut uşor, în urma creşterii cantităţilor exportate din Argentina. Preţul uleiului de floare soarelui a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni, pe fondul creşterii exporturilor din zona Mării Negre şi a cererii relativ scăzute.

Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 11,2%, de la 11,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,5%, după o scădere de 1,1% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 1,1%.

Preţul grâului a înregistrat o creştere lunară de 2,2%, după trei scăderi consecutive, pe fondul incertitudinilor privind exporturile din Ucraina, iar preţul porumbului a înregistrat o creştere de 0,2%.

Preţul orzului a scăzut cu 3% faţă de luna anterioară, pe fondul îmbunătăţirii perspectivelor recoltelor din Rusia şi Australia, iar preţul sorgului a crescut cu 13,2%, în condiţiile scăderii producţiei din SUA. Preţul orezului a crescut cu o rată lunară de 2,2%.

Preţul zahărului a înregistrat a cincea scădere lunară consecutivă în septembrie 2022, de 0,7%, până la cel mai redus nivel din iulie 2021, după un declin de 2,1% în luna anterioară, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 9,5%, de la 8,4%. În ultimele 12 luni, preţul zahărului la nivel global a înregistrat o scădere medie lunară de 0,8%.

Declinul lunar al preţului a fost determinat de îmbunătăţirea perspectivelor pentru recolta din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr la nivel global.

Preţurile produselor lactate au înregistrat o nouă scădere lunară, de 0,6%, după un declin de 2,1% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 20,7%, de la 23,4%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,6%.

Preţul cărnii a înregistrat a treia scădere consecutivă, cu o rată lunară de 0,5%, după un declin de 1,7% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat uşor, până la 7,7%, de la 7,5%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 0,6%.

Preţurile cărnii de ovine şi de bovine au scăzut faţă de luna precedentă, în timp ce preţul cărnii de porc a înregistrat o nouă creştere, pe fondul efectivelor reduse pentru sacrificare din Uniunea Europeană.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din 2022 a fost din nou redusă, pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile la nivelul principalelor ţări producătoare.

Noua estimare a producţie de cereale este de 2,768 miliarde de tone, în scădere cu 5,9 milioane de tone faţă de prognoza de la începutul lunii trecute. Faţă de producţia anului trecut, se estimează un declin de 1,7%, respectiv 46,7 milioane de tone. Revizuirea negativă a fost determinată de reducerea prognozei pentru producţia de porumb din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Prognoza pentru producţia de orz a fost majorată cu 2,5 milioane de tone, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei din Rusia, până la 147,9 milioane de tone, cu 1,7% peste nivelul din anul precedent.

Prognoza pentru producţia de grâu a fost majorată cu 10,2 milioane de tone, până la 787,2 milioane de tone, cu 1% peste nivelul din sezonul precedent, iar noua prognoză a producţiei de orez arată o scădere cu 1,7 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 512,8 milioane tone, un nivel cu 2,4% sub cel înregistrat în sezonul anterior.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o scădere de 2,4% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la circa 467,2 milioane de tone, cu 2,36 milioane de tone sub estimarea din luna precedentă.

Pentru comerţul cu grâu se estimează o scădere de 1,9% în sezonul 2022/23 faţă de sezonul precedent, până la 191,8 milioane de tone, în timp ce comerţul internaţional cu orez va scădea cu 1,4%, până la 53 de milioane de tone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb