FĂRĂ CREŞTERE ECONOMICĂ ŞI MAJORAREA VENITURILOR PROPRII "Evoluţia pozitivă a creditării va rămâne doar la nivel de dorinţă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 noiembrie 2014

"Evoluţia pozitivă a creditării va rămâne doar la nivel de dorinţă"

Interviu cu Dan Grigoriu, Directorul Diviziei Produse şi Segmente Retail de la Banca Românească

"Avem toate ingredientele care să justifice continuarea programului Prima Casă"

Activitatea de creditare este influenţată de nivelul de încredere în viitor pe care îl au consumatorii, după cum ne-a spus Dan Grigoriu, Directorul Diviziei Produse şi Segmente Retail de la Banca Românească.

Potrivit domniei sale, consumatorii trebuie să vadă o creştere economică, o majorare a veniturilor proprii şi chiar tendinţe pozitive în cadrul companiilor în care lucrează, înainte să ia o decizie de îndatorare pe termen mediu sau lung. "În lipsa acestor semnale clare, creşterea susţinută a activităţii de creditare va rămâne doar la nivelul de dorinţă", ne-a declarat domnul Grigoriu, în cadrul unui interviu.

Reprezentantul Băncii Româneşti ne-a precizat că segmentul creditării a fost în continuare marcat de incertitudine şi că potenţialii clienţi sunt reticenţi în contractarea de împrumuturi, făcând acest pas doar după o analiză foarte atentă a ofertelor de creditare şi a condiţiilor contractuale.

"În general, veştile bune vin din zona creditului ipotecar, impulsionat de programul Prima Casă. De asemenea, acestea par să vină şi din zona creditului de consum, care s-a stabilizat după ani buni de scădere şi unde Banca Românească a reuşit să crească puţin câte puţin", potrivit lui Dan Grigoriu.

Reporter: Cum a evoluat creditarea, în acest an?

Dan Grigoriu: Piaţa a fost în continuare marcată de incertitudine, iar clienţii sunt reticenţi în contractarea de împrumuturi, făcând acest pas doar după o analiză foarte atentă a ofertelor de creditare şi a condiţiilor contractuale. În general, veştile bune vin din zona creditului ipotecar, impulsionat de programul Prima Casă. De asemenea, acestea par să vină şi din zona creditului de consum, care s-a stabilizat după ani buni de scădere şi unde Banca Românească a reuşit să crească puţin câte puţin.

Am putea spune că împrumuturile acordate prin programul Prima Casă şi creditul de consum au fost motoarele business-ului nostru în acest an. Ambele tipuri de credite sunt acordate numai în moneda naţională. De asemenea, în prima parte a anului, cardul de credit a avut o evoluţie foarte bună, însă, ulterior, rata de creştere s-a diminuat.

Reporter: Care sunt perspectivele creditării?

Dan Grigoriu: Creditarea pe segmentul retail va evolua în aceleaşi coordonate şi în anul 2015. Nu vom vedea creşteri spectaculoase, dar estimăm că vom continua să creştem modest şi sănătos.

Trebuie să observăm că activitatea de creditare este influenţată de nivelul de încredere în viitor pe care îl au consumatorii. Aceştia trebuie să vadă o creştere economică, o majorare a veniturilor proprii şi chiar tendinţe pozitive în cadrul companiilor în care lucrează, înainte să ia o decizie de îndatorare pe termen mediu sau lung. În lipsa acestor semnale clare, creşterea susţinută a activităţii de creditare va rămâne doar la nivelul de dorinţă. Băncile au oferte competitive, condiţiile de creditare sunt accesibile, deci suntem pregătiţi să susţinem o eventuală creştere a cererii.

Reporter: Ce relaţie are banca pe care o reprezentaţi cu Fondul de Garantare?

Dan Grigoriu: Banca Românească este una dintre instituţiile financiare cu cea mai bună capitalizare din piaţă, cu o calitate adecvată a portofoliului de credite şi cu indicatori de prudenţă bancară peste media sistemului bancar. Indicele de solvabilitate este de aproximativ 17,73%.

Reporter: Cum au evoluat depozitele, la Banca Românească?

Dan Grigoriu: Am înregistrat evoluţii bune ale depozitelor atrase de la clienţi, atât în 2013, cât şi în 2014. Anul trecut, creşterea pieţei de depozite retail s-a situat la nivelul de 5,5%, în timp ce Banca Românească a crescut cu 6,1%. În acest an, creşterea noastră a fost în linia pieţei, care a evoluat cu +2,7%. Am reuşit, în acest fel, să ne menţinem o cotă de piaţă de 2,2%. Dobânzile au resimţit o scădere la nivelul întregii pieţe, în anul 2014, tendinţă prezentă şi la nivelul băncii noastre, însă am căutat să menţinem un echilibru între această tendinţă generală şi interesul clienţilor noştri să beneficieze de dobânzi competitive.

Reporter: Aţi precizat că programul Prima Casă a fost unul dintre motoarele activităţii derulate de Banca Românească. Cum au evoluat creditele acordate pentru prima locuinţă?

Dan Grigoriu: De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite. La finalul primului semestru din acest an, Banca Românească deţinea o cotă de 4,2% din piaţa creditelor acordate prin programul Prima Casă şi o cotă de 6,3% pe total credite ipotecare, situându-se între principalii jucători din piaţă.

Deşi condiţiile generale de creditare sunt aceleaşi pentru toate instituţiile de credit incluse în program, consider că avem câteva elemente diferenţiatoare, printre care se numără calitatea serviciilor, flexibilitatea, dar şi costurile competitive. Ocupăm prima poziţie în topul celor mai bune oferte de credite imobiliare Prima Casă, cu o dobândă anuală efectivă (DAE) de 5,36% pentru un credit de 200.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani, într-un top recent întocmit în media.

Prima Casă a impulsionat activitatea noastră de creditare, iar creditele din acest program deţin 90% din total credite imobiliare acordate de la începutul acestui an şi până în prezent.

Reporter: Câte credite a alocat Banca Românească prin acest program, în 2014, comparativ cu 2013?

Dan Grigoriu: De la începutul acestui an până la sfârşitul lunii septembrie, Banca Românească a acordat peste 600 de credite prin programul Prima Casă, în valoare totală de peste 20 de milioane de euro, echivalent lei. În 2013, valoarea împrumuturilor acordate în cadrul aceluiaşi program a fost de peste 45 de milioane de euro, iar numărul lor s-a ridicat la aproape 1.300. În acest moment, mai dispunem de o limită de creditare, până la finalul anului 2014, în valoare de 179 de milioane de lei, pentru programul Prima Casă, iar fondurile sunt suficiente pentru actualul nivel al cererii. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în cadrul acestui program este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru anul viitor legate de Prima Casă?

Dan Grigoriu: Considerăm că programul va funcţiona şi în anul 2015. Utilitatea sa a fost deja dovedită, avantajele pentru clienţi sunt importante, rata de neperformanţă este extrem de mică, deci se pare că avem toate ingredientele care să justifice continuarea programului. Între componentele pieţei bancare de retail, segmentul de credite ipotecare este singurul care şi-a continuat creşterea în toţi anii de după 2008, lucru care se datorează în primul rând programului Prima Casă.

Reporter: Care este profilul clientului, în acest moment?

Dan Grigoriu: Dacă ne referim la profilul celor care accesează programul Prima Casă, vorbim de tineri cu vârsta cuprinsă între 30 şi 35 de ani, în general cu studii medii, care optează pentru împrumuturi cu o valoare medie de 155.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro), şi pentru o perioadă de rambursare de 30 de ani. Peste 90% dintre debitorii Băncii Româneşti pe programul Prima Casă au cumpărat apartamente cu două sau cu trei camere.

Reporter: Cum vedeţi proiectul potrivit căruia programul Prima Casă va fi înlocuit cu Noua Casă?

Dan Grigoriu: Printre avantajele programului se numără contribuţia foarte mică a beneficiarilor, costurile foarte reduse şi lipsa comisioanelor, care vor susţine cererea indiferent de forma pe care o va lua programul. În plus, noi suntem competitivi inclusiv pe creditele ipotecare clasice. Spre exemplu, la creditul ipotecar în lei practicăm o marjă de doar 3,5% peste ROBOR la 3 luni, ceea ce este foarte aproape de dobânda de la creditul Prima Casă. Perioada de creditare poate ajunge până la 35 de ani, ceea ce contribuie la scăderea efortului de rambursare lunar. Această combinaţie de dobânzi scăzute şi termene de rambursare lungi facilitează accesul clienţilor la credit.

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb