Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis strămutarea, fără motivare, de la Tribunalul Cluj, a celor patru dosare deschise împotriva Roşiei Montane Gold Corporation (RMGC), se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
În cele patru dosare, Asociaţia Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu solicită anularea şi suspendarea unor importante acte administrative emise pentru RMGC în procedura de avizare a proiectului de minerit pe bază de cianuri de la Roşia Montană, conform documentului citat.
"În dosarele înregistrate încă din cursul anului 2011 pe rolul Tribunalului Cluj, ONG-urile solicită anularea, respectiv suspendarea până la soluţionarea irevocabilă a anulării, a avizului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu pentru Planul de Urbanism Zonal modificat pentru Zona de Dezvoltare Industrială a RMGC", se transmite în comunicatul de presă.
Ştefania Simion, consilierul juridic al ONG-urilor reclamante, declară, potrivit documentului: "Argumentele aduse în sprijinul cererii de strămutare nu au avut niciun suport probator şi s-au rezumat la simple afirmaţii vizând pretinsa părtinire a magistraţilor Tribunalului Cluj. În întreaga lor activitate de atacare în instanţă a unor acte ilegale emise pentru autorizarea proiectului Roşia Montană cele două asociaţii au avut o practică permanentă de a nu dezvălui niciun fel de informaţii privind procedurile judiciare în curs tocmai pentru a nu exista niciun fel de suspiciune de presiune publică asupra magistraţilor investiţi cu soluţionarea cauzelor. Toate comunicările au vizat strict hotărârile definitive şi irevocabile pronunţate în cauze, aşadar deliberarea judecătorilor nu a fost niciodată influenţată de dezbaterile publice contra proiectului minier. În condiţiile în care proteste publice contra proiectului minier au loc în cvasi-majoritatea oraşelor mari din ţară şi sute de mii de persoane din întreaga ţară şi-au exprimat prin petiţii şi proteste opinia în privinţa proiectului, ne întrebăm dacă în logica îmbrăţişată de ÎCCJ vreo instanţă naţională ar mai fi imparţială în judecarea cauzelor respective".
Încheierile prin care ÎCCJ se pronunţă asupra strămutărilor cauzelor sunt irevocabile, conform comunicatului de presă trimis redacţiei.