FAŢĂ DE PERIOADA SIMILARĂ DIN 2015, ASF raportează o scădere a petiţiilor primite în primul semestru al acestui an

Stelian Bădescu
Bănci-Asigurări / 29 septembrie 2016

Majoritatea nemulţumirilor a vizat piaţa asigurărilor-reasigurărilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit, în total, în primul semestru al acestui an, 9.129 de petiţii, în scădere cu 0,84% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut, iar majoritatea reclamaţiilor au vizat piaţa asigurărilor-reasigurărilor, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Potrivit ASF, structura petiţiilor primite pentru cele trei sectoare de activitate este următoarea: 88,99% pentru piaţa asigurărilor-reasigurărilor; 8,49% pentru piaţa pensiilor private; 2,52% pentru piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare.

În primele şase luni ale anului 2016, ASF a înregistrat în total 8.124 de petiţii referitoare la piaţa asigurărilor, ceea ce reprezintă o creştere marginală de 0,38% faţă de acelaşi interval al anului precedent.

Din cele 8.124 de petiţii, au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate 4.960 de petiţii, în scădere cu 2,75% faţă de semestrul I al anului 2015.

Din numărul total de petiţii primite, au fost analizate separat 728 solicitări de informaţii care au vizat, în principal: aspecte legate de legislaţia aplicabilă anumitor produse de asigurare, demersurile care trebuie întreprinse în vederea avizării şi deschiderii unor dosare de daună, modalităţile de stabilire a valorilor de răscumpărare în cazul asigurărilor de viaţă etc. Restul petiţiilor au vizat reveniri/completări la petiţii deja analizate, solicitări care nu intră în sfera de competenţă a ASF, solicitări referitoare la obiectul de activitate al altor direcţii de specialitate din cadrul ASF şi care au fost predate acestora, petiţii care au fost clasate în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 27/2002 şi ale procedurilor interne.

"Din analiza datelor raportate de către societăţile de asigurare la ASF a fost constatat faptul că cele 4.960 de petiţii analizate şi soluţionate în mod unic pe petent reprezintă 1,07% din numărul total de daune avizate de către asigurători şi 0,035% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârşitul semestrului I al anului 2016", se arată în comunicat.

În primul semestru al anului, în 4.023 de cazuri, petenţii au reclamat neplata/plata parţială a despăgubirilor/ valorilor de răscumpărare solicitate de către asiguraţi/păgubiţi, ceea ce înseamnă 81,11% din totalul petiţiilor înregistrate în mod unic pe petent, analizate şi soluţionate. Printre alte aspectele sesizate de către consumatori s-au numărat şi solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condiţiilor contractuale/normelor RCA, precizează ASF.

În primele şase luni ale anului 2016, cea mai mare pondere o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 4.839, reprezentând 97,56% din total, în scădere cu 3,43% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA şi Carte Verde, cu un număr de 3.835, reprezentând 77,32% din total, în creştere cu 4,04% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Cele 3.835 de petiţii înregistrate şi soluţionate în semestrul I reprezintă aproximativ 0,076% din numărul contractelor RCA încheiate şi, respectiv 2,67% din numărul dosarelor de daună RCA deschise în acest semestru, conform datelor raportate de către asigurători la ASF.

Din cele 4.960 de petiţii, un număr de 3.484, reprezentând 70,24% din total, au fost finalizate în favoarea petenţilor - la aceste petiţii s-au putut determina soluţii favorabile, întemeiate legal şi la care Direcţia Protecţia Consumatorilor din cadrul ASF a avut cadrul normativ corespunzător rezolvării disputei dintre părţi. Dintre petiţiile finalizate în favoarea petenţilor, 69,12% au fost finalizate prin plata despăgubirilor solicitate de către petenţi, în dosarele de daună deschise, restul petiţiilor având ca obiect solicitări de natură procedurală, necuantificabile material (deschidere dosar de daună, reconstatare, transmitere accept de plată către unitatea reparatoare, recalculare valoare despăgubire etc.).

Din datele înregistrate reiese că 99,15% din petiţii au fost îndreptate împotriva societăţilor de asigurare şi un procent de 0,85% au fost înregistrate împotriva brokerilor de asigurare.

"Analizând petiţiile depuse rezultă că cele mai multe nemulţumiri ale petenţilor au fost constatate pentru societatea City Insurance S.A., pentru care s-au primit 1.877 petiţii (circa 38% din total). Următoarele două societăţi clasate în topul nemulţumirilor exprimate de consumatori se află Asirom VIG S.A. (704 petiţii) şi Carpatica Asig S.A. (703 petiţii)", menţionează ASF.

În semestrul I al anului 2016 au fost înregistrate pentru piaţa pensiilor private un total de 775 de petiţii, în creştere cu 0,78% faţă de semestrul I 2015. Dintre acestea, 14 petiţii au fost clasate, potrivit prevederilor O.G. nr. 27/2002 şi procedurilor interne. Prin urmare, pentru analiză au fost luate în calcul un număr de 761 petiţii unice, cu 1,04% mai puţine faţă de primele şase luni ale anului trecut.

Din numărul de petiţii analizate, 717 au fost solicitări de informaţii privind apartenenţa la fondul de pensii private (94,92%), iar 44 petiţii au necesitat instrumentare în vederea rezolvării aspectelor semnalate (5,78%).

"Din analiza datelor înregistrate la ASF reiese că, în semestrul I 2016, în sistemul pensiilor private au fost înregistrate 739 de petiţii privind Pilonul II (97,1%), în scădere cu 1,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. În acelaşi timp, petiţiile transmise de către participanţii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) au fost în număr de 22 (2,89%), în creştere cu peste 37% faţă de semestrul I al anului trecut", se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, pe piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare, au fost depuse la ASF spre soluţionare 230 de petiţii, în scădere cu 33,14% faţă de primele şase luni ale anului 2015. Cea mai mare parte a acestor reclamaţii (200) au fost înregistrate în mod unic pe fiecare petent, analizate şi instrumentate, în scădere cu 41,86% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Ponderea cea mai mare a petiţiilor (64%) este pentru emitenţi, în scădere cu 48,80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte tipurile de operaţiuni, cele mai multe petiţii, respectiv 65 (32,50% din total), s-au referit la nerespectarea drepturilor acţionarilor. Cea mai mare creştere procentuală, de 126,32%, a fost constatată pentru petiţiile care au solicitat verificarea deţinerilor de acţiuni/plată dividende, în semestrul I 2016 înregistrându-se 43 de petiţii pe această speţă, notează ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb