FAŢĂ DE PRIMELE ŞASE LUNI DIN 2019 BRD - profit în scădere cu 47%, la jumătatea anului

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 august 2020

BRD - profit în scădere cu 47%, la jumătatea anului

Costul net al riscului a devenit negativ, atingând 225 milioane lei

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a raportat, pentru prima jumătate a anului, un profit net consolidat de 414,67 milioane de lei, cu 47,3% sub cel din primele şase luni ale lui 2019, rezultat influenţat îndeosebi de costul riscului negativ, ce încorporează perspectiva economică deteriorată, conform raportării băncii publicată ieri pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Venitul net bancar al Grupului a fost de 1,512 miliarde lei, în primul semestru din 2020, în scădere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, îndeosebi ca urmare a scăderii veniturilor din comsioane şi a altor categorii de venituri, în timp ce veniturile nete din dobânzi au rămas aproximativ la acelaşi nivel.

Instituţia menţionează că, scăderea veniturilor nete din comisioane cu 14% în primul semestru din 2020, la 332,56 milioane de lei, comparativ cu acelaşi interval din 2019 a fost dată în principal de schimbările de reglementare, volume mai mici şi acţiuni comerciale în sprijinul clienţilor.

Veniturile nete din dobânzi s-au ridicat la circa 1,041 miliarde lei, cu 0,3% sub cele din perioada ianuarie-iunie 2020, ca urmare a scăderii creditelor nou acordate persoanelor fizice (în mod special al celor de consum), a declinului ratei ROBOR (media ratei de dobândă ROBOR la trei luni a fost de 2,72% în primul trimestru al acestui an faţă de 3,2% în primele şase luni din 2019) şi a unor efecte nefavorabile de structură.

Pentru categoria "Alte Venituri", Grupul BRD a raportat suma de 137,68 milioane lei, cu 22% sub cea de la jumătatea anului trecut, declin pe care institiţia îl explică în principal printr-un efect de baza determinat de câştiguri semnificative din reevaluare înregistrate în semestrul întâi din 2019.

În aceste condiţii, veniturile operaţionale s-au ridicat la 1,512 miliarde lei, în primele şase luni ale anului, cu circa 6% sub cele din prima jumătate a lui 2020, de 1,608 miliarde lei.

Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 0,05% în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu primele şase luni din 2019, atingând 799,6 milioane de lei. Costurile de reglementare (cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie) au avut o contribuţie favorabilă, scăzând cu 40%, la 43 milioane lei, de la 72 milioane lei în 2019.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 2,2% faţă de cele din primele şase luni ale anului precedent, la 412,29 milioane lei, în principal ca urmare a ajustărilor salariale din 2019, într-un context de accelerare a creşterii salariilor la nivelul întregii economii.

Criză COVID-19 a adus costuri suplimentare pentru BRD, care au fost necesare atât pentru protecţia angajaţilor cât şi a clienţilor, iar împreună cu cele IT&C, necesare pentru planul de transformare digitală a băncii, la nivelul altor categorii de costuri BRD a înregistrat o creştere de 4,8% în primul semestru din 2020, faţă de perioada similară a anului trecut.

În aceste condiţii, profitul operaţional brut s-a cifrat la circa 713 milioane lei, cu 11,5% sub cel din primele şase luni ale lui 2019, de 805 milioane lei.

Indicatorul cost/venit la nivelul Grupului BRD a crescut moderat la 52,9%, de la 50,0% în perioada similară a anului trecut.

Costul net al riscului a devenit negativ, atingând 225 milioane lei, faţă de o eliberare de provizioane de 144 milioane lei în primul semestru al anului 2019, ce reflectă în principal deteriorarea perspectivei economice, se arată în raportul băncii.

Rata de solvabilitate a atins 27% la finalul lunii iunie 2020 (faţă de 20% la finalul lunii iunie 2019), cea mai mare parte a creşterii fiind explicată de integrarea în totalitate a profitului aferent anului 2019, permiţând astfel cea mai mare capacitate de susţinere a economiei în contextul actual de criză, precizează BRD în raport.

Rata creditelor neperformante (NPL-uri) a fost de 4% la finalul lunii iunie 2020, faţă de 3,8% la finalul lunii iunie 2019, BRD având un nivel ridicat de acoperire a expunerilor neperformante (grad de acoperire de 74,5% la finalul lunii iunie 2020 faţă de 75,7% la finalul lunii iunie 2019).

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, s-au majorat cu 1,2% faţă de finalul lunii iunie 2019. Evoluţia creditelor retail, în scădere cu 0,4% în dinamică anuală, a fost determinată de scăderea creditelor de consum, cu 3,6% în dinamică anuală, ca urmare a reducerii abrupte a volumului de credite nou acordate în perioada restricţiilor şi de credite nete relativ stabile în portofoliul BRD Finance, în urcare cu 0,4% an pe an, dar cu o tendinţa vizibilă de revenire începând cu luna mai, atingând în iulie un nivel similar celui anterior crizei.

Finanţarea companiilor a crescut cu 5,4% faţă de finalul lunii iunie 2019, evoluţie susţinută atât de creditele pentru IMM-uri (+7,2% în termeni anuali), cât şi de cele acordate companiilor mari (+4,6% în termeni anuali). Portofoliul de leasing a crescut cu 16,6% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, fiind susţinut de finanţarea vehiculelor comerciale şi a echipamentelor pentru agricultură şi industrie.

Creşterea depozitelor clienţilor de retail au fost de 8,1% an pe an, cu un ritm aproape dublu faţă de trimestrul precedent, precizează banca.

Depozitele corporate au scăzut cu 1,6% în termeni anuali.

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 65,2% la finalul lunii iunie 2020, în scădere cu 2,3 puncte procentuale faţă de finalul lunii iunie 2019.

La nivel de bancă, BRD a raportat un profit net de 405,03 milioane lei, cu 49,5% sub cele 802,66 milioane de lei din primele şase luni ale lui 2019.

La jumătatea anului, Grupul BRD a raportat active totale de 60,307 miliarde de lei, cu circa 4,4% peste cele de la finele lui 2019, în timp ce datoriile totale se ridicau la 51,62 miliarde de lei, în creştere cu 4,1%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Francezii de la Societe Generale, ce deţin 60,17% din BRD - Groupe Societe Generale, printre alţi acţionari ai instituţiei de credit găsindu-se SIF-uri, fonduri de pensii Plion II sau Dedeman.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. SIGUR CA COSTUL RISCULUI SE MARESTE !!! ABIA ASTEAPTA LUMEA , SA NU-SI MAI PLATEASCA DATORIILE !!! ROMANIA ESTE TARA CU CEI MAI MULTI CLIENTI AI BANCILOR , CARE SANT SILOSI DE PLATA , DIN EUROPA !!! MANANCI , BEI , SI F - - I , DAR DE PLATIT , DACA SE POATE , NU MAI PLATESTI !!! CA , MERGE SI ASA !!! DALE DRACULUI DE BANCI !!! CE DACA AM IESIT DIN ELE , CU O POALA DE BANI ??? SA SUPORTE TOT ELE !!! MEREU AU EXISTAT PE PAMANT , SMECHERI SI FRAIERI !!! DE CE N-AR FI FRAIERE BANCILE ??? A ZIS O REPORTERITA , CICA MEDIATOARE , LA UN POST DE TELEVIZIUNE , MAI DEUNAZI : ''''''' SA NU LE PLANGEM DE MILA , BANCILOR !!! CA , ARE BALTA PESTE !!! ''''''' CE I-ASI RASPUNDE EU : FEMEIE !!! DUMNEATA , ESTI SANATOSA LA CAP ??? E SPITALUL BALACEANCA , VIZAVI - S !!! TE BUCURI , SI INDEMNI LUMEA , SA NU-SI MAI PLATEASCA DATORIILE , CA ARE BANCA BANI SA SUPORTE ??? PAI , NU SANT BANII BANCII , CUCOANA COMUNISTA , INAPOIATA , SI RETROGRADA !!! SANT BANII DEPUNATORILOR , ADICA AI POPULATIEI , SI FIRMELOR !!! BANCA , N-ARE BANII EI !!! BANII AIA , SANT BANII NOSTRII !!! EU , DACA NU MAI PLATESC RATELE , TE SMECHERESC , PE TINE !!! ASTA NU INTELEGE MULTA LUME IN ROMANIA !!! MAI E DE MIRARE , CA AM AJUNS IN COADA EUROPEI ??? CE NAIBA , NE BARBARIZAM PE ZI CE TRECE ???

    Nu este in scadere!!!

    Raportati profitul la coaturile marginale!!! de anul asta. 

    Nu e in scadere a dat afara angajati, au schimbat sedii, s-au restrans, au intrat online mai tare, au resus costuri, nu mai mintiti. 

    Bancile au privatizat profiturile inca din 2017-2018 pe maxim ciclu creditare, restul ce se dau acum aunt credite hoituri penteu necrofagi. 

    Asa se intampla mereu ultimul (creditantul) scama turma (colateralul toxic supraevaluat). 

    Au uitat de creditele ninja acordate???? 

    In realitate ei (toate bancile) impacheteaza toxnele financiare gu garantia intoarcerii colateralelor spalate de prostii ce vor iesii din joc; unde vor detine in portofolii activele recuperate din specula. 

    Asa se formeaza real capitalul pe teapa din varful dealului si recuperare din vale. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb