Valoarea totală tranzacţionată săptămâna aceasta la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 99,18 milioane lei, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 91,6 milioane lei, cu 68,42% mai mică faţă de săptămâna precedentă, potrivit buletinului bursier Puls Capital.
Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile "Fondul Proprietatea" (FP, 18,33 milioane lei), "Romgaz" (SNG, 14,15 milioane lei), "Electrica" (EL, 11,94 milioane lei), "Banca Transilvania" (TLV, 11,41 milioane lei) şi "OMV Petrom" (SNP, 11,28 milioane lei).
Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 6,44 milioane lei, cele cu obligaţiuni - 0,95 milioane lei, iar cu unităţi de fond - 0,19 milioane lei, precizează analiza realizată de societatea Intercapital Invest.
În piaţa "deal" s-au realizat schimburi în valoare de 9,08 milioane lei.
"Săptămâna aceasta indicii bursieri au înregistrat evoluţii negative, cuprinse între -0,94% pe indicele BET-NG, valoarea acestuia fiind de 560,87 puncte şi -0,10% pe indicele ROTX, valoarea la închidere a acestuia în puncte indice fiind de 13.834,50. În săptămâna analizată, 32 de titluri au avut evoluţii pozitive, 16 au avut evoluţii stabile şi 28 au avut evoluţii negative", se arată în buletinul bursier.
Cele mai mari creşteri s-au înregistrat pe titlurile "Stirom" (STIB), "Mecanică Fină" (MECE) şi "Electroaparataj" (ELJ) de 49,14%, 23,67% şi respectiv de 16,79%.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat pe titlurile "Mecanica Ceahlău" (MECF) de 10,70%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile "Prodplast" (PPL) şi "Romcarbon" (ROCE) de 9,75%, respectiv de 8,01%.
Analiza punctează: "Săptămâna aceasta focusul investitorilor s-a îndreptat spre oferta secundară de vânzare derulată de Fondul Proprietatea la OMV Petrom. Oferta s-a încheiat în şedinţa de joi, iar vineri dimineaţă au fost publicate rezultatele. Preţul final, stabilit în urmă procesului de bookbuilding cu investitorii instituţionali, a fost stabilit la 0,21 lei/ acţiune. Pentru investitorii din tranşa mică de retail, care au prins discount-ul de 5%, preţul final este de 0,1995 lei/acţiune, iar cei care au prins discount de 3% vor primi titlurile la preţul de 0,2040 lei/ acţiune. În total vor fi vândute 3641,1 milioane acţiuni, tranzacţia urmând să aibă loc în şedinţa de luni, 17 octombrie. Indicele de alocare este de 0,6242 pentru tranşa investitorilor mici de retail şi 0,7169 pentru tranşa investitorilor mari de retail".
Deşi piaţa se aştepta că oferta să se deruleze sub maximul anunţat, preţul final de 0,21 lei/acţiune a surprins investitorii, acesta fiind cu 14,1% sub preţul maxim de 0,2440 lei/acţiune, consideră brokerii de la Intercapital Invest.
Aceştia subliniază: "Interesant este că vineri, după anunţarea preţului, titlurile SNP au consemnat o creştere de 1,77%, până la nivelul de 0,2300 lei/acţiune, pe fondul unor volume importante, deşi era de aşteptat ca preţul să conveargă spre cel din ofertă. Cel mai probabil preţul a fost susţinut de investitorii instituţionali care au cumpărat din piaţă, considerând că preţul este în continuare unul atractiv, chiar dacă acţiunile din ofertă s-au alocat la un nivel mai mic. În şedinţa de luni însă, când are loc tranzacţia aferentă ofertei, am putea asista la o presiune la vânzare în urma marcărilor de profit ale investitorilor de retail care au prins 5% discount şi au în prezent un câştig de 15,3% raportat la preţul de închidere de vineri".
În cele din urmă titlurile, OMV Petrom au încheiat săptămâna pe o scădere de 2,75%, trăgând în jos indicii BET şi BET-NG, care au înregistrat scăderi de 0,66% şi respectiv de 0,94%, precizează analiza.
De altfel, toţi indicii locali au consemnat evoluţii negative în săptămâna curentă. Indicele BET-FI a pierdut 0,51% din valoare, după ce toate cele 5 SIF-uri au marcat pierderi. Din rândul bluechipurilor locale, doar titlurile BVB şi FP au obţinut creşteri, de 2,22% şi respectiv de 0,33%. Titlurile BRD s-au depreciat cu 2,33% în timp ce titlurile "Banca Transilvania" au stagnat.
Analiza mai subliniază: "Băncile din România se află sub presiune, pe fondul legii creditelor în CHF. Proiectul de lege prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data semnării contractelor de creditare. Votul pentru aprobarea legii va avea loc marţi, 18 octombrie, parlamentarii exprimându-şi deja susţinerea pentru lege".
Pe plan extern, indicii europeni DAX (+0,94%) şi EuroStoxx50 (0,96%) au reuşit să închidă săptămâna pe plus, în principal datorită unor creşteri semnificative în şedinţa de vineri. Piaţa americană înregistra scăderi după primele patru zile, însă în şedinţa de vineri indicii au recuperat o parte din pierderi, fiind susţinuţi de acţiunile din sectorul financiar, după ce JP Morgan şi Citigroup au raportat rezultate peste aşteptări în al treilea trimestru al anului, mai notează brokerii de la Intercapital Invest.