FEBRUARIE FINANCIAR Angoasa epidemiei de coronavirus a înroşit bursa noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2020

Angoasa epidemiei de coronavirus a înroşit bursa noastră

Căderi situate între 9,04% pentru BET şi 11,08% pentru BET-FI, în luna recent încheiată

Prime Transaction: "Companiile din BET au încheiat anul 2019 cu venituri totale în creştere cu 13,3%, comparativ cu anul precedent, în timp ce dinamica avansului profitului a fost mai mare, de 19,22%"

Rulaj mediu zilnic de 45,2 milioane de lei, cu 9,6% sub cel din luna ianuarie

Valul de vâzări din pieţele de capital internaţionale, declanşat de temerile investitorilor privind impactul extinderii epidemiei de coronavirus asupra economiei globale s-a extins şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în februarie toţi indicii pieţei noastre consemnând căderi cuprinse între 9,04% pentru BET, ce cuprinde cele mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, şi 11,08% pentru indicele financiar BET-FI.

Toate titlurile componente ale celor două coşuri de acţiuni au cunoscut deprecieri severe ale preţurilor, într-o lună în care, în plan internaţional s-a marcat cel mai mare declin zilnic în valori absolute din istoria de peste un veac a lui Dow Jones Industrial Average (DJIA) când, în data de 27 februarie, indicele a scăzut cu 1.190,95 de puncte.

Profit de 3,129 miliarde de lei pentru Fondul Proprietatea, cu 235% peste cel aferent anului 2018

În luna trecută, cea mai mare parte a companiilor de la BVB s-a prezentat în faţa investitorilor cu rezultatele preliminare aferente anului trecut, emitenţii având, în ansambu, performanţe peste cele obţinute în 2018, ceea ce totuşi nu a reuşit să stopeze valul de vânzări de la finalul lunii.

Echipa de analiză de la Prime Transaction a notat, în ultimul său raport de analiză: "Companiile incluse în indicele BET au încheiat anul 2019 cu venituri totale de 66,2 miliarde lei, o creştere de 13,3% comparativ cu anul precedent, în timp ce dinamica profitului total al celor şaisprezece emitenţi a avut un avans mai mare decât cel al veniturilor, respectiv de 19,22% pentru anul 2019, comparativ cu anul 2018".

Conform calculelor casei de brokeraj, profitul total raportat de companiile din BET pentru anul anterior, este de 12,966 miliarde de lei, faţă de cele 10,876 miliarde de lei, în 2018.

"În topul clasamentului, atât în ceea ce priveşte dinamica veniturilor cât şi cea a profitului se poziţioneză Fondul Proprietatea, care este lider detaşat în ambele cazuri", se arată rapotul celor de la Prime Transaction.

Pentru anul trecut, Fondul a raportat venituri de 3,216 miliarde de lei, cu 215,65% peste cele din 2018, în timp ce profitul s-a ridicat la 3,129 miliarde de lei, cu 234,71% mai mare decât cel aferent anului anterior, evoluţii imprimate, îndeosebi, de dividendele încasate de FP de la companiile pe care le are în portofoliu şi de creşterea cotaţiilor celor listate.

În luna tocmai încheiată, preţul acţiunii fondului închis de investiţii a coborât cu 5,22%, printre cele mai reduse scăderi din indicele BET.

Declin de 4,38% pentru acţiunile Nuclearelectrica, cea mai redusă scădere din BET

Cu o depreciere de 4,38%, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avut, în luna recent încheiată, cel mai mic recul din cadrul principalului indice de la BVB.

Producătorul de energie nucleară a raportat, pentru anul trecut, un profit de 540,94 milioane lei, în creştere cu 31,74%, cea mai bună evoluţie din rândul companiilor sectorului energetic incluse în indicele BET, conform raportului brokerilor de la Prime Transaction, în timp ce veniturile au urcat cu 10,95%, până la 2,417 miliarde de lei.

Începând cu 2017, compania a fost stoarsă de bani de acţionarul majoritar, Statul Român, care a cerut şi ulterior aprobat în mod constant de la Nuclearelectrica atât dividende în proporţie de 90% din profit cât şi distribuiri suplimentare, fapt ce a contribuit la trendul ascedent pe care se află cotaţia SNN în ultimii trei ani.

Acţiunile OMV Petrom (SNN) au marcat un declin de 15,48%, în februarie, cea mai mare scădere din indicele BET, într-o lună în care preţul barilului de petrol, atât West Texas Intermediate (WTI) cât şi al sortimentului Brent, relevant pentru piaţa europeană, a coborât cu circa 13%.

Pentru anul trecut, OMV Petrom a raportat venituri de 25,756 miliarde de lei, cu 11% sub cele din 2018, în timp ce profitul s-a depreciat cu 10,87%, până la 3,634 miliarde de lei.

Finalul lunii a găsit indicele BET la 9.121,27 puncte, nivel pe care coşul de acţiuni nu l-a mai întâlnit din data de 27 august 2019 când, spre deosebire de corecţia de acum, indicele era instalat confortabil pe un trend ascendent clar.

Totuşi, trebuie menţionat că, în primele trei şedinţe de tranzacţionare ale lunii tocmai începută, coşul de acţiuni cât şi piaţa în general cunoaşte o mişcare de revenire a cotaţiilor.

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 34,9% pentru SIF Moldova şi 62,5% în cazul SIF Muntenia

BET-FI, ce include în structura sa SIF-urile şi FP, a avut cel mai mare declin procentual, în februarie, dintre toate coşurile de acţiuni de la BVB, de 11,08%, indicele încheind luna la 45.572,4 puncte, cu 12,38% sub maximul post-criză, de 52.011,8 puncte, atins în data de 23 ianuarie.

A fost o depreciere imprimată, îndeosebi, de cele cinci SIF-uri, ce cumulat au o pondere de două treimi din indicele financiar, şi care s-au confruntat cu reculuri situate între 12,07% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi 17,63% pentru SIF Muntenia (SIF4).

Scăderile mari ale preţurilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare s-au manifestat în condiţiile în care, SIF-urile sunt ieşite de ani buni de pe radarele invesitorilor, îndeosebi a celor de retail care, prin tranzacţii realizate la intervale mai scurte, asigură un anumit rulaj zilnic.

Astfel, în absenţa unei contrapărţi puternice, cotaţiile sunt susceptibile de a avea volatilitate relativ mare, ceea ce are potenţialul de a accentua mişcările, într-o direcţie sau alta.

Toate SIF-urile au raportat, pentru anul trecut, rezultate financiare cu mult peste cele aferente lui 2018, cea mai mare creştere relativă a profitabilităţii, de 390,9%, până la 111,91 milioane lei, fiind înregistrată de SIF4, avans apărut şi pe fondul bazei mici de raportare, în vreme ce la nivelul activelor totale, cea mai bună evoluţie a fost bifată de SIF Transilvania (SIF3), societatea cu sediul în Braşov raportând, pentru anul trecut, active de 1,339 miliarde de lei, cu 28,4% peste cele de la data de 31 decembie 2018.

La finalul lunii ianuarie a acestui an, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 34,93% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 62,56% pentru SIF Muntenia, în timp ce FP avea un dis­count de 25,79%, mai mare decât obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

Transferuri de 240,7 milioane de lei cu acţiunile Banca Transilvania şi de 135 milioane de lei cu titlurile Fondul Proprietatea

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 918,37 milioane de lei, în februarie, cu 9,6% mai mică decât cea consemnată în ianuarie, în timp ce valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a coborât tot cu 9,6%, la 45,2 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare, conform datelor prezentate în Buletinul Lunar al BVB.

În luna tocmai încheiată, au avut loc 73.906 de tranzacţii cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB, cu 42,4% mai multe decât în ianuarie, prin transferurile din februarie fiind schimbate 671.948.134 de titluri, cu 7,54% sub cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii de 240,72 milioane de lei, titlurile TLV ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii februarie, fiind urmate de acţiunile FP, care au cumulat tranzacţii de 135,05 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care s-au ridicat la 105,08 milioane de lei.

La data de 28 februarie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 162,17 miliarde de lei, în scădere cu 9,24% faţă de cea consemnată la finele lunii ianuarie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Smecherii au vandut repede si se roaga sa cada bursa de tot, sa le iasa speculatia. Fondurile de pensii, desi li s-a facut pe plac cu toate cerintele, desi stau pe bani multi, nu arata ca doresc sa sustina BVB, vor si ele probabil sa dea tunuri pe spatele prostiei romanilor. Vom ajunge la concluzia ca era bine ce dorea PSD sa faca cu ele. Sifurile s-au facut praf desi s-a ridicat pragul si milioane de romani mici actionari, iarasi au ramas fara bani. Singurul emitent cu scaun la cap a ramas FP, acolo sunt americani nu romani.

    Si uite asa vom merge iarasi la vot si ne vom aminti de toate astea! 

    1. Daca ar fi dupa mine as zice ca nu a inrosito destul asta e doar ca o raceala usoara nu coronavirus ;)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb