FEBRUARIE FINANCIAR Războiul din Ucraina loveşte în acţiunile de la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2022

Războiul din Ucraina loveşte în acţiunile de la BVB

Scăderi de 3% - 6% pentru indicii bursei noastre, în februarie Creşteri puternice pentru titlurile SIF Oltenia, demarate imediat după ce Ben Madadi a depus o ofertă pentru 7% din societate; informaţia nu era cunoscută decât de câţiva oameni din ASF

Mona Mahajan, Edward Jones Investments: "Pe măsură ce lucrurile în Ucraina se vor mai limpezi, ne aşteptăm să vedem o revenire a pieţelor"

Invazia Rusiei în Ucraina a lovit sever acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care s-au confruntat cu scăderi între 3% şi 6% în februarie, accentuate ulterior de escaladarea conflictului din estul Europei. Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide nouăsprezece titluri de la BVB a avut, luna trecută, un declin de 3,6%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 6,4%, inclusiv pe fondul deprecierii puternice a acţiounilor Erste Group Bank (EBS).

Dinamica apare într-un climat cu inflaţie ridicată, ce presează principalele bănci centrale să ridice dobânzile de referinţă, cu impact asupra evoluţiei economice. În plus, războiul din Ucraina a dus la creşterea suplimentară a preţurilor produselor energetice, a cerealelor şi a unor materii prime, ceea ce intensifică presiunile inflaţioniste. În tot acest context, reuzultatele financiare publicate de companii pentru anul trecut aproape că nu au contat.

Indicele Nasdaq Composite navigheză în preajma teritorului "bear"

În Europa s-a derulat în mare parte acelaşi scenariu ca la noi, indicele Stoxx 600 având, în luna februarie, o scădere de 3,4%, în timp ce la Frankfurt, piaţa mai puternic conectată cu economia Rusiei, indicele DAX 30 a coborât cu 6,5%. Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu numai 0,08%, în condiţiile în care Marea Britanie este departe de zona de conflict. La începutul lunii, Banca Angliei a ridicat rata dobânzii cheie cu 25 de puncte de bază, la 0,5%, în timp ce Banca Central Europeană a menţinut neschimbată dobânda, dar a anunţat că va opri achiziţia de active mai rapid decât era planificat.

Peste Atlantic, unde inflaţia a ajuns la niveluri nemaiatinse de patru decenii, indicele Dow Jones a scăzut cu 3,6%, în februarie, în timp ce indicele Standard & Poor's 500 a coborât cu 3,1%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor din sectoare intensive în cunoaştere a avut un recul de 3,4% şi în prezent navigheză în preajma teritorului "bear".

Deprecieri pentru toate sectoarele de la bursa noastră, luna trecută

În acest context internaţional, la Bursa de Valori Bucureşti toate sectoarele au avut scăderi, inclusiv cel energetic, indicele BET-NG încheind luna februarie cu un declin de 4%.

Războiul din Ucraina loveşte în acţiunile de la BVB

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 2,22%, la 0,4615 lei, creşterea preţului petrolului neavând mare impact asupra titlurilor companiei, probabil şi în condiţiile în care, prezenţa apropiată de zona de conflict implică un risc suplimentar. În schimb, perspectiva scăderii livrărilor de gaze din Rusia pare să fi susţinut preţul acţiunilor Romgaz (SNG) pe linia de plutire, titlurile producătorului din Mediaş încheind luna februarie la preţul de 38,5 lei, cu 1,72% peste cel de la finele lunii ianuarie. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 10,6%, până la 41,35 lei, luna trecută.

Într-o perioadă în care indicele Stoxx Europe 600 Banks a coborât cu circa 9,6%, fiind tras în jos în primul rând de băncile europene cu expunere pe Rusia, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au scăzut cu 2,9%, până la 2,55 lei. În schimb, titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au urcat cu 0,5%, la 19,88 de lei, pe fondul apropierii datei de înregistrare pentru dividendele din anii 2019 şi 2020.

Purcari Wineries şi Alro Slatina - printre cele mai mari căderi de la BVB

Acţiunile Purcari Wineries (WINE) au căzut cu 20,8%, până la 12 lei, în februarie, cel mai sever declin din indicele BET, în condiţiile în care producătorul de vinuri este situat în Republica Moldova, unde există temeri chiar în ceea ce priveşte o invazie a Rusiei.

Alro Slatina (ALR) se confruntă cu probleme pe mai multe planuri. Pe de o parte costurile ridicate ale energiei au făcut ca, încă de la finele anului trecut combinatul să îşi reducă producţia de aluminiu primar de la cinci hale de electroliză la două hale. În plus, este pe lista companiilor cu acţionariat rusesc, faţă de care s-au cerut controale pentru a vedea mai exact legăturile cu Rusia. În aceste condiţii, titlurile ALR au avut un recul de 16,5%, la 1,67 lei, în februarie.

O scădere puternică au avut şi acţiunile TeraPlast (TRP), care au coborât cu 15,6%, luna trecută, până la 0,91 de lei, în condiţiile în care există temeri că inflaţia tot mai ridicată şi scăderea activităţii economice vor afecta sectorul construcţiilor, iar titlurile TRP se tranzacţionează la multiplii de evaluare ridicaţi.

Discounturi de tranzacţionare de 66% pentru SIF Banat-Crişana şi de 14% pentru Fondul Proprietatea

În zona SIF-urilor tabloul este tulburător. Acţiunile a patru din cele cinci societăţi de investiţii financiare au avut scăderi, în luna februarie, în timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) au crescut cu 13,2%, până la preţul de 1,89 lei.

Foarte suspect este că aprecierea a demarat la câteva ore după ce Ben Madadi a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o ofertă de achiziţie a 7% din societatea craioveană, după cum ne-a spus. Or, pe atunci informaţia că Madadi depusese oferta nu era publică, fiind cunoscută doar de câteva persoane din ASF. Mai mult decât atât, la două zile după depunerea ofertei investitorului, SIF-ul a convocat acţionarii pentru a aproba un program de răscumpărare a 5% din acţiunile societăţii. Încă nu ştim cine a cumpărat masiv acţiuni SIF5 fix după ce oferta lui Madadi a ajuns la ASF. Din ce ne-a spus investitorul, el sau prieteni de-ai lui nu au achiziţionat acţiuni ale societăţii din Craiova.

Tot luna trecută, Ben Madadi şi-a vândut cea mai mare parte a deţinerii de 6,1% pe care o avea la SIF Muntenia, prin piaţa "deals".

Faţă de Valoarea Unitară a Activului Net din ianuarie, la finele lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri situate între 66% pentru SIF Banat-Crişana şi 51% în cazul SIF Transilvania, ce acum se numeşte Transilvania Investments, în timp ce pentru FP diferenţa relativă dintre preţul din piaţă şi VUAN era de 14%.

Rezerva Federală este aşteptată să opereze prima ridicare a dobânzii cheie în această săptămână, conform CNCB

Începând cu data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, întreaga atenţie a pieţelor a fost acaparată de conflict, iar situaţia este din ce în ce mai proastă. Ucraina rezistă asalturilor armatei ruse care a început să tragă în civili, inclusiv în cordoane umanitare, în încercarea de a forţa autorităţile de Kiev să se predea. Statele Unite şi aliaţii săi europeni au impus sancţiuni economice fără precedent Moscovei, marile corporaţii părăsesc ţara, iar Rusia se îndreaptă inexorabil spre izolare totală pe scena internaţională.

Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones Investments spune că, pe termen scurt, investitorii vor continua să fie prudenţi, până când situaţia din Ucraina va deveni mai clară. "Pe măsură ce lucrurile se vor mai limpezi, ne aşteptăm să vedem o revenire a pieţelor", a scris strategul în ultimul său raport, referindu-se la bursele americane.

Până atunci, analiştii se aşteaptă ca săptămâna aceasta Rezerva Federală să opereze prima ridicare a ratei dobânzii de politică monetară, cu 0,25%, în lupta cu inflaţia care se anunţă şi mai mare în martie. Pentru acest an, economiştii cred ca Fed-ul va creşte de până la şapte ori rata cheie, conform CNBC.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asta sa fie marea paguba!! Alții nu mai au tara și case iar noi ne plângem că acțiunile au scăzut la preț! Cumpărați daca.s ieftine!

    1. Cumparam n-ai grija.

      Nu mai au copii, soț și soție , părinți, frați și surori, nu mai au nimic din păcate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb