FECNE a fost preluată de "Romenergo"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2011

Implicat în vânzarea FECNE, avocatul Vasile Deleanu consideră că este un succes faptul că nu s-a vândut pe bucăţi.

Implicat în vânzarea FECNE, avocatul Vasile Deleanu consideră că este un succes faptul că nu s-a vândut pe bucăţi.

O ilustrare perfectă a definiţiei falimentului la americani

"Rovigo" SPRL, lichidatorul judiciar al FECNE, a reuşit recent să vândă în bloc uzina de pe platforma IMGB către "Romenergo", după mai multe licitaţii. Tranzacţia se ridică la 2,5 milioane de euro, preţul de evaluare fiind de trei milioane de euro. Prima licitaţie a pornit de la suma de cinci milioane de euro.

Cunoscutul avocat Vasile Deleanu, asociatul coordonator al "Rovigo" SPRL, ne-a declarat: "Operaţiunea nu a fost deloc uşoară, dar am reuşit să vindem FECNE în bloc şi nu pe bucăţi şi să salvăm o întreprindere cu un rol important în industria noastră energetică, în special în domeniul nuclear. Pot spune că acest caz este o ilustrare perfectă a definiţiei falimentului de la americani: realocarea resurselor, inclusiv active şi salariaţii calificaţi, către un nou proprietar, care-i va continua activitatea. În general, în ţara noastră, falimentul are o percepţie negativă. Preocuparea noastră este să îndepărtăm această percepţie, iar FECNE este un caz de succes pentru că noul proprietar va menţine activitatea unei societăţi cheie pentru viitoarele noas­tre proiecte nucleare".

Domnul avocat Deleanu ne-a precizat că, în cazul falimentului FECNE, lichidatorul judiciar a trebuit să aplice legea insolvenţei într-o manieră flexibilă. Procedura falimentului a fost declanşată în luna octombrie a anului trecut - după cinci ani de la deschiderea procedurii de insolvenţă şi după eşuarea planului de reorganizare -, iar activitatea FECNE a fost încetată treptat, pentru a putea onora contractele în derulare. Cei 250 de muncitori calificaţi au trecut treptat în şomaj, în prezent fiind deja preluaţi de noul proprietar.

Practicianul în insolvenţă coordonator al "Rovigo" SPRL ne-a mai spus că, până în toamnă, "Rovigo" va continua recuperarea creanţelor companiei, ajungându-se la acoperirea masei credale în proporţie de circa 90%. Principalul creditor este statul, prin ANAF.

Vasile Deleanu apreciază: "În mod normal, în caz de faliment, fabrica ar fi fost vândută pe bucăţi. Mă refer aici la terenuri, utilaje, maşini şi alte active.

Ar fi ajuns o afacere imobiliară şi ar fi murit producţia de utilaje nucleare şi alte echipamente energetice. Am ales să fim mai sensibili la activitatea industrială şi să vindem întreprinderea în bloc, mai ales că FECNE are un istoric strălucit ca furnizor pentru Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă, dar şi pentru alte ramuri ale energeticii noastre".

Acţionarul majoritar al FECNE la intrarea în faliment a fost "Nuclearmontaj", societate deţinută de Ovidiu Tender. Cunoscutul om de afaceri timişorean a ajuns să controleze, în urmă cu câţiva ani, mai multe societăţi producătoare şi furnizoare de echipamente şi utilaje pentru centrala de la Cernavodă, mizând pe realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Dar statul nu s-a grăbit să implementeze proiectul de patru miliarde de euro, iar firmele controlate de Ovidiu Tender au ajuns într-o situaţie dificilă. În prezent, "Nuclearmontaj" trece printr-un proces de insolvenţă.

Surse din piaţa de energie susţin că noul proprietar, mizează, în preluarea FECNE, tot pe proiectul Unităţilor 3 şi 4. Cumpărătorul FECNE a preluat în custodie mai multe utilaje aflate în proprietatea "Nuclearelectrica" SA, care sunt păstrate pentru a fi folosite la construcţia reactoarelor 3 şi 4. Afacerea este evaluată la 10-20 de milioane de euro dacă va fi realizat proiectul de la Cernavodă.

Unitate de interes naţional, FECNE a fost organizată ca societate comercială în anii "90. Anterior înfiinţării ca societate pe acţiuni, unitatea a funcţionat sub denumirea IMGB-FECNE, construită în 1980 pentru programul naţional de producere de echipamente pentru centrale nucleare din România şi programul CAER. În 1998, societatea a fost privatizată prin vânzarea a 51% din acţiuni firmei "Kvaerner". În 2003, acţiunile deţinute de "Kvaerner" au fost cumpărate de "Nuclearmontaj".

Activitatea societăţii este diversificată constând în principal în execuţia de echipamente nucleare pentru centrala de la Cernavodă, execuţia de echipamente pentru centrale termo şi hidroelectrice, echipamente pentru industria chimică şi petrochimică, construcţii şi structuri metalice grele şi execuţia de rezervoare mari pentru transportul gazelor lichefiate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ar fi fost pacat sa nu se continue aceasta traditie. S-a dovedit ca avem buni specialisti in productia de echipamente energetice. Speram ca in paralel cu iesirea din criza a industriei romanesti, ,sa se revigoreze si producerea de echipamente nucleare.

    in sfarsit un zvon bun concretizat care speram sa fie o veste buna pentru toti colegii mei.

    Cand domnul Deleanu a afirmat ceea ce se poate citi in acest articol, ne-am bucurat in primul rand cei care au lucrat in FECNE. Ceea ce a anuntat dumnealui nu prea corespunde cu realitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb