Moneda americană a urcat ieri, pe pieţele externe, atingând nivelul maxim al ultimelor trei săptămâni faţă de valutele majore, după ce, miercuri, banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a anunţat că încheie programul de stimulente economice.
Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară dinamica dolarului faţă de zece valute majore, a atins 1.073,85 puncte în prima parte a zilei de ieri, pe piaţa din New York, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 6 octombrie până în prezent. La ora locală 11:56, indicele atingea 1.069,34 puncte, nivel cu 0,01% mai mic decât în ziua anterioară, când a câştigat 0,6 procente.
Dolarul a urcat cu 0,1% la ora 11:47, la 1,2614 unităţi/euro. Anterior, moneda crescuse până la 1,2548 unităţi/euro, cel mai ridicat curs din 6 octombrie până acum.
Avansul monedei SUA a venit şi pe fondul anunţului privind creşterea PIB-ului american peste aşteptări în trimestrul al treilea. Potrivit Departamentului Comerţului, economia SUA a crescut cu 3,5% în perioada iulie-septembrie 2014, în ritm anual, în timp ce analiştii estimau un avans de 3% după o expansiune de 4,6% din trimestrul al doilea.
Alte cifre oficiale anunţate ieri arată că, în ultima lună, a scăzut numărul americanilor care au depus cereri pentru ajutor de şomaj, iar nivelul consemnat recent este cel mai redus din ultimii 14 ani. Conform Departamentului Muncii, solicitările de ajutor de şomaj au scăzut la 281.000 în cele patru săptămâni încheiate în 25 octombrie, de la 281.250 într-un interval de patru săptămâni încheiat în săptămâna anterioară. Nivelul din 25 octombrie este cel mai redus din mai 2000 până în prezent.
Date fiind aceste cifre, analiştii anticipează că banca centrală americană - Federal Reserve (Fed) - va recurge la o majorare a dobânzii în 2015, mai ales că şi această instituţie şi-a exprimat recent optimismul în privinţa situaţiei de pe piaţa americană a muncii.
În reuniunea de politică monetară din zilele de 28-29 octombrie, Fed a decis să pună capăt programului de achiziţii lunare de obligaţiuni. Membrii comitetului de politică monetară al Fed au votat pentru oprirea, de la 1 noiembrie, a achiziţiilor de obligaţiuni, care au ajuns la 15 miliarde de dolari lunar, de la 85 de miliarde de dolari, cât a fost suma iniţială. De la sfârşitul anului 2012, Fed a cumpărat obligaţiuni în valoare de 1.600 de miliarde de dolari, în cadrul celui de-al treilea program de suplimentare a lichidităţilor, care a avut rolul să susţină creşterea economică.
Miercuri, Fed şi-a menţinut angajamentul de a păstra dobânzile aproape de nivelul zero "o perioadă considerabilă de timp", dar a menţionat, pentru prima oară în mod explicit, că ar putea majora dobânzile mai devreme decât aşteaptă pieţele, dacă ritmul de creştere economică va fi peste aşteptări.
În prezent, Fed are o dobândă de 0-0,25%, interval pe care îl păstrează din 2008, în vederea susţinerii economiei.