Banca centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a deschis miercuri seară calea pentru o posibilă reducere a dobânzii de referinţă, în ideea de a susţine economia pe fondul tensiunilor comerciale persistente şi a încetinirii creşterii mondiale, transmite AFP.
"Incertitudinile din jurul perspectivelor au crescut în mod evident de la ultima noastră reuniune", a afirmat preşedintele Fed, Jerome Powell, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii comitetului de politică monetară. "Vom acţiona adecvat, inclusiv prompt dacă situaţia o va impune, şi vom utiliza instrumentele noastre pentru a susţine expansiunea", a spus Powell, adăugând că Fed ar putea relaxa politica monetară prin reducerea dobânzilor, dar este posibil de asemenea să pună punct procesului de diminuare treptată a bilanţului său.
Pentru moment însă, comitetul de politică monetară de la Fed a decis miercuri să menţină nemodificată dobânda de referinţă în intervalul cuprins între 2,25% şi 2,50%, potrivit Agerpres.
Analiştii au remarcat faptul că în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară, Fed a renunţat la promisiunea de a da dovadă de "răbdare" cu privire la o modificare a dobânzilor, o dovadă în plus în opinia lor că Fed se pregăteşte să reducă costul creditului. În plus, în comunicat se mai precizează că economia americană a înregistrat o creştere "moderată" şi nu una "solidă" cum se preciza la precedenta reuniune.
De asemenea, Fed şi-a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru acest an la 1,5% în loc de 1,8% cât estima în luna martie, dar a lăsat nemodificată prognoza de creştere economică la 2,1%.
Potrivit lui Jim O'Sullivan, analist la HFE, faptul că preşedintele Fed "a insistat asupra faptului că riscurile la adresa economiei au crescut, creşte posibilitatea unei reduceri a dobânzilor".
Următoarea reuniune de politică monetară a Fed este prevăzută să aibă loc în perioada 30-31 iulie şi deja o majoritate zdrobitoare a analiştilor financiari prognozează o reducere a dobânzii de referinţă.
• Banca Angliei înrăutăţeşte prognoza de creştere a economiei britanice
Banca Angliei (BoE) a menţinut ieri dobânda de politică monetară la 0,75%, pe fondul sporirii incertitudinilor privind Brexitul în rândul mediului de afaceri, transmit BBC şi Reuters.
Decizia era aşteptată de pieţele financiare, după ce în august 2018 Banca Angliei a majorat rata dobânzii de la 0,50% la 0,75% - cel mai ridicat nivel din martie 2009, şi a dat asigurări că orice creşteri în următorii trei ani vor fi limitate şi graduale, pe fondul temerilor provocate de Brexit.
De asemenea, BoE a înrăutăţit prognoza privind evoluţia economiei britanice în trimestrul doi din 2019, când ar urma să înregistreze o creştere zero, faţă de un avans de 0,2% previzionat luna trecută.
Pe plan global, tensiunile comerciale s-au intensificat. Pe plan intern, a crescut probabilitatea ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit) fără un acord. Condiţiile financiare s-au atenuat de luna trecută, dar au sporit semnalele că ritmul de creştere a salariilor se stabilizează, deşi înăsprirea pieţei forţei de muncă se menţine, se arată în comunicatul BoE.
Rata inflaţiei a scăzut în mai sub 2% - ţinta Băncii Angliei - atenuând presiunile pentru majorarea dobânzii pentru a ţine sub control creşterea preţurilor.
Analiştii se aşteaptă ca BoE să nu modifice dobânzile până în martie 2019, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.