Sectorul sanitar din ţara noastră riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani, avertizează Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România, potrivit unui comunicat de presă.
"Conform datelor Institutului Naţional de Statistică în ultimii 5 ani sectorul sanitar public din România a pierdut 23.000 de asistenţi medicali, adică circa 20% din asistenţii medicali raportat la anul 2007. Aceste cifre arată că procesul migraţiei personalului medical afectează în cea mai mare măsură asistenţii medicali. Conform studiilor efectuate în ultimii 6 ani de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială < < Solidaritatea > >, intenţia de migraţie se menţine în continuare la cca. 15% din totalul personalului medical. Situaţia sugerează astfel că sectorul sanitar din România riscă să rămână fără asistenţi medicali în următorii ani", menţionează Federaţia "Solidaritatea Sanitară".
Situaţia este cu atât mai gravă în condiţiile în care asistenţii medicali nu constituie un obiectiv prioritar al programului de reformă, precizează Federaţie. "Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a acceptat solicitarea noastră de a introduce şi asistenţii medicali în proiectul pilot de salarizare a personalului din sănătate, problema este departe de a-şi găsi rezolvarea, fiind necesar un plan coerent de măsuri pentru stimularea rămânerii în sectorul sanitar public, ale cărui obiective să se regăsească în toate proiectele de legi ale reformei în sănătate, inclusiv în cele aflate în dezbatere publică", se mai arată în comunicat.