Actualizare 13:10
UE se va confrunta cu un aflux important de Imigranţi chiar şi în cazul în care comunitatea internaţională reuşeşte "printr-un miracol" să pună capăt conflictului din Siria, a declarat astăzi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, transmite DPA.
Sirienii reprezintă cel mai mare grup printre refugiaţii şi migranţii care trec graniţa UE.
"Să nu ne amăgim. Astăzi Siria este într-o poziţie de prim-plan, cu patru milioane de refugiaţi în străinătate şi opt milioane de strămutaţi pe teritoriul sirian. Dar dincolo de Siria, există o lume de războaie, foamete şi mizerie", a declarat Mogherini pentru publicaţia italiană La Repubblica.
"Chiar dacă printr-un miracol, s-ar rezolva mâine problema siriană, Libia va rămâne un coridor deschis şi necontrolat spre Europa, până când cel puţin vom reuşi să reconstruim statul acolo. Şi dincolo de Libia există întreaga Africă", a adăugat aceasta.
Mogherini a spus că blocul comunitar trebuie să fie pregătit pentru o reformă a regulilor sale privind acordarea de azil prin vot majoritar, la fel cum s-a decis la începutul acestei săptămâni distribuirea a 120.000 de solicitanţi de azil, trecându-se peste opoziţia Republicii Cehe, Ungariei, României şi Slovaciei printr-o majoritate calificată.
"Noi trebuie să tratăm problema ca pe o chestiune europeană. Aşa că vom merge în această direcţie. Sperăm să fim în măsură să o rezolvăm consensual, dar utilizarea instrumentelor autorizate de tratatul (UE) nu trebuie să fie un tabu", a afirmat Mogherini, referindu-se la votul majoritar.
(S.A.)
----------
Actualizare 12:15 Şeful Statului Major: Ungaria va mobiliza mii de militari şi tancuri la frontiera cu Serbia
O parte a armatei Ungariei urmează să fie prezentă, cu vehicule de transport şi tancuri, la frontiera de sud, cu Serbia, pentru a o "proteja", a anunţat Tibor Benko, şeful Satului Major ungar, relatează MTI.
Şeful Statului Major a declarat ieri pentru postul M1 că militarii vor continua să construiască gradul de la frontiera dintre Croaţia şi Ungaria şi că "protecţia va include mai multe elemente".
Lucrările de construcţie se încadrează în planificare, a adăugat el.
Benkko a subliniat că exerciţiul militar "Acţiune Hotărâtă 2015" s-a desfăşurat ca rezultat al crizei migrării.
Cu ajutorul exerciţiului, armata s-a pregătit pentru sarcini în gestionarea presiunii migraţiei, iar reglementări în acest sens au fost aprobate de către Parlament, a adăugat el.
Aceste reglementări detaliază diverse sarcini prevăzute de lege. Astfel, militarii sunt abilitaţi, între altele, să verifice documente, să percheziţioneze corporal persoane şi să gestioneze mulţimi de oameni, însă reglementările cu privire la folosirea armamentului din dotare nu au fost modificate, a subliniat Benko.
Şeful Statului Major ungar a mai anunţat că 4.300 de militari au participat la exerciţiu şi că la frontieră vor fi mobilizaţi tot atâţia militari.
(S.A.)
---------
Prim-ministrul francez Manuel Valls a anunţat, astăzi, că Franţa nu va primi mai mulţi refugiaţi decât 30.000, pe care s-a angajat să-i primească în următorii doi ani în cadrul unui plan mai larg al Uniunii Europene, relatează Reuters.
În cadrul unei emisiuni publice France 2, Valls a declarat că "nu vor fi mai mulţi".
"Noi nu le putem ura bun venit în Europa tuturor celor care fug de dictatura din Siria", a adăugat el.
Blocul celor 28 de ţări ale UE intenţionează să primească un total de 160.000 de refugiaţi, mai arată sursa citată.
Prim-ministrul Valls a precizat că "imigraţia a fost întotdeauna o oportunitate pentru ţara noastră... Dar toate acestea trebuie să fie stăpânite, organizate".
El a afirmat că "Franţa primeşte deja 200.000 de cetăţeni pe an prin reîntregirea familiei, programe pentru studenţi şi migraţia economică".
1. Francezul stăruie în prostie
(mesaj trimis de Cristi C în data de 25.09.2015, 18:28)
Sirienii nu de dictatură fug ci de războiul civil pe care tu și americanii l-ați instigat. Idiotule.