Banii veniţi de la stat reprezintă pentru unii fermieri singurul venit după hectarele afectate de secetă în proporţie de 100%. Totuşi, la Buzău sute de agricultori nu şi-au depus documentele necesare la APIA, iar alţii au fost declaraţeineeligibili şi în final cererea lor de plată a fost respinsă.
Concret, în urma proceselor verbale de constatare întocmite pe teren de comisiile Direcţiei Agricole, APIA ar fi trebuit să primjească 2057 de dosare de despăgubire. Însă, la sediul instituţiei s-au prezentat doar 1854 de fermieri. Claudia Stelea, directorul APIA Buzău a explicat că diferenţa sunt fermieri care deşi au avut culturile afectate de secetă nu au înregistrat cerere unică de plată în campania 2020 la APIA şi ca urmare nu se încadrează în categoriile de beneficiari.
De asemenea, au fost şi fermieri care deşi au venit nu au întocmit toate criteriile pentru a primi despăgubiri.
"La APIA am înregistrat 1854 de cereri din care 1847 au fost aprobate pentru plată. Cereri respinse au fost 7: 2 fiind pentru depunerea în afara termenului, respectiv 15 septembrie 2019, şi 5 pentru neîndeplinirea procentului de minim 30% suprafaţă calamitată din suprafaţa totală a culturii respective", a declarat Claudia Stelea.
Conform verificărilor efectuate în teren, la nivelul judeţului Buzău circa 69.000 ha cultivate cu grâu, rapiţă, orz au fost afectate în proporţii diferite de secetă. Procedura de plată este în curs, astfel că până la finalul zilei de miercuri toţi banii să ajungă în conturi.
,,Suprafaţa totală aferentă celor 1847 de fermieri este de 67.000 ha din 69.000 ha înregistrate prin procesele verbale de constatare a pagubelor. Suma totală a ajutorului este de 62.582.302 de lei din care se acordă 82 % procent în această etapă pentru încadrarea în bugetul alocat, respectiv 50. 957.484 de lei", a spus Claudia Stelea.
În funcţie de cultura afectată, fermierii primesc un ajutor cuprins între 772 lei/ ha şi 1002 lei/ ha.
Amintim că până acum verificările făcute în teren au arătat că pagubele înregistrate şi la porumb şi floarea soarelui sunt la fel de mari, chiar în unele zone, unde deficitul de apă a fost şi mai mare, pierderile sunt de 100%, însă pe arii mai extinse, suprafeţele cu aceste culture fiind mult mai mari decât cele cultivate cu grâu, rapiţă sau orz..
"În primăvară am avut 2.300 de procese verbale de constatare a pagubelor, acum avem 5.500 de solicitări. Sunt zone unde nu se culege nimic de pe anumite sole. Producţia este zero. Şi vorbim, în special, de porumb. Aici fermierii trec la îmbalotarea cocenilor pentru a mai putea salva ceva în partea zootehnică, adică să-şi asigure furajele pentru animale. Procentul de afectare este de la 50-100% la porumb, iar la floarea soarelui de la 60-70% la 100%. Avem producţii de 2.500 -2.800 de kg la hectarul de floarea soarelui şi 4.500 la cel de porumb. Cantităţile sunt foarte mici", a spus Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.
Cu toate acestea, prezent la Buzău, ministrul Agriculturii a transmis că nu sunt luate în calcul, deocamdată, plata unor despăgubiri şi pentru aceste culturi.