Fermierii din Prahova pierd anual milioane de euro din cauza rachetelor anti-grindină. Deşi a fost conceput pentru a ajuta recoltele, sistemul anti-grindină este total deficitar din acest punct de vedere, agricultorii susţinând că utilizarea în forma actuală provoacă secetă, conform unui comunicat de presă.
Adrian Mocanu, Vicepreşedintele - Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR), a declarat:"Înaintea perioadei ploiase din acest an s-a tras cu rachete în norii care se formau spontan, cu încărcătură de precipitaţii. Este clar că nu am avut o evaluare detaliată a situaţiei atmosferice, în prealabil. Se trage şi acum cu rachete la întâmplare, de fiecare dată când se semnalează un front atomosferic cu o posibilă încărcătură de grindină. După tragere, acesta se dispersează brusc, iar ploaia nu se mai formează. Dacă în zona noastră avem astfel de situaţii odată la câteva zile, atunci toate ploile care se formează spontan sunt compromise. Din cauza acestui fenomen produs de sistemul antigrindină, mii de hectare de producţie sunt distruse în fiecare an. Şi asta pentru că toate ploile care scapă de arcul carpatic sau care sunt formate spontan, sunt îndepărtate cu rachete, astfel că nu mai ajung în zona de câmpie a judeţului Prahova".
"De ani de zile de când acest sistem este activ la noi în zonă, urmărim nivelul precipitaţiilor şi efectele generale asupra recoltelor, iar concluziile sunt dezastruoase. În perioada în care lucram cu o tehnologie foarte simplă, cu o singură fertilizare în toamnă şi una în primăvară, niciodată nu am avut producţii mai mici de 5-6 tone la hectar la grâu şi 10 tone la porumb. Acum, cu o tehnologie mult mai complexă, cu utilaje mult mai performante, abia facem 4-5 tone la grâu şi 6-8 la porumb, din cauza secetei", explică Adrian Mocanu.
Potrivit comunicatului, sistemul naţional antigrindină, una dintre investiţiile majore ale statului, este prezentat drept cea mai bună soluţie în vederea stopării fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi. Chiar dacă a fost anunţată de către autorităţi ca o măsură eficientă pentru fermieri şi culturile acestora, aedvăratele consecinţe ale sistemului, extrem de costisitor, sunt omise de către guvernanţi.
În fiecare an, dar mai accentuat în ultimele luni, fermierii trag semnale de alarmă referitoare la efectele produse de sistemul antigrindină, însă guvernanţii nu vor să-i asculte. "Am semnalat această problemă către Ministerul Agriculturii şi chiar am primit o promisiune de la domnul ministru Adrian Oro, că se va întâlni cu noi pentru a-i expune problema, însă nici până la acest moment nu avem o discuţie clară, o evaluare sau o rezolvare. Ni se pare normal că dacă acest sistem antigrindină a fost conceput pentru a ne ajuta, să fim totuşi şi noi ascultaţi în legătură cu efectele pe care le produce", mai spune Adrian Mocanu.
Fermierii vor atrage atenţia autorităţilor prin proteste publice la adresa sistemului antigrindină
După ce fermierii din judeţul Prahova au observat efectele negative pe care acest sistem le generează, au hotărât să aibă o iniţiativă publică: "Suntem complet nemulţumiţi de efectele tragerilor cu rachetele aşa-zise antigrindină şi de faptul că nu suntem ascultaţi. Dacă această situaţie continuă, suntem hotărâţi să pornim proteste de anvergură. Nu mai putem tolera o situaţie care produce prejudicii atât de mari, indiferent de banii care au fost cheltuiţi inutil pentru aceste staţii", mai adaugă Adrian Mocanu.
Principalul semnal de alarmă tras de către fermieri este reprezentat de scăderea drastică a productivităţii culturilor, fapt ce poate genera o adevărată criză alimentară în România, în această toamnă şi în anii care vor urma. Fermierii susţin că acţiunile guvernanţilor sunt orientate împotriva propriilor cetăţeni, fiind o adevărată ameninţare la adresa securităţii alimentare din România şi solicită Ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să ia de urgenţă măsuri în privinţa închiderii staţiilor de lansare a rachetelor antigrindină.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2020, 08:54)
Faceți canale de irigații și nu așteptați să vă pice din cer ploaie și subvenții
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2020, 12:36)
Nu am mai auzit asemenea prostii si bazaconii. Nu are niciun fel de treaba racheta cu seceta. Nu mai taiati padurile. Totusi e bine sa cada grindina sa faca praf tot??? Nu mai acoateti nimic la hectar.