Fermierii organizează, astăzi, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina, informează Agerpres.
"Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării", se arată în sursă.
Potrivit acestora, protestul de astăzi se fundamentează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui fermier din România şi pe dorinţa de a-şi desfăşura activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european şi de a fi susţinuţi şi protejaţi de către decidenţii europeni şi naţionali.
"Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă", precizează Alianţa.
În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.
Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2023, 10:49)
Trebuie vazut cum de preturile cerealelor din Ucraina sunt mai mici decat ale noastre, ce fac ei si noi nu facem si ce au ei si noi nu avem de pot scoate cereale la preturi mai bune, apoi sa intervenim pentru ca si noi sa obtinem preturile lor bune.
Trebuie identificate problemele (irigatiile?, subventiile? fragmentarea terenurilor si implicit suprafete prea mici cultivate cu costuri prea mari?, forta de munca, motorina? etc. etc.) si apoi rezolvate ca sa devenim competitivi.
Nu este o solutie sa ne tot plangem ca altii au energie mai ieftina, cereale mai ieftine, rosii, ceapa si morcovi mai ieftini, benzina mai ieftina, lapte mai ieftin, forta de munca mai ieftina etc etc si mai ales politicieni mai ieftini. Trebuie sa luam masuri adecvate ca sa ii putem concura cu succes, iar o prima masura ar fi restructurarea ministerului agriculturii care pana acum, de decenii, nu a fost in stare sa identifice problemele (problema cu problema) si sa vina cu solutii si cu un plan de tara. Absenta unor solutii viabile din partea ministerului, denota faptul ca lipsesc specialistii de acolo si deci se impune restructurarea masiva a lui.
In opinia mea ar trebui reduse veniturile de la varful sistemului bugetar si schema de personal de acolo si majorate subventiile la hectar, cele pentru culturile deficitare sau cu preturi mai mari decat la produsele de import (ca sa eliminam importurile), cele pentru prelucrarea in tara a roadelor pamantului (fabrici de conserve, muraturi, sucuri, bulion etc.) si investitiile in reteaua de irigatii. Atat problemele cat si rezolvarea lor sunt la noi, nu la altii. Nu este vina altilor ca sunt mai eficienti decat noi ci a noastra ca suntem mai prejos decat altii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 07.04.2023, 13:01)
Cel mai bun comentar pe care l-am citit in ziarul Bursa. Felicitari!
Nu-s specialist in domeniu, dar cred ca fragmentarea pamantului e cea mai mare problema. Nu poti te poti bate cu o firma care are mii de hectare, cand tu ai 2 hectare. Asocierea proprietarilor in unitati mai mari ar fi prima si cea mai importanta solutie, parerea mea. Impartirea actiunilor sa fie echivalent cu suprafata cu care adera proprietarii. Poate se poate influenta chestia asta si politic: anumite subventii sau ajutoare pentru achizitia de utilaje doar pentru firma/asocieri de peste x mii de hectare, de exemplu.
Asocierile astea mai mari probabil si-ar permite si sa rezolve problema irigatilor. Iar mai devreme sau mai tarziu, daca e oportun, pot sa-si dezvolte afacerea cu fabrici de conserve, bulion etc. Adica fix ce ai scris tu mai sus. Plus ca ar avea un lobby mult mai puternic.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2023, 17:08)
Cu drapelele Ucrainei si pozele lui Zelenski
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2023, 19:01)
Pretul produsele agricole este mai mare la noi pentru ca nu exista o politica agricola corecta, plus specula.