Weekend-ul acesta, între 12 - 14 mai 2023, ICE - Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, va organiza, în premieră în România, salonul Gustul Italiei, în cadrul festivalului internaţional RO-Wine, cu o selecţie de specialităţi gastronomice italiene şi vinuri de excepţie, inclusiv o selecţie de prosecco şi una de vinuri bio, de la producători de top din diferite regiuni ale Italiei, unii dintre aceştia având o tradiţie de peste 120 de ani, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
RO-Wine, aflat la cea de-a opta ediţie, se va desfăşura în incinta Fratelli Studio din Bucureşti, ziua de 12 mai fiind dedicată, în special, reprezentanţilor reţelelor de retail şi HoReCa.
Italia este ţara europeană cu cel mai mare număr de produse agroalimentare cu denumire de origine şi de indicaţie geografică recunoscute de Uniunea Europeană (847), o mărturie în plus a calităţii produselor, dar, mai ales, a legăturii puternice între excelenţele agroalimentare italiene şi teritoriul de provenienţă. România este a 17-a piaţă de desfacere a produselor agroalimentare italiene, fiind depăşită în Europa Centrală şi de Est doar de Polonia şi Republica Cehă. În 2022, România a importat produse agricole şi agroalimentare din Italia de peste 770 de milioane de euro, în creştere cu 21,5% faţă de anul precedent (82% dintre acestea fiind produse alimentare prelucrate şi băuturi). La rândul ei, anul trecut, România a exportat către Italia produse agricole şi alimentare în valoare de peste 1 miliard de euro, o creştere cu peste 25% faţă de 2021, Italia fiind prima ţară de destinaţie a exporturilor româneşti din această categorie (24% din aceste exporturi reprezintă produse alimentare prelucrate şi băuturi). Principalele produse alimentare italiene importate în România în 2022 au fost lactatele şi brânzeturile (72,4 milioane euro), dar şi cafeaua (69,5 milioane euro) sau produsele de panificaţie şi patiserie (64,5 milioane de euro), arată sursa citată.
Toţi cei care apreciază gusturile şi aromele rafinate italiene, se vor putea bucura la salonul Gustul Italiei de o selecţie exclusivistă de specialităţi de la producători, majoritatea dintre aceştia fiind prezenţi pentru prima dată în România, salonul fiind construit ca o adevărată sărbătoare dedicată produselor alimentare şi vinurilor care au făcut Italia faimoasă în întreaga lume. Vizitatorii vor putea descoperi o gamă variată de produse deosebit de apreciate, de la vinuri albe, roşii şi prosecco, la brânzeturi, paste, creme tartinabile, roşii conservate, făină, biscuiţi şi produse de patiserie standard şi biologice, prosciutto şi alte preparate din carne, oţet balsamic, lichioruri (limoncello şi digestive), cafea, ulei de măsline extravirgin, orez sau produse din trufe, se mai arată în comunicat.