FGA: Asiguraţii la Astra Asigurări şi-ar putea primi banii în termen de 20 de luni

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 mai 2016

FGA: Asiguraţii la Astra Asigurări şi-ar putea primi banii în termen de 20 de luni

FGA a plătit despăgubiri totale de 1.256.000 lei, în 248 de dosare Astra

Plăţile către foştii asiguraţi ai "Astra Asigurări" ar putea dura chiar 20 de luni, unele dosare fiind în diferite faze în instanţă, a anunţat, ieri, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), Carmen Radu, într-o conferinţă de presă. Domnia sa a menţionat: "Din estimările pe care noi le-am făcut până la acest moment, ar fi o perioadă între 14 şi 18 luni, poate chiar şi 20 de luni, pentru că unele dosare se află în instanţă. Peste 5.000 de dosare se află în instanţele din România în diferite faze procesuale".

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a efectuat, pe 3 mai, primele plăţi către creditorii de asigurări ai companiei Astra Asigurări - aflată în faliment -, în sumă totală de 1,256 milioane de lei, pentru 248 de dosare, a anunţat Carmen Radu. Aceasta a precizat că plăţile vor continua în perioada următoare, pentru toate dosarele aprobate la plată în Comisia specială a FGA.

Potrivit instituţiei, până la data de 25 aprilie 2016, au fost analizate în Comisia specială 4.195 de dosare, un număr de 24 fiind respinse. Suma aprobată la plată pentru celelalte 4.171 de dosare este de 16.117.482, 77 lei. Plăţile se vor efectua în funcţie de varianta aleasă de fiecare creditor de asigurări: într-un cont bancar prin virament, prin mandat poştal sau cash, la orice agenţie a băncii Raiffeisen.

Doamna Radu a declarat: "Reamintim potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii aflate în faliment".

Totodată, şefa FGA a subliniat că decizia instanţei din data de 28 aprilie 2016 (falimentul Astra) nu modifică activitatea de primire şi procesare a cererilor de plată din partea potenţialilor creditori ai companiei Astra Asigurări. Această activitate, conform legislaţiei, se va desfăşura timp de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat, pe 29 aprilie, că va începe plăţile către creditorii de asigurări ai Astra, după ce, pe 28 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv falimentul societăţii. Curtea a respins mai multe apeluri declarate în acest dosar şi a menţinut decizia din decembrie 2015 a Tribunalului Bucureşti, prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare - Reasigurare Astra SA.

Carmen Radu a menţionat: "Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în urma căreia a rămas definitivă hotărârea de intrare în procedură de faliment a companiei Astra Asigurări. Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condiţiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăţilor către creditorii de asigurări ai Astra Asigurări care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului".

FGA a preluat peste 57 mii de dosare de daună, la 1 octombrie 2015

FGA a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, preluând - la 1 octombrie 2015 - un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare.

Per ansamblu, în România au fost preluate 1.826.483 de poliţe şi 51.566 de dosare daună, în timp ce în Germania a fost cazul a 6.128 de poliţe şi 193 de dosare de daună, în Slovacia - 22.752 poliţe şi 642 dosare de daună, iar în Ungaria - 191.241 poliţie şi 4.809 dosare daună.

Transferul dosarelor de daună, inclusiv a celor de răscumpărare, nu a presupus şi instrumentarea din oficiu a acestora. Pentru fiecare dosar de daună, posibilul creditor de asigurări, conform legii, a trebuit să transmită către FGA o Cerere de plată, însoţită de o Declaraţie pe propria răspundere în susţinerea documentelor justificative, şi doar după primirea celor două documente s-a trecut la avizarea de către direcţiile de specialitate ale FGA.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu am primit dupa 12 de la Euroins si nu e in faliment.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb