FGDB: Valoarea depozitelor a scăzut faţă de sfârşitul trimestrului II

E.D.
Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2014

Valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit din România a fost de 303,9 miliarde lei la 30 septembrie 2014, cu 0,2% sub nivelul de la sfârşitul trimestrului II 2014, scăderea fiind determinată, în principal, de retragerile consemnate pe segmentul depozitelor negarantate de valori mari denominate în valută ale persoanelor juridice, arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB).

Depozitele persoanelor fizice la instituţiile de credit din România au continuat să îşi majoreze valoarea totală în trimestrul III 2014, sporul consemnat fiind totuşi insuficient pentru a compensa reducerea valorii totale a depozitelor persoanelor juridice, transmite FGDB.

Potrivit raportului trimestrial al Fondului, în timp ce depozitele în moneda naţională s-au înscris şi în trimestrul III 2014 pe o traiectorie crescătoare, depozitele în valută şi-au continuat declinul din ultimul an.

La sfârşitul lunii septembrie 2014, depozitele în moneda naţională la instituţiile de credit din România însumau 165,9 miliarde lei (variaţie trimestrială de +1,1%), iar cele în valută 138 echivalent miliarde lei (variaţie trimestrială de -1,7%).

Dacă majorarea valorii totale a depozitelor în lei a avut loc pentru ambele categorii de deponenţi - persoane fizice şi persoane juridice -, în cazul depozitelor în valută s-a consemnat un regres numai pe segmentul persoanelor juridice cu depozite de valori mari.

Comparativ cu situaţia de la 30 septembrie 2013, depozitele în lei şi cele în valută au avut dinamici similare ca amplitudine, însă de sens opus.

În termeni relativi, valoarea depozitelor în lei la instituţiile de credit din România s-a majorat cu 6,8% (variaţie anuală de +5,2% în termeni reali), în timp ce depozitele în valută s-au comprimat cu 6,9% (variaţie anuală de -8,3% în termeni reali).

Faţă de aceeaşi dată a anului precedent, valoarea totală a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar a înregistrat o relativă stagnare, cu o variaţie anuală nominală de +0,1% (-0,5% în termeni reali).

La 30 septembrie 2014, depozitele persoanelor fizice la instituţiile de credit din România totalizau 132,3 miliarde lei (variaţie trimestrială de +0,5%, corespunzătoare unui spor de 0,7 miliarde lei). La aceeaşi dată, persoanele juridice deţineau pe ansamblul sistemul bancar depozite în sumă de 171,5 miliarde lei (variaţie trimestrială de -0,7%, aferentă unei descreşteri cu 1,3 miliarde lei în mărime absolută).

Persoanele rezidente în România deţineau, la finele trimestrului III 2014, depozite în sumă de 232,6 miliarde lei, reprezentând 76,5% din valoarea totală a depozitelor la instituţiile de credit din România.

Pe parcursul trimestrului III 2014, valoarea depozitelor persoanelor rezidente s-a diminuat cu 0,2%, scăderea fiind localizată în principal la categoria depozitelor în lei ale persoanelor juridice. Şi valoarea depozitelor persoanelor nerezidente la instituţiile de credit din România s-a redus cu 0,2% în cel de-al treilea trimestru al anului, până la 71,3 miliarde lei la 30 septembrie 2014. În cazul persoanelor juridice nerezidente, componenta în moneda naţională a consemnat în trimestrul III 2014 un spor de 5,9 miliarde lei, concomitent cu un declin de 6,2 echivalent miliarde lei al componentei în valută.

Cele 31 de instituţii de credit participante la FGDB concentrau, la 30 septembrie 2014, depozite în sumă de 274,2 miliarde lei, reprezentând 90,3% din valoarea totală a depozitelor pe ansamblul sistemului bancar din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb