Final de campanie, alegătorii nu îşi cunosc candidaţii

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 7 decembrie 2012

Final de campanie, alegătorii nu îşi cunosc candidaţii

Astăzi este ultima zi în care candidaţii îşi mai pot face campanie electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc duminică. Milioane de euro au fost investite de către partide şi candidaţi în bannere, obiecte promoţionale, mitinguri electorale, dar puţine sunt cazurile în care toată această campanie a avut un efect direct pe relaţia candidat - alegător. Comparând cifrele sondajelor de opinie efectuate înainte de startul campaniei şi cele din această săptămână nu se observă mutaţii majore la nivel naţional în ceea ce priveşte primele trei competitoare, USL, ARD şi PP-DD.

În mod îngrijorător, atât pentru procesul de vot cât şi pentru banii cheltuiţi, sunt foarte puţini alegători care îi cunosc pe absolut toţi candidaţii din propriul colegiu (nu sunt foarte mulţi). Mai grav este că sunt destule cazuri în care votanţii recunosc că nu ştiu niciun nume din cele pe care ar trebui să le voteze. Au fost cazuri în care inclusiv candidaţii au încurcat efectiv străzile şi şi-au făcut campanie în alte colegii, fapt ce a sporit şi mai mult confuzia electoratului. Chiar dacă numărul de candidaţi este mult mai mic decât la alegerile locale, şi de această dată cheltuielile de campanie sunt destul de mari. Spre exemplu, conform datelor oficiale, USL, PSD, PNL, PC, UDMR şi PP-DD au cheltuit în campania pentru alegerile locale din iunie 40.300.000 de lei.

Toţi cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, pentru a-i alege pe cei 452 de parlamentari care îi vor reprezenta în viitorea legis­latură: 137 de senatori şi 315 deputaţi. Norma de reprezentare pentru Camera Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar pentru Senat este de un senator la 160.000 de locuitori.

Pe lângă cele prezentate mai sus se adaugă şi deja clasicele suspiciuni de fraudare a alegerilor. Acuzele vin de la cel mai înalt nivel. Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-o intervenţie că Guvernul Ponta creează condiţii de fraudare a alegerilor neanunţând numărul de electori:"Actualul Guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt trei zile până la alegeri şi creează condiţii de fraudare prin neanunţarea numărului de electori. Este obligaţia Guvernului să facă public numărul de cetăţeni români cu drept de vot. Îi atenţionez să nu uite, cum au uitat la referendum, pe cei 500.000 de cetăţeni români cu domiciliu în străinătate. Ei au domiciliul stabil şi trebuie incluşi în listele permanente din diaspora". Nu e nicio surpriză că premierul Victor Ponta are un punct de vedere diametral opus: "Vreau să-i asigur pe toţi locuitorii României din străinătate că am luat toate măsurile, transparente, totul e pe site, pentru ca votul în străinătate să nu se mai fraudeze aşa cum l-a fraudat Traian Băsescu în 2009. Atunci, vă aduceţi aminte, a fost un alt câştigător şi, fraudând votul din diaspora, Traian Băsescu a devenit în mod fraudulos a doua oară preşedintele României" .

Numărul secţiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie este de 18.749, dintre care 18.454 în ţară şi 295 în străinătate, potrivit datelor publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP). În Bucureşti vor fi înfiinţate, pentru acest scrutin, 1.239 secţii de votare. Potrivit legii electorale, cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si la ce ar mai ajuta sa-i cunosc pe candidati? cine a votat in ultimii 20 de ani stie ca isi ia teapa de fiecara data . toate partidele politice s-au aliat de fiecara data cum s-a putut numai de dragul puterii. toate combinatiile au fost facute, toate au dezamagit. anul acesta chiar nu vreau sa mi cunosc candidatii, nu vreau sa mai votez...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb