Finalizarea fuziunii Băncii Transilvania cu Bancpost - la 31 decembrie 2018

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 septembrie 2018

Finalizarea fuziunii Băncii Transilvania cu Bancpost - la 31 decembrie 2018

Procesul prin care Banca Transilvania absoarbe Bancpost urmează să fie finalizat în data de 31 decembrie 2018, sub condiţia obţinerii aprobării Băncii Naţionale a României (BNR), arată proiectul de fuziune dintre cele două entităţi bancare.

Acesta subliniază că, la data respectivă, "Bancpost îşi încetează existenţa, fuziunea având ca efect dizolvarea fără lichidare şi transmiterea universală a întregului său patrimoniu către Banca Transilvania, care astfel dobândeşte drepturile şi este ţinută de obligaţiile Bancpost". Banca Transilvania îsi va menţine activitatea principală de intermediere monetară, precum si restul activităţilor secundare.

În baza contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, Banca Transilvania "achiziţionează, prin preluarea în mod direct, 100% din acţiunile ERB, 100% din acţiunile ERS şi 99,14675% din acţiunile Bancpost, vânzătorii retrăgându-se din societate", mai precizează documentul citat.

În data de 12 martie anul curent, cele două părţi au obţinut un acord prealabil, de neobiecţiune, prin care Banca Naţională a României nu se opune "achiziţiei potenţiale a entităţilor Eurobank în România, şi anume unei participaţii calificate directe reprezentând 99,1467% din capitalul social subscris şi vărsat al Bancpost, precum şi achiziţia a 100% din capitalul social subscris şi vărsat al ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA".

Ulterior, în 13 martie, Consiliul Concurenţei a transmis o decizie similară privind operaţiunea de concentrare economică realizată prin dobândirea de către Banca Transilvania a controlului unic direct asupra Bancpost.

Conform sursei citate: "fuziunea se face cu transmiterea integrală, prin transfer universal, a patrimoniului Societăţii Absorbite către Societatea Absorbantă, inclusiv a imobilelor exis­tente în contabilitate, incluzând toate drepturile, obligaţiile, activele şi datoriile pe care Bancpost le are la data efectivă a fuziunii".

Principalele acţiuni de coordonare ce vor fi urmărite după realizarea tranzacţiei sunt următoarele, conform proiectului de fuziune:

- Creşterea veniturilor ca urmare a diversificării ofertei către clienţi (prin introducerea de noi produse şi servicii şi ajustarea celor existente);

- Majorarea veniturilor prin eficientizarea canalelor de distribuţie;

- Îmbunătăţirea structurii de costuri pe termen lung;

- Optimizarea infrastructurii, combinând competenţele celor două instituţii, având în vedere că structura teritorială a Bancpost va fi integrată în cadrul Grupului BT şi va aduce îmbunătăţiri structurii nou create;

- Resursele vor putea fi alocate mai eficient prin crearea unei singure unităţi administrative;

- Fluxurile decizionale vor fi optimizate prin integrarea structurilor exis­tente, a know-how-ului şi a experienţei existente în cele două entităţi;

- Simplificarea proceselor privind managementul, controlul şi raportarea pe toate segmentele de afaceri şi în ceea ce priveşte raportările financiare, de risc etc.;

- Optimizarea resurselor de finanţare prin eficientizarea raportului credite - depozite existent la acest moment în fiecare din cele două bănci;

$ Eficientizarea utilizării şi alocării capitalului prin consolidarea portofoliului de produse.

De asemenea, un obiectiv important al fuziunii celor două instituţii este administrarea riscurilor semnificative la care este expusă instituţia de credit după fuziune în vederea menţinerii profilului de risc ţintă, definit pentru bancă în urma fuziunii. Astfel, proiectul de integrare este orientat pe modul cum vor fi gestionate diferenţele dintre cele două bănci şi expunerea agregată astfel încât să se asigure:

-$ O tranziţie fără dificultăţi şi asigurarea unui cadru adecvat şi sustenabil pentru BT;

-$ Sistemele, politicile, guvernanţa, resursele umane, capitalul şi lichiditatea sunt adecvate dimensiunii şi profilului de risc al instituţiei de credit absorbante după fuziune.".

Începând cu 3 aprilie 2018, Bancpost şi Banca Transilvania fac parte din acelasi grup financiar-bancar.

Instituţia de credit clujeană a raportat, după primele şase luni ale acestui an, un profit net la nivel de bancă de 662,7 milioane de lei, cu 33,6% peste cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma creşterii veniturilor operaţionale cu 13,51%, până la 1,423 miliarde de lei, pentru acelaşi interval de raportare.

La nivel consolidat, Grupul BT a înregistrat, la finalul primului semes­tru al acestui an, un profit net de 864,6 milioane de lei, cu 68,63% peste cel obţinut la data de 30 iunie 2017, de 512,73 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu știu cui aparține alegerea simbolului "$" pentru aliniatele din articol, dar este foarte sugestiv pentru "liniile directoare" promovate de conducerea Băncii Transilvania: profit, profit, profit, eventual, ceva grija față de proprii salariați.

    Cei care au lucrat pentru Banca Transilvania știu cel mai bine... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb