FINANCIAL TIMES:  Industria americană a băuturilor analizează efectul legalizării marijuanei asupra afacerilor sale

.
Internaţional / 27 noiembrie 2016

Industria americană a băuturilor analizează efectul legalizării marijuanei asupra afacerilor sale

Industria americană a băuturilor analizează efectul legalizării marijuanei asupra afacerilor sale de 200 de miliarde de dolari, după ce, concomitent cu alegerile prezidenţiale, cinci state au organizat referendumuri pe această temă, dintre care patru şi-au dat acordul, inclusiv California, cel mai populat stat din SUA, relatează agenţia Financial, citată de News.ro.

Chiar dacă alcoolul şi canabisul pot părea compatibile pentru unii, o serie de producători de bere se tem că marijuana ar putea fi un risc concurenţial, unele grupuri din industrie mergând atât de departe încât să contribuie la finanţarea campaniilor anti-legalizare.

Boston Beer Company, cel mai mare producător de bere craft din Statele Unite, cu mărci care includ marca Samuel Adams şi cidrul Angry Orchard, a avertizat că extinderea legalizării marijuanei implică un risc pentru vânzările companiei.

"Este posibil ca folosirea legală a marijuanei să aibă un efect advers asupra cererii pentru produsele companiei. Considerăm totodată că are un impact şi asupra industriei berii craft", se arată într-un raport publicat în februarie de Boston Beer Company.

În Massachusetts, organizaţia industrială Beer Distributors' PAC a donat în acest an 25.000 de dolari unui grup care a făcut campanie împotriva legalizării canabisului.

"Băutorii de bere craft sunt mai mult tineri, nonconformişti, care sunt mai tentaţi să consume şi canabis, în timp ce un băutor tipic de Budweiser, de exemplu, este un angajat mai matur şi mai puţin tentat de acest drog", a explicat Trevor Stirling, analist la Bernstein.

Şi producătorii altor băuturi sunt îngrijoraţi. Brown-Forman, producător de whiskey din Kentucky, menţionează că creşterea probabilă a consumului de marijuana în SUA sau în alte regiuni ale lumii este unul dintre riscuri.

Atitudinea la nivelul industriei băuturilor nu este uniformă.

Atunci când grupul California Beer and Beverage Distributors din Sacremento a donat 10.000 de dolari, în 2010, pentru combaterea legalizării marijuanei, producătorul de bere Sierra Nevada, membru asociat al grupului, a obiectat public, afirmând că nu a fost consultat şi că are o poziţie neutră.

Opiniile sunt diviziate şi pentru că nu există dovezi referitoare la impactul vânzărilor de marijuana asupra celor de bere, întrucât legalizarea drogului este recentă.

Institutul Berii, care reprezintă marii producători, avertizează totodată că multe întrebări legate de marijuana nu au încă un răspuns, cum ar fi măsurarea concentraţiei în sângele şoferilor.

Date recente din Colorado, care a legalizat consumul de marijuana în 2012, sugerează că vânzările acestui drog nu le afectează în mod necesar pe cele de alcool.

Veniturile fiscale din vânzările de bere, vin şi băuturi spirtuoase ale statului Colorado au crescut cu 4,5% în primele opt luni ale acestui an, potrivit datelor oficiale, faţă de un avans de 2,7% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea vânzărilor de alcool în Colorado ar putea fi datorată, parţial, turiştilor atraşi de marijuana, potrivit analiştilor.

În Statele Unite, 14% dintre adulţi recunosc că folosesc canabis, cu mult sub cei 70% care consumă alcool şi 25% care fumează ţigări, potrivit grupului de cercetări Cowen.

Vivien Azer, analist la Cowen, a subliniat însă că marijuana a câştigat teren în rândul bărbaţilor adulţi, în detrimentul alcoolului, în ultimul deceniu. Ea crede că legalizarea va accelera această tendinţă.

Cu toate acestea, unii producători de băuturi văd în legalizarea marijuanei o oportunitate.

Constellation Brands, care comercializează tequila, votcă şi mărci de bere precum Ballast Point, consideră că marijuana ar putea fi folosită la aromatizarea alcoolului.

"Nu avem planuri să introducem produse legate de canabis, dar urmărim cu atenţie piaţa. Ar putea fi o posibilă oportunitate pentru companiile producătoare de bunuri de consum. Trebuie mai întâi să existe claritate în privinţa legilor şi reglementărilor", potrivit companiei.

Institutul de cercetări Volteface, care într-un raport comun cu Adam Smith Institute a cerut guvernului britanic să legalizeze canabisul, afirmă că dacă ar avea de ales, unii băutori ar fi înclinaţi să îşi micşoreze consumul de alcool.

"Dacă a fi legalizat canabisul, preţul ar scădea, iar oamenii ar avea de ales între două opţiuni legale", a spus Henry Fisher, director pentru politici la Volteface.

El a indicat un sondaj efectuat în rândul a 1.006 de persoane la Londra, care a arătat că 45% dintre consumatorii de canabis cred că beau mai puţin alcool pentru că fumează acest drog. Procentul în rândul femeilor este mai mare, de 55%.

Ziua alegerilor prezidenţiale din SUA a adus şi legalizarea consumului de marijuana în statele Maine, Massachusetts şi Nevada, pe lângă California, dar alegerea lui Donald Trump a provocat îngrijorare că legalizarea treptată a drogului ar putea fi deturnată, iar armistiţiul dintre legialaţia federală şi cea statală ar putea lua sfârşit.

Preşedintele ales l-a nominalizat pe conservatorul Jeff Sessions pentru funcţia de procuror general. Aceasta provine din Alabama, unul dintre puţinele state americane unde folosirea canabisului este interzisă sub orice formă.

Peste jumătate dintre americani au acces la marijuana pentru consum legal, într-o anumită formă, după votul din California, care are o populaţie de 39 de milioane de persoane.

Un număr de opt state au aprobat consumul marijuanei în scop recreativ, drogul fiind disponibil în alte 28 de state în scop medical.

Piaţa canabisului recreativ ar putea atinge în SUA 50 de miliarde de dolari până în 2026, faţă de nivelul actual de 6 miliarde de dolari, potrivit analiştilor grupului Cowen.

Marijuana este încă interzisă la nivel federal, limitând accesul la facilităţi bancare al companiilor care fac afaceri cu acest drog. În plus, Administraţia pentru Reglementarea Drogurilor clasifică marijuana în categoria I, alături de heroină şi ecstasy.

Însă, fapt neobişnuit în Statele Unite, Legea federală pentru controlul substanţelor nu prevalează în faţa legilor statelor care guvernează drogurile interzise, ceea ce permite statelor federale să legalizeze canabisul.

Peste jumătate din populaţia americană susţine legalizarea marijuanei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb