Preşedintele sârb Aleksandar Vucic se pregăteşte să dea undă verde gigantului minier anglo-australian Rio Tinto pentru dezvoltarea celei mai mari mine de litiu din Europa, la doi ani după ce Belgradul a anulat proiectul, relatează Financial Times.
Vucic a declarat pentru FT că "noile garanţii" din partea Rio Tinto şi UE ar urma să atenueze temerile Serbiei privind îndeplinirea standardelor de mediu la mina Jadar, din vestul ţării.
Reprezentanţii Rio Tinto nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.
În întreaga lume guvernele şi firmele concurează pentru a produce materiale considerate esenţiale pentru tranziţia energetică. Litiul este folosit în special la bateriile pentru vehiculele electrice (EV) şi pentru dispozitivele mobile.
China este principalul furnizor global de minerale critice, dar Uniunea Europeană şi SUA încearcă să majoreze livrările interne pentru a nu rămâne în urmă în tranziţia energetică.
"Dacă rezolvăm toate problemele, mina ar putea fi inaugurată în 2028, şi ar urma să producă 58.000 tone de litiu pe an, ceea ce ar fi suficient pentru 17% din producţia EV din Europa, aproximativ 1,1 milioane de maşini", a afirmat Vucic în interviul acordat FT.
În 2022, Belgradul a revocat licenţa pentru proiectul Jadar al Rio Tinto, evaluat la 2,4 miliarde de dolari, după proteste masive cauzate de temerile privind îndeplinirea standardelor de mediu.
Dacă va fi finalizat, proiectul ar putea acoperi 90% din necesarul actual de litiu al Europei şi ar ajuta Rio Tinto să devină un producător de top de litiu.
1. Serbia nu are nevoie de litiu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2024, 13:17)
E vrajeala cu standardele de mediu! stiti ce a primit Serbia in schimb! ca occidentul sa profite de litiu sarbesc!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2024, 01:06)
Si ce a primit Serbia, in schimb? Du-ti ideea pina la capat/