"Finanţarea atrasă din piaţa de capital ne ajută să ne dezvoltăm pe piaţa externă"

A consemnat Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2022

"Finanţarea atrasă din piaţa de capital ne ajută să ne dezvoltăm pe piaţa externă"

Finanţarea atrasă de ABN Systems din piaţa de capital ajută compania să-şi implementeze planurile de dezvoltare strategică pe pieţele externe, ne-a spus, într-un interviu, George Barbu, CEO ABN Systems, societate din domeniul IT&C care deţine brandul autohton Tellur.

ABN Systems a încheiat, în decembrie, o Ofertă Publică Iniţială, lansată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). George Barnu ne-a declarat, printre altele: "Ne-am propus atragerea unei sume mai mari decât cea subscrisă în ofertă, însă şi finanţarea atrasă, de 1,1 milioane de euro, ne va permite să implementăm planurile noastre de dezvoltare, să accelerăm extinderea afacerilor pe unele pieţe externe.

Nu schimbăm strategia, ci doar modificăm ritmul de implementare. Pe măsură ce vom implementa strategia noastră şi vom obţine rezultatele dorite, credem că vom atrage atenţia investitorilor şi vom putea veni către piaţa de capital şi pe viitor, prin operaţiuni de mărire de capital social sau emisiuni de obligaţiuni".

(Interviu cu George Barbu, CEO ABN Systems)

"Suntem în proces de autorizare a produselor Tellur în India şi Egipt" "Vom folosi o parte din suma atrasă inclusiv pentru extinderea în Statele Unite, unde am început să vindem primele produse Tellur, din 2021"

Reporter: Cum aţi apreciat modul în care s-a derulat IPO-ul companiei? Ce credeţi că a determinat o oarecare rezervă din partea investitorilor -canibalizarea cu alte plasamente private din decembrie, deteriorarea parametrilor macro la nivel de ţară şi global, politica de dividende a companiei?

George Barbu: Ne-am bucurat să înregistrăm 859 de subscrieri, din partea unor investitori care au avut încredere în business-ul nostru şi, probabil, fuseseră deja convinşi de produsele noastre. Am primit astfel de semnale de la "fani" ai brandului nostru, Tellur, care au subscris în IPO.

Iniţial, ne-am propus atragerea unei sume mai mari decât cea subscrisă în ofertă, însă şi finanţarea atrasă, de 1,1 milioane de euro, ne va permite să implementăm planurile noastre de dezvoltare, să accelerăm extinderea afacerilor pe unele pieţe externe.

Nu schimbăm strategia, ci doar modificăm ritmul de implementare. Piaţa IT&C ne oferă multe oportunităţi de dezvoltare. Cu mai puţini bani, vom valorifica mai puţine dintre aceste oportunităţi pe care le-am identificat şi vom face reprioritizări ale paşilor pe care ni i-am propus, fără a renunţa la planul de creştere. La finele primului semestru din 2021, exporturile au urcat cu 114%, ajungând să reprezinte peste 52% din cifra de afaceri, în lipsa unei finanţări suplimentare celor standard pe care le-am accesat în mod obişnuit. Ne aşteptăm ca rezultatele la final de an să fie şi mai bune, confirmând tendinţa de creştere.

În privinţa rezervelor investitorilor, este posibil să fi intervenit o oboseală a pieţei, spre sfârşitul unui an extraordinar, probabil cel mai bun din istoria pieţei de capital din România, dacă ne raportăm la numărul de noi emitenţi.

Reporter: Intenţionaţi să derulaţi şi alte runde de finanţare prin piaţa de capital în 2022? Cum staţi în acest moment cu ţintele asumate prin prospectul IPO-ului?

George Barbu: Da, vom continua pe această linie. Această Ofertă Publică Iniţială a fost doar un prim pas către Bursă şi către investitori. Suntem convinşi că putem livra ceea ce ne-am angajat să facem, ne bazăm pe rezultate foarte bune obţinute până acum, pe un plan de dezvoltare la fel de bun şi pe potenţialul ridicat de creştere al pieţei de produse şi accesorii IT&C.

Pe măsură ce vom implementa strategia noastră şi vom obţine rezultatele dorite, credem că vom atrage atenţia investitorilor şi vom putea veni către piaţa de capital şi pe viitor, prin operaţiuni de mărire de capital social sau emisiuni de obligaţiuni.

Reporter: În prospectul ofertei publice lansate în decembrie la BVB se vorbea de o extindere în pietele externe, cu focalizare pe ţările din regiune. Care este raţiunea acestei mişcări, mizaţi că veţi găsi pieţe mai puţin saturate şi o concurenţă mai abordabilă în vecini sau există şi alte resorturi ale deciziei?

George Barbu: Finanţarea atrasă de pe piaţa de capital şi listarea la Bursă ne ajută să implementăm planurile noastre de dezvoltare strategică în această direcţie. Suntem în domeniu de 20 de ani, avem în portofoliu un brand propriu de produse, Tellur, iar de mai mulţi ani vindem pe pieţele externe, ajungând acum la aproape 30 de ţări. Avem rezultate foarte bune, cu evoluţie pozitivă an de an. Tocmai de aceea, principalul nostru obiectiv de business în perioada următoare este reprezentat de accelerarea extinderii afacerilor pe pieţele externe.

Suntem în proces de autorizare a produselor Tellur în India şi Egipt, două pieţe cu mare potenţial. Totodată, vom folosi o parte din suma atrasă inclusiv pentru extinderea în Statele Unite, unde am început să vindem primele produse Tellur, din 2021.

Reporter: Din perspectiva afacerilor ABN, ce nişă din oferta companiei are cel mai mare potenţial? Ma refer în special la conceptul "internetul lucrurilor", o zonă favorizată de pandemie...

George Barbu: Vânzările de produse Tellur Smart Home au crescut, atât în ţară, cât şi pe pieţele externe, cu 70%, în primele nouă luni din 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi estimarea noastră este că vor înregistra creşteri ample în continuare. Am înregistrat venituri totale de 78,7 milioane de lei (15,9 milioane de euro), în trimestrul al treilea din 2021, în creştere cu aproape 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, principalul motor de creştere fiind reprezentat de vânzările produselor din gama proprie, Tellur, pe pieţele externe.

Având în vedere că, la nivel global, multe dintre birourile clasice s-au mutat acasă, a crescut nevoia oamenilor şi a companiilor de tehnologii şi accesorii. Ca să lucrăm de acasă, în condiţii confortabile, cu toţii avem nevoie de tehnologie, iar portofoliul nostru include cam tot ce este necesar.

Reporter: Cum resimţiţi la nivel de business sincopele ce afectează lanţurile de distribuţie la nivel global?

George Barbu: Ştim cu toţii că au fost probleme la nivel global în privinţa aprovizionărilor, a distribuţiei de produse. În ceea ce ne priveşte, nu am întâmpinat greutăţi din acest punct de vedere, pentru că am estimat acest lucru, l-am inclus din timp în strategia noastră privind stocurile de produse pentru fiecare ţară, optimizând, astfel, fluxurile de lucru.

Reporter: Ce nişă de piaţă din zona IT&C credeţi că are cel mai mare potenţial în general şi pentru oferta ABN în particular?

George Barbu: Activăm într-o industrie dinamică, într-o continuă transformare. Ca tendinţă în ultima perioadă, determinată şi de pandemie, am observat că produsele din gama Smart Home se vând foarte bine şi au premise de creştere în viitor, la nivel global. Anul trecut, printre produsele "vedetă" din portofoliul nostru s-au aflat termostatul, căştile şi boxele cu Bluetooth.

Numărul tot mai mare de utilizatori de internet, faptul că tot mai mulţi dintre noi lucrăm de acasă, importanţa tot mai mare a monitorizării locuinţelor în locaţii îndepărtate, nevoia în creştere de soluţii de economisire de energie şi cu emisii reduse de carbon sau îngrijorarea sporită cu privire la siguranţă - toate acestea sunt factori determinanţi ai creşterii pieţei de profil.

Reporter: Creşterea inflaţiei vine acompaniată de regulă cu o reducere a puterii de cumpărare. Începeţi să resimţiţi asta la nivelul cererii sau e prematur să vorbim de aşa ceva?

George Barbu: Nu am resimţit acest lucru la nivelul cererilor de produse până acum, pentru că noi suntem prezenţi în foarte multe ţări, iar fiecare dintre ele are o politică economică diferită. Mai mult, toate produsele noastre au un raport calitate-preţ bun, astfel că scumpirile ar putea atrage atenţia asupra portofoliului nostru şi din partea altor categorii de clienţi.

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb