• Cristian Boureanu: "400 milioane lei vechi primiţi ilegal de PNL au părut o suma fabuloasă în presă, însă în realitate este foarte puţin"
Modificarea prezentei legi privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale reprezintă o uşurare pentru politicieni, din moment ce răspunderea a trecut din ilegalităţile propriilor partide în imperfecţiunea legislativă.
Legea actuală, în vigoare din 2003, impune plafonul maxim de cotizaţii plătite de un membru de 100 salarii minime brute pe economie pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 10 salarii minime pe lună. Propunerea Institutului pentru Politici Publice (IPP) de modificare a legii prevede un plafon maxim al acestor cotizaţii la 10 salarii minime pe economie în decursul unui an.
Sergiu Anton, deputat PC, a afirmat ieri că în propriul partid "cotizaţiile sunt între 1.000 şi 10.000 lei vechi pe lună pentru un membru obişnuit şi pot ajunge pînă la 100.000 pentru cei mai întreprinzători". Cu toate acestea, domnia sa a declarat: "eu nu am dat nici un ban din salariu pentru partid, de cînd am devenit parlamentar".
Menţinerea cotizaţiilor la un nivel ridicat trebuie menţinută, conform afirmaţiilor lui Paul Păcuraru, deputat PNL, din moment ce "tot cei care au finanţat partidul pînă acum, îl vor finanţa şi în continuare".
În privinţa donaţiilor, viitoarea lege poate prevedea ca partidele politice să nu fie trase la răspundere dacă donatorul a declarat pe propria răspundere că nu are datorii la stat şi, mai nou, la bugetul local. Dacă nici aceste prevederi nu vor fi respectate va exista o amendă atît pentru donatorul banilor, cît şi pentru partidul care îi primeşte. Această prevedere a atras nemulţumirea celor prezenţi. Dan Crăciunescu, deputat PC, a constatat că "Donaţia e reglementată deja de Codul Civil. Punct. Avem Lege. Nu ne trebuie o lege nouă", iar Cristian Boureanu, deputat PNL este de părere că "multe legi sunt făcute doar pentru a fi bifate".
Amendarea prezentei legi este însă o necesitate pentru alţi politicieni, din moment ce "legea trebuie să prevadă nu numai simplele datorii, ci datoriile scadente la plata efectuării donaţiilor", crede Lakatos Petru, deputat UDMR. Domnia sa mai crede că trebuie stabilit şi un cuantum de la care sunt luate în calcul aceste donaţii din moment ce "o ciorbă de potroace primită de un politician în campania electorală nu poate fi inclusă la capitolul donaţiilor". Responsabilitatea acestor donaţii trebuie să fie atribuită individual şi nu întregului partid, dar şi donaţiile trebuie primite individual. În aceste condiţii, Cristian Boureanu crede că este "îndreptăţită sancţionarea celui vinovat care poate merge pînă la anularea mandatului de parlamentar sau consilier".
Banii care au fost primiţi ilegal de partidele politice nu reprezintă în totalitate vina partidelor, ci şi a erorilor Curţii de Conturi, este de părere Sergiu Anton. "Nu toate constatările făcute pînă acum de Curtea de Conturi sunt întemeiate, iar simpla constatare a Curţii de Conturi nu trebuie să atragă sancţiune, din moment ce această instituţie a confundat unele firme". În acelaşi timp, "400 milioane lei vechi primiţi ilegal de PNL a părut o suma fabuloasă în presă, însă în realitate este foarte puţin", consideră Cristian Boureanu.
Demersul IPP încurajează în primul rînd un bazin larg de donatori mici în detrimentul donatorilor care "au în spate grupuri de interese". Adrian Moraru, coordonatorul acestui program, s-a săturat să asculte "văicărelile din partea partidelor, cum că legea este injustă şi că nu-i lasă să strîngă bani", sperînd că viitoarea lege nu va mai lăsa loc de motive pentru încălcarea ei.