Finanţarea IMM-urilor, o problemă pentru sistemul bancar

George Marinescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2019

Adrian Vasilescu, BNR: "Numai 12.000 de IMM-uri sunt bancabile"

Doar două întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) din zece sunt bancabile în ţara noastră şi, din această cauză, numai 25% din portofoliul de creditare al băncilor este constituit din creditarea acestor companii, a afirmat, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor(ARB), cu prilejul conferinţei "Cum finanţăm afacerile?", eveniment ce a avut loc, ieri, în Bucureşti.

Florin Dănescu a precizat: "ARB are ca strategie creşterea finanţării IMM-urilor, întreprinderi ce reprezintă 51% din economia naţională şi unde sunt peste 73% din locurile de muncă. Dar când constaţi că doar 2 din 10 sunt bancabile, este greu să creşti numărul societăţilor ce primesc finanţare. (...) Să te poţi califica pentru creditare este o chestiune de sănătate, de management financiar. Jumătate din IMM-urile din ţara noastră au capital negativ şi, din această cauză, nici vorbă să primească vreun credit. Cu toate că fiecare bancă comercială are un departament care ară efectiv oraşele din ţară în căutarea IMM-urilor bancabile, creditarea societăţilor respective este dificil de realizat".

Cu privire la finanţarea IMM-urilor, Adrian Vasilescu, consilier pentru strategie în cadrul Bănciii Naţionale a României (BNR), susţine că, deocamdată, acestea au o singură soluţie: împrumuturile bancare.

Vasilescu a spus: "Bursa ar fi o soluţie de finanţare a afacerilor, dar deocamdată nu este. (...) În partea noastră de Europă, mai încet cu bursele şi mai mult cu băncile. Dar băncile au şi ele anumite reglementări şi trăiesc într-o anumită realitate. Cea mai simplă reglementare este că, dacă o bancă îţi împrumută bani să îşi finanţeze o afacere, trebuie să aibă siguranţa că acei bani se întorc cu o dobândă şi cu un comision. Suma de finanţat, dobândă şi comisionul sunt nişte probleme pentru noi".

Aceste probleme apar, conform consilierului Adrian Vasilescu, din cauză că doar 600.000 de companii îşi depun anual bilanţul la Ministerul Finanţelor, iar 150.000 nu fac acest lucru. Din cele 600.000 de firme, 40% sunt cu capital negativ, adică datoriile sunt mai mari decât întregul patrimoniu. Vasilescu a mai menţionat că un studiu întocmit de banca centrală arată că din cele 600.000 de companii, numai 12.000 sunt bancabile, ceea ce reprezintă un număr foarte mic.

Consilierul de strategie al guvernatorului BNR consideră că în ţara noastră, deşi băncile au bani de împrumutat, cererea este mică din cauza creditului scump, adică a dobânzii mari pe fondul intermedierii financiare reduse. Adrian Vasilescu a arătat: "Cel mai scump credit din Uniunea Europeană se găseşte în România. Atunci este normal ca unele companii din ţara noastră să apeleze la împrumuturi din partea acţionarilor sau să se împrumute de la instituţiile financiare sau bancare de peste hotare. Oricine vinde, stabileşte preţul pe două coordonate: dever, în care există un volum mare de vânzări, sau marjă - în care se constată o urcare a preţului, în lipsa unui volum mare de vânzări. Creditul în ţara noastră nu poate fi mai ieftin, întrucât câştigul este în marjă, nu în dever. Cea mai mică marjă de intermediere în Uniunea Europeană, de 26% - atât cât avem noi - înseamnă imposibilitate de a câştiga pe profitul în dever şi deocamdată rămânem cu cel în marjă. Iar intermedierea de 26% are o singură cauză: sărăcia din ţară. Companiile s-ar duce să ia un împrumut, dar nu se califică".

Aceste lucruri se reflectă şi în activitatea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), conform datelor prezentate în cadrul conferinţei de directorul general adjunct Virgil Anghel. De exemplu, anul acesrta, numărul garanţiilor acordate de Fond pentru companiile înfiinţate prin Start-up Nation a fost în scădere în comparaţie cu cel de anul trecut - 1800 faţă de 4300 în 2018.

Virgil Anghel a precizat: "În ultima perioadă, numărul garanţiilor acordate de către FNGCIMM s-a diminuat deoarece băncile au stabilit o valoare maximă de creditare până la care nu mai solicită garanţii".

Cu toate acestea, potrivit lui Stere Farmache, preşedintele Fondului Român de Contragarantare(FRC), băncile finanţează afacerile viabile, dar societăţile trebuie să aibă la dispoziţie şi un colateral; iar acest colateral, adică garanţia sau finanţarea aferentă poate fi asigurată de FNGCIMM în colaborare cu FRC.

Stere Farmache a mai spus: "O firmă trebuie să fie bine pregătită, echipată, când doreşte finanţare, fie de la bancă, fie de pe piaţa de capital. Pentru o companie este bine să acceseze fonduri şi de pe piaţa de capital, deoarece are o transparenţă mult mai mare. Acest motor al finanţării nu funcţionează încă la parametri optimi, dar sistemul bancar şi piaţa de capital sunt complementare în domeniul finanţării afacerilor".

Perspectivele sunt sumbre, mai ales pentru anul viitor, ţinând cont de încetinirea creşterii economice în zona Uniunii Europene şi în ţara noastră şi de deficitele de cont curent şi bugetar cu care se confruntă autorităţile de la Bucureşti. Conform analiştilor economici, toate acestea vor afecta rata dobânzii în anul viitor, iar IMM-urile vor accesa mai greu creditarea bancară şi din cauză că multe dintre ele se vor confrunta cu probleme financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb