Finanţele acordă credite pentru plata arieratelor autorităţilor locale

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 februarie 2013

Finanţele acordă credite pentru plata arieratelor autorităţilor locale

Autorităţile locale pot să contracteze împrumuturi de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pentru a-şi plăti arieratele faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, în limita a 800 milioane lei, anunţă ministerul de resort. Sumele oferite reprezintă vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent al Trezoreriei Statului. Data limită de contractare este 29 martie 2013, se arată în comunicatul MFP.

Administraţiile locale pot folosi creditele pentru plata arieratelor proprii, ale instituţiilor publice finanţate integral din bugetul local, ale instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local, în limita sumelor datorate de respectivele administraţii, precum şi pe cele ale spitalelor publice din reţelele proprii, în limita cheltuielilor pe care autorităţile în cauză le pot finanţa. De asemenea, unităţile şi subdiviziunile administrativ-teritoriale au dreptul să plătească arieratele spitalelor publice, cu excepţia celor care provin din cheltuieli finanţate din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi din bugetele programelor naţionale de sănătate.

Perioada maximă de acordare a creditelor este de cinci ani, iar rata dobânzii este situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), de 5,25% pe an. Limita de îndatorare pentru împrumuturi este de 70%.

Contractarea este condiţionată de obţinerea avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precizează MFP.

Documentele necesare contractării împrumutului trebuie depuse la direcţiile generale ale finanţelor publice, respectiv Direcţia generală a finanţelor publice Bucureşti.

Arieratele autorităţilor locale şi cele din sistemul de sănătate au reprezentat unul dintre principalele puncte pe agenda discuţiilor dintre Guvern şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale. "La nivelul staff-ului, s-a ajuns la un acord cu privire la acţiunile de corectare care sunt necesare pentru a îndeplini obiectivele prevăzute în program, mai cu seamă în ceea ce priveşte reducerea arieratelor statului şi reforma întreprinderilor publice, precum şi în privinţa proiectului de buget pe anul 2013", se precizează în declaraţia comună a instituţiilor financiare internaţionale la încheierea misiunii de evaluare care a avut loc luna trecută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb