Finanţele au atras 300 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la 6 ani

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 martie 2015

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 300 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la 6 ani, la un randament mediu anual de 2,60%, în urcare uşoară de la nivelul minim record de 2,53% pe an, obţinut în februarie pentru titluri de stat cu o maturitate apropiată.

Ministerul a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 881,8 milioane lei, însă a atras doar suma vizată, de 300 milioane lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 2,62% pe an.

Pe piaţa secundară, miercuri, nivelul propus de investitorii care încercau să cumpere (bid) astfel de obligaţiuni se situa la 2,57% pe an.

Economiştii ING Bank România precizau într-o notă de cercetare publicată anterior emisiunii de obligaţiuni: "Ne aşteptăm ca Ministerul Finanţelor să vândă obligaţiunile de 0,3 miliarde lei cu scadenţa la 6 ani la un randament maxim de aproximativ 2,65%, faţă de un nivel bid de 2,57% in şedinţa de ieri. În pofida unei îmbunătăţiri a sentimentului global, am vazut luna trecută că volumul ridicat de emisiuni a avut un impact semnificativ asupra randamentelor şi situaţia nu s-a schimbat prea mult, având în vedere că volumul emisiunilor nete pare, în continuare, ridicat. Ne putem aştepta la unele mişcări pozitive în a doua parte a lunii, cand va deveni operaţional programul Băncii Centrale Europene de relaxare cantitativă şi se va reduce maturitatea medie a titlurilor vândute de minister".

Titlurile vândute ieri fac parte, potrivit Mediafax, dintr-o emisiune de obligaţiuni lansată iniţial în mai 2011 şi care ajunge la maturitate în iunie 2021. De la lansarea emisiunii, Finanţele au împrumutat prin aceast instrument financiar 7,21 miliarde de lei.

Ultima dată emisiunea a fost redeschisă în octombrie anul trecut, când ministerul a vândut obligaţiuni de 300 milioane de lei la un randament mediu de 3,7% pe an.

Emisiunea urmează să fie redeschisă vineri printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la acelaşi randament acceptat joi. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 45 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna martie prin vânzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul vrea să obţină 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare intenţionează să atragă 240 de milioane de lei.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 8,6 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat.

Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 miliarde de lei, prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb