Ministerul Finanţelor a împrumutat joi 300 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţă în august 2016, la un cost mai ridicat decât în iulie, când statul a atras ultima dată fonduri prin acest instrument, dar mai redus faţă de luna iunie.
Trezoreria a primit oferte de 807,4 milioane de lei, dar a împrumutat doar suma vizată, de 300 de milioane de lei.
Randamentul mediu pe an a crescut la 2,61%, de la 2,32% la mijlocul lunii iulie, dar se află în declin faţă de 2,9% la mijlocul lunii iunie. O evoluţie similară a fost înregistrată şi la licitaţia precedentă, de luni, când randamentul mediu a crescut faţă de iulie dar a rămas aproape neschimbat faţă de iunie.
Emisiunea a fost deschisă în iunie 2013, iar statul a împrumutat până în prezent prin aceste obligaţiuni 6,54 miliarde de lei.
Ministerul Finanţelor intenţionează să redeschidă vineri emisiunea cu scadenţă în august 2016 printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma licitaţiei de joi. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 45 de milioane de lei, potrivit Mediafax.
Ministerul Finanţelor a revizuit programul de împrumuturi pentru luna august, prin reducerea sumei vizate prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie de la 2,9 miliarde de lei la 2 miliarde de lei, la care se poate adăuga prin licitaţii suplimentare suma de 210 milioane de lei, faţă de 345 milioane de lei anterior.
Statul a împrumutat deja în august 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni şi 250 de milioane de euro prin obligaţiuni, precum şi 645 de milioane de lei prin vânzarea de obligaţiuni.
La începutul lunii august, Ministerul Finanţelor a respins, pentru prima dată începând din luna februarie, toate ofertele primite de la bănci în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 600 de milioane de lei, întrucât a considerat că randamentele cerute de cumpărători au fost prea ridicate.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 26,983 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.