Finanţele au împrumutat 700 de milioane de lei, la un cost minim record

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 februarie 2015

Finanţele au împrumutat 700 de milioane de lei, la un cost minim record

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 700 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni pe şapte ani, la un randament minim record pentru titluri cu maturitate reziduală similară.

Trezoreria a primit oferte din partea investitorilor pentru obligaţiuni în valoare de 791,6 milioane de lei şi a atras 700 de milioane de lei, suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna februarie.

Cererea din partea investitorilor a fost mai redusă, întrucât în luna februarie statul a derulat mai multe licitaţii de obligaţiuni cu maturitate lungă.

Valoarea ofertelor primite a depăşit cu doar 13% suma planificată de Trezorerie, rata de suprasubscriere fiind astfel cea mai redusă din aproape trei luni. O rată de suprasubscriere mai scăzută a fost consemnată cel mai recent în a doua jumătate a lunii noiembrie, când Finanţele au vândut obligaţiuni de 200 de milioane de lei, cu maturitate reziduală de aproape 13 ani, după ce au primit oferte cu doar 9,5% mai mari decât suma atrasă.

Randamentul mediu pe an al obligaţiunilor vândute de stat joi s-a situat la 2,53%, în scădere de la 2,81% la începutul lunii decembrie, când statul a atras 500 de milioane de lei prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni, potrivit Mediafax.

Maturitatea reziduală a titlurilor licitate joi se află la cinci ani şi două luni, faţă de cinci ani şi cinci luni la începutul lunii decembrie.

Statul va redeschide vineri emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitaţia de joi. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 105 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a planificat să împrumute în februarie prin vânzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute începând din februarie 2011 şi în urcare de la 3,6 miliarde de lei în prima lună a acestui an.

În cadrul licitaţiilor de referinţă, statul a planificat să obţină 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, în cadrul cărora vinde titluri în condiţiile stabilite în cadrul licitaţiilor de referinţă, intenţionează să atragă 480 de milioane de lei.

Până în prezent, statul a împrumutat în luna februarie, inclusiv rezultatul licitaţiei de luni, suma de 4,27 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb