Finanţele au împrumutat 800 milioane lei

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 octombrie 2011

Finanţele au împrumutat 800 milioane lei

BNR a împrumutat aproape 1,1 miliarde lei către două bănci

Ministerul Finanţelor Publice a atras ieri 800 milioane lei prin prima emisiune de obligaţiuni cu maturitate la doi ani. Randamentul mediu a fost de 7,4% pe an.

Băncile au subscris titluri de 1,485 miliarde lei, cu 75% mai mult decât valoarea indicativă, de 800 milioane lei.

Randamentul maxim acceptat a fost de 7,45%.

De la mijlocul lunii septembrie, Finanţele au atras împrumuturi mai reduse decât valorile programate, întrucât nu au acceptat să plătească randamente în creştere.

Totodată, Ministerul Finanţelor a respins din septembrie până la mijlocul lunii octombrie trei licitaţii din zece pentru vânzare de titluri de stat pentru că a considerat că sunt prea mari costurile de împrumut. Licitaţiile programate pentru octombrie acoperă doar titlurile care ajung la maturitate în această lună, de aproape 4 miliarde de lei.

Chiar dacă Finanţele au acceptat în august şi septembrie dobânzi în creştere, planul de finanţare nu a fost îndeplinit. Ministerul a împrumutat în septembrie 3,13 miliarde lei, sub valoarea programată, de 4,7 miliarde lei.

Dealerii citaţi de Mediafax cred că Finanţele au acoperit în ultima perioa-dă o parte din necesarul pentru plăţi din banii depuşi în depozite la minister de către o bancă, care la rândul ei a împrumutat fondurile de la Banca Naţională a României (BNR), pe perioadă de câte o săptămână. Acest scenariu este susţinut de unii dealeri, mai ales în condiţiile în care în septembrie BNR a împrumutat o singură instituţie de credit cu suma de peste 4 miliarde lei prin două licitaţii repo, chiar dacă do-bân-zile din piaţă erau mai reduse decât cea practicată de banca centrală.

O licitaţie repo a fost organizată de BNR şi luni, când a împrumutat aproape 1,1 miliarde lei, însă către două bănci. Banii au fost acordaţi pentru o săptămână, la o dobândă de 6,25% pe an, egală cu cea de politică monetară, în condiţiile în care băncile comerciale afişau pe piaţă randamente de 5,17% - 5,67% pentru plasamentele cu maturitate similară.

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna octombrie şase licitaţii, prin care să atragă 4,2 miliarde lei. Următoarea licitaţie va avea loc joi, când Finanţele vor să împrumute 600 de milioane de lei prin obligaţiuni la trei ani.

Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 41,16 miliarde lei şi 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.

Titlurile de stat reprezintă 900 milioane euro în bilanţul UniCredit Ţiriac Bank

Titlurile de stat reprezintă 900 de milioane de euro în bilanţul UniCredit Ţiriac Bank, a declarat, ieri, Răs-van Radu, preşedinte executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Achiziţionăm în funcţie de oportunităţile de business. Noi nu suntem partizanii investiţiei în titluri de stat, noi vrem să dezvoltăm businessul, dar înţelegem că în anumite momente de timp putem folosi ca şi buffer sau ca şi rezervă titlurile de stat. În primul rând, pentru a avea sume dis-ponibile pe care la scadenţa titlurilor de stat să le aducem în business, dacă situaţia permite, şi în al doilea rând pentru a ne permite flexibilitate şi lichiditate în momentul în care am avea nevoie la Banca Centrală", a afirmat Radu.

Potrivit acestuia, activele băncii totalizează 20 de miliarde de lei iar banca mai are nişte credite externalizate la Viena.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb