Finanţele au împrumutat aproape un miliard de euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 mai 2011

Finanţele au împrumutat aproape un miliard de euro

Ministerul Finanţelor Publice a atras, ieri, 939 milioane de euro, prin vânzarea de titluri de stat, pe piaţa internă, la un randament mediu de 4,89%, cu scadenţă la trei ani. Suma este cu 56% mai mare decât valoarea programată.

"Băncile au cotat foarte bine, aşa cum ne şi aşteptam" a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi. "Am acceptat o valoa-re mai mare decât suma anunţată, în condiţiile în care randamentul maxim a fost de 4,9% pe an, rezonabil pentru o scadenţă de trei ani în condiţiile actuale de pe pieţele financiare", a adăugat domnia sa, potrivit Mediafax.

Analiştii sunt de părere că suma contractată de minister nu este o noutate, în schimb amânarea împrumuturilor de pe pieţele externe reprezintă un semnal negativ.

Nicolaie Chidesciuc, economist şef la ING Bank, ne-a declarat că nu este o surpriză că Ministerul Finanţelor Publice a atras aproape un miliard de euro, la randamentul de 4,89%. Domnia sa este de părere că acest împrumut este unul mai ieftin decât unul de pe pieţele externe, dar amânarea ieşirii pe pieţele internaţionale reprezintă un mesaj negativ, că investitorii nu au încredere în ţara noastră.

Lucian Isar, analist economic, ne-a declarat că Ministerul de Finanţe ar trebui să se finanţeze de pe pieţele externe şi la termene mai lungi pentru a nu absorbi doar lichiditatea internă, în competiţie cu sectorul privat.

Domnia sa ne-a mai precizat că, prin împrumutul de un miliard de euro, ministerul a absorbit valuta care a intrat în piaţă, după reducerea ratei rezervelor minime obligatorii. În opinia sa, o mai bună utilizare a banilor din rezerve ar fi să fie lăsaţi băncilor pentru finanţarea economiei reale.

Faptul că suma împrumutată de Ministerul Finanţelor Publice este cu 56% mai mare decât cea anunţată relevă două lucruri: pe de o parte, cererea a fost mare pe titluri de stat, iar pe de cealaltă parte, randamentul este convenabil pentru stat, potrivit lui Daniel Dăianu, profesor de economie.

În opinia sa, randamentul de 4,89% este unul bun, dar scadenţa la trei ani este discutabilă, deoarece, ţara noastră trebuie să lungească scadenţele. Domnia sa ne-a declarat că avem nevoie de scadenţe mai mari, deoarece există o presiune mare pe buget şi pe rezervele Băncii Naţionale a României.

Cât despre împrumutul pe pieţele internaţionale, Daniel Dăianu ne-a declarat că încă există o teamă de reintrare pe aceste pieţe. Deşi rating-ul ţării noastre s-a ameliorat pe fondul unor paşi de consolidare fiscală, exis-tă incertitudini legate de consolidarea unor măsuri de reforme. De asemenea, ceea ce se întâmplă la nivel politic cu Guvernul, cu alegerile din cadrul PD-L, toate acestea arată o teamă de a reintra pe pieţele externe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb