Finanţele lansează titluri de stat în euro.La ce dobândă vrea să se împrumute statul de la români

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2020

Finanţele lansează titluri de stat în euro.La ce dobândă vrea să se împrumute statul de la români

Dobânzi între 4% şi 4,5% pe an pentru titlurile în lei şi de 2% pentru cele în euro

Subscrierea iniţială nu este comisionată de bănci, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile

Populaţia poate achiziţiona prin bănci, începând de astăzi, titluri de stat denominate în lei şi, în premieră, în euro, ce vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unui comunicat de ieri al Finanţelor.

Titlurile fac parte din programul Fidelis, iar fondurile obţinute vor fi folosite pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guverna­mentale.

Titlurile au maturităţi de doi şi patru ani pentru cele decontate în moneda naţională şi de cinci ani pentru cele în euro, dobânzile anuale aferente titlurilor în lei fiind de 4% pentru cele cu scadenţa de doi ani şi 4,5% pentru cele la patru ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 2%.

Ministerul arată că dobânzile acordate sunt peste nivelul actual al pieţei, scad riscul investiţional până la maturitate şi oferă oportunitatea lichidării imediate şi cu minim de costuri pentru populaţie în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară.

Valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi de 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Operaţiunea începe astăzi şi se va derula până în data de 7 august, iar titlurile vor fi vândute printr-un Sindicat format din BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale.

Subscrierea iniţială a titlurilor nu este comisionată de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

La începutul acestei luni, Finanţele au lansat patru noi emisiuni de titluri de stat pentru populaţie în cadrul Programului Tezaur, cu dobânzi ce variază între 3,5% şi 4,75% pe an în funcţie de scadenţă.

Dar acestea nu vor fi listate, iar achiziţiile pot fi făcute de la unităţile trezoreriei statului, prin Poşta Română.

În plus, programul depuncteză vânzarea titlurilor înainte de scadenţă prin pierderea dobânzii, ceea ce nu se întâmplă în cazul celor listate.

Numărul final de titluri de stat oferite acum prin programul Fidelis va fi stabilit la data alocării de către emitent cu consultarea Sindicatului de Intermediere, rezultatele ofertei urmând a fi fi notificate către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în termen de cinci zile lucrătoare de la închiderea ofertei şi vor fi comunicate şi către BVB.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii Ofertei, inclusiv.

Metoda de intermediere este metoda celei mai bune execuţii, ceea ce implică luarea măsurilor pe care Sindicatul de Intermediere le consideră necesare şi oportune pentru obţinerea celor mai bune rezultate cu privire la plasarea titlurilor de stat, fără însă a însemna că Sindicatul de Intermediere îşi asumă sau garantează în vreun fel faptul că va plasa oricare sau toate titlurile de stat sau că oferă orice declaraţie sau garanţie cu privire la succesul ofertei.

Ministerul Finanţelor a desemnat membrii Sindicatului de Intermediere să asigure lichiditatea titlurilor de stat pe piaţa secundară. Ulterior admiterii la tranzacţionare a titlurilor de stat, fiecare membru al Sindicatului de Intermediere va publica cotaţii zilnice ferme de cumpărare prin intermediul BVB.

Comisionul perceput de membrii Sindicatului de Intermediere pentru vânzarea sau cumpărarea acestor titluri de stat din piaţa secundară este de maxim 0,05%, în timp ce ceilalţi intermediari vor aplica propria politică de comisionare.

Procedura de subscriere:

Emisiunea în lei

- Pe baza unui formular de subscriere în cazul BT Capital Partners& Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale, sau în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului (BTCP, BCR, BRD) sau la intermediarii autorizaţi care au semnat cu Lead Manager-ul (BT Capital Partners&Banca Transilvania) angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei;

-  Pentru subscriere, încasarea cupoanelor şi a valorii nominale la scadenţă, investitorii trebuie să menţioneze un cont bancar pentru plăţi ulterioare.

Emisiunea în Euro

- Se realizează doar în baza unui contract de investiţii financiare pe piaţa bursieră deschis la unul din membrii Sindicatului de intermediere sau la intermediarii autorizaţi pentru tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti, care au semnat cu Lead Manager-ul angajamentul privind respectarea condiţiilor ofertei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Minciuna despre Fidelis. Prin omisiune. Vanzarea pe piata de capital duce la pierderi la fel de semnificative ca dobanda de la Tezaur. Ba chiar mai mari. Ca sa vinzi pe piata de capital o obligatiune, platesti comision minim 0.5%. Iar apoi pretul gasit pe piata poate fi sub cel nominal.

    BVB nu e o tarabă in piața, ai nevoie de intermediar ca să poți tranzacționa, iar ăla iau comisioane. Plus că titlurile astea nu au lichiditate, stai și te uiți la ele zile in șir.

    Trebuia făcut sa le poți cumpăra direct din internet banking cu comision zero. Da nu-i duce capul pe băieții lu Catzu, ANAF e praf, abia au descoperit plata pe net, cu cardul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb