Finanţele Publice - câmp de luptă între PSD şi PNL

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 mai 2020

Dezbaterea moţiunii simple depusă de social-democraţi împotriva lui Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a dat naştere la declaraţii aprinse din partea deputaţilor partidelor parlamentare.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice, care va fi votată în plenul de miercuri, a fost citită de Andrei Pop, secretarul comisiei de buget, finanţe-bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.

În textul moţiunii se arată că "Virusul Cîţu" a distrus aproape complet economia naţională. Semnatarii acesteia susţin că 70% dintre cetăţeni consideră, conform sondajelor de opinie, că ministrul Finanţelor a luat deciziile prea târziu pentru slavarea economiei naţionale. Cîţu a fost criticat pentru lipsa măsurilor concrete, rapide pentru ajutorarea firmelor şi cetatenilor.

"Ministrul Finanţelor Publice s-a comportat ca un cămătar. Va rămâne în istorie drept ministrul < < dobândă la dobândă > >. Actele normative au fost mult întârziate, iar platforma IMM Invest s-a blocat din prima zi de funcţionare. Analiza simplă arată că oamenii şi firmele trăiesc mai rău decât în guvernarea PSD", se arată în textul moţiunii simple.

Materialul prezentat de deputatul social-democrat a inclus şi datele privind creşterea deficitului bugetar, creşterea datoriei publice, lipsa veniturilor la bugetul de stat, opinia Consiliului Fiscal şi analizele agenţiilor internaţionale de rating care nu dau cifre prea bune pentru economia naţională.

"În fiecare zi, cu Florin Cîţu la Finanţe, România pierde 600 milioane euro", se mai arată în textul moţiunii simple, care meníonează că deficitul bugetar se va situa între 9% şi 10% din Produsul Intern Brut la finalul lui 2020.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a replicat: "Trebuia să adaptaţi moţiunea, pentru că IMM Invest funcţionează de două săptămâni. Ceea ce aţi scris în moţiune este totalmente greşit şi mizerabil. Semnatarii moţiunii sunt cei care în 10 august au gazat şi bătut români nevinovaţi, iar a doua zi susţineau că românii veniseră să dea jos Guvernul. Semnatarii moţiunii sunt criminali, pentru că şi-au permis să ameninţe în Parlament cu respingerea decretului de prelungire a stării de urgenţă. Timp de două luni au modificat în Parlament, în mod criminal şi terorist măsurile luate de Guvern. Fără niciun fel de respect pentru români, semnatarii au folosit acest virus nenorocit pentru a-şi promova moţiunea şi agenda politică. Aţi iniţiat o moţiune bazată pe date care erau valabile atunci când eraţi voi la guvernare, dar în realitate, acum România arată mult mai bine".

El a spus că măsurile luate de guvernul Orban au frânat căderea economiei şi că IMM Invest este cel mai bun program de ajutorare a companiilor din ultimii 30 de ani. Cîţu a comparat IMM Invest cu programul Start-up Nation, pentru care guvernarea Dăncilă nu a alocat anul trecut sumele necesare pentru funcţionarea acelui program. "Sunteţi nişte ţepari. Aţi pus oamenii să ia credite în 2017 şi nu le-aţi returnat nici în 2019. Am venit noi, la sfârşitul lui 2019, să facem rectificarea bugetară şi să dăm 300 milioane lei pentru creditele-punte pentru Start-up Nation", le-a spus Florin Cîţu social-democraţilor.

Ministrul de resort a mai vorbit despre cele 6 miliarde lei daţi cu titlul de rambursare TVA, în ultimile două luni, comparativ cu 1,5 miliarde lei anual de către guvernările social-democrate, pe care le-a acuzat că nu au rambursat TVA pentru a acoperi deficitul bugetar care altfel ar fi depăşit anual 3%. Florin Cîţu i-a acuzat pe social-democraţi că au trecut prin Parlament legi fără surse de finanţare, care au crescut cheltuielile bugetare.

Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor social-democraţi, a spus: "Am văzut un politician în sevraj, care spune că a plătit el 300 milioane lei, de parcă i-ar fi adus de acasă. (...) Împreună cu gaşca de la PNL aţi dat tun după tun în plină pandemie".

El a reamintit modul în care Cîţu a renunţat la mandatul de premier în plină pandemie şi împrumuturile făcute de actualul ministru al Finanţelor Publice. Simonis a criticat amnistia fiscală aprobată de guvernul Orban şi, citând afirmaţiile lui Cîţu de anul trecut, a declarat că măsura respectivă a fost luată în favoarea sinecuriştilor PNL.

Deputatul liberal Lucian Heiuş a arătat: "Am recunoscut în textul moţiunii pasaje scrise în stilul inconfundabil al unor foşti miniştri PSD, care nu şi-au înfrânat limbajul colorat. (...) Textul moţiunii este o carte neagră autocritică a guvernărilor PSD, o descriere corectă a dezechilibrelor majore pe care le-aţi creat prin modelele prociclice pe care le-aţi aplicat. (...) Cât aţi fost la guvernare nu aţi luat măsuri de consolidare economică, iar acesta este motivul pentru care organismele internaţionale spuneau anul trecut că suntem ţara cea mai vulnerabilă în cazul declanşării unei crize economice. Am înţeles din textul moţiunii că nu regretaţi nicio clipă ordonanţa lăcomiei, OUG 114/2018, ba chiar suferiţi că PNL a eliminat toate măsurile toxice din aceasta".

Claudiu Năsui, USR, a amintit şi el de modul în care Cîţu a renunţat la mandatul de premier desemnat şi a precizat că toate măsurile promovate de ministrul Finanţelor Publice nu au mai fost aplicate atunci când a fost vorba despre sistemul administraţiei publice.

"Aţi ratat oportunitatea să faceţi reforme profunde în România", i-a transmis Năsui lui Florin Cîţu, căruia i-a mai reproşat că întreţine discuţii despre impozite şi taxe ce ar putea interveni anul viitor, dar nu anul acesta, deoarece 2020 este an electoral.

Deputatul din partea USR a criticat faptul că Guvernul nu dă OUG pentru desfiinţarea pensiilor speciale şi pentru că nu aprobă legislaţia privind debirocratizarea administraţiei publice centrale.

Victor Ponta, liderul Pro România, a susţinut că, în opinia sa, miniştrii de finanţe sunt oameni serioşi şi a precizat: "Nu am înţeles niciodată circul pe care îl făceaţi cu cei de la PSD, nu l-am înţeles nici pe Teodorovici când vă răspundea la fel, dar astăzi (n.r. - ieri), în afară de faptul că v-aţi înjurat cu PSD, nu am văzut nimic din partea dumneavoastră ceva serios. Dumneavoastră trebuie să răspundeţi la cifre şi la întrebări, să fiţi serios şi să nu fiţi circarul din guvern. Nu vă mai lăudaţi cu IMM Invest, nici dumneavoastră, nici PSD, pentru că iniţiatorul acestui program este Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România".

Referitor la IMM Invest, deputatul Benedek Zachariae(UDMR) a precizat că acest program a fost adoptat în condiţiile unei economii afectată de Covid-19 şi a modificării regulilor europene părivind acordarea ajutoarelor de stat. El a arătat că mecanismul a fost funcţional abia după două luni de la declanşarea epidemiei în ţara noastră, timp în care mai multe companii mici şi mijlocii au concediat definitiv aproape 300.000 de angajaţi.

Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor a precizat că deputaţii respectivi nu vor vota moţiunea simplă deoarece sunt adepţii principiului "nu schimbi roţile în timpul mersului". El a criticat faptul că în economia românească creativitatea nu există, marketingul la fel, promovarea produselor nu este făcută nici ea, ci avem doar o forţă de muncă foarte prost plătită. Pambuccian a precizat că îşi doreşte ca noua generaţie de antreprenori să nu mai crească o companie ca să o vândă şi a spus că trebuie sprijinite start-up-urile la nivelul cheltuielilor operaţionale. Liderul grupului minorităţilor a menţionat că guvernul Orban trebuie să sprijine agricultura deoarece aşa va asigura securitatea alimentară.

Marius Paşcan, liderul de grup al deputaţilor PMP a arătat: "Moţiunea simplă asumată de PSD şi sateliţii săi este o dovadă de ipocrizie, după ce guvernul Dăncilă a lăsat vistieria goală cu un deficit de peste 4% din PIB. Piromanii economiei se prefac acum că sunt pompieri". El i-a cerut lui Florin Cîţu să găsească surse de finanţare pentru proiectele mari de infrastructură şi pentru sprijinirea mediului de afaceri din ţara noastră.

Varujan Vosganian, ALDE, fost ministru al Finanţelor Publice în guvernul Tăriceanu, a spus: "Am impresia că măsurile care au fost luate în ultimile luni de ministrul Finanţelor şi de Guvern sunt reactive. În privinţa programului IMM Invest, băncile nu au încă normele de aplicare, aşa că nu ştiu câte dintre firmele aplicante şi-a luat vreun credit până acum pe acest program. Vorbiţi de deficit în termeni evazivi, ceea ce ne face să credem că prognozele sumbre ar putea să se adeverească, pentru că încasările au scăzut în aprilie cu 10 miliarde lei".

El a precizat că îi acordă un cartonaş galben lui Cîţu pentru rezultate, dar un cartonaş roşu pentru comportamentul faţă de parlamentari.

Deputatul Marius Budăi i-a atras atenţia lui Cîţu că "ţeparii şi criminalii" social-democraţi l-au votat în funcţia de ministru al Finanţelor în 14 martie, înainte ca preşedintele Klaus Iohannis să decreteze instaurarea stării de urgenţă din cauza pandemiei Covid-19.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb