Ministerul Finanţelor solicită completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) din 26 martie, în care li se va supune la vot aprobarea Contractului de Administrare cu Franklin Templeton pentru încă un an, cu un punct privind conservarea patrimoniului actual administrat al FP, conform unui raport publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, Finanţele solicită modificarea comisionului de administrare de bază al Franklin Templeton la 1,35%, se mai arată în document.
Ministerul susţine că, potrivit unei analize comparative a comisioanelor de administrare percepute de alte fonduri închise cu capital privat şi trusturi de investiţii listate la Londra, se evidenţiază o medie ponderată de 1,35% a comisionului de administrare. "Nu este justificată creşterea ratei comisionului de bază la 200 de puncte de bază pe an, în condiţiile în care alte fonduri de dimensiune comparabilă au un comision în medie de 1,35%", conform solicitării de completare a convocatorului AGA.
În ceea ce priveşte conservarea patrimoniului Finanţele menţionează că, în septembrie 2023 mandatul Franklin Templeton a fost reînnoit pentru un an, până în martie 2025, perioadă în care Comitetul Reprezentanţilor FP urmează să desfăşoare o procedură de selecţie transparentă şi competitivă pentru desemnarea noului administrator. "În acest sens, se impune ca strategia Fondului aplicabilă perioadei menţionate să cuprindă conservarea portofoliului actual administrat de Franklin Templeton, astfel încât noul administrator să poată dezvolta o strategie a Fondului, pe termen mediu şi lung, având la bază un portofoliu solid", se arată în document.
Săptămâna trecută, acţionarii fondului au aprobat tranzacţia cu Engie şi un program de răscumpărare a cel mult un miliard de acţiuni proprii, dar au respins propunerea vânzării tuturor sau a unor părţi din participaţiile FP în companiile Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro, în anumite condiţii.
Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a subliniat că decizia acţionarilor nu împiedică administratorul să pregătească tranzacţii legate de deţinerile fondului.
În Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an sunt incluse costuri estimate la 8,2 milioane lei aferente listării Salrom, ce cuprind diferite comisioane, onorarii, cheltuieli de marketing, etc. "Cu excepţia listării Societăţii Naţionale a Sării, nu este avută în vedere sau preconizată nicio tranzacţie specifică la data prezentului document", se menţionează în BVC.
Ministerul Finanţelor deţine 10,42% din drepturile de vot ale FP, conform raportărilor de la BVB, în vreme ce la finele lunii decembrie a anului trecut, deţinerile fondurilor de pensii Pilon II echivalau cu 28,5% din drepturile de vot exercitabile ale Fondului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 22:42)
Oare de ce ?
2. EVER
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2024, 10:32)
Asteptam sa ceara si BT Asset Management SAI SA la EVER reducerea comisionului de administrare pe modelul FP.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2024, 12:08)
EVER se autoadministreaza. ce comision visezi?
3. Democratia...de stat
(mesaj trimis de Augustin în data de 24.02.2024, 13:02)
Daca inteleg bine mandatul FT va fi prelungit pana in martie 2025, conditionat de conservarea patrimoniului actual. Numai bine!
In martie 2025 o "cohorta" de politruci PSD/PNL vor trebui recompensati cu "fonctii" in urma succesului in alegeri. In rezumat...nu mai vindeti ca sa ne ramana si noua.
Si fondurile de pensii cu 28,5% din drepturile de vot stau ca ghioceii, ca tot va fi martie, luna lor.
Halal democratie! "Prietenii stiu de ce".
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2024, 16:26)
Ai inteles bine. FP va deveni SIF6.