Guvernul român a invitat băncile străine şi investitorii interesaţi de achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni în Banca Comercială Română SA (BCR), cea mai mare bancă din România, trebuie să depună o ofertă oficială pînă la data de 7 iulie 2005, comentează Bloomberg, citat de Rompres.
Potrivit unui comunicat ce a fost dat publicităţii, săptămîna trecută, de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), investitorii potenţiali ce vor fi selectaţi pentru a participa la procedura finală de privatizare a unui pachet de acţiuni cuprins între 50% plus una din acţiuni şi 62% din acţiunile BCR, vor fi anunţaţi pînă la data de 14 iulie, data limită pentru depunerea de oferte finale fiind fixată pentru 19 septembrie 2005, ora locală 5 p.m. AVAS a subliniat că în cazul în care un consorţiu de mai mulţi investitori îşi va exprima interesul pentru BCR, unul dintre membrii consorţiul trebuie să fie o bancă importantă care în final ar urma să preia cel puţin o treime din acţiunile BCR.
La data de 26 mai 2005 guvernul de la Bucureşti a anunţat că preţul pe acţiune BCR "nu poate fi mai mic decît preţul plătit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corp. (IFC) pentru BCR". În luna iunie 2004 cele două instituţii financiare internaţionale au plătit 222 milioane dolari pentru o participaţie de 25 la sută plus două acţiuni în BCR. Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbîrcea a declarat, săptămîna trecută, că guvernul român va anunţa cîştigătorul licitaţiei pentru BCR la data de 21 noiembrie 2005.
Potrivit oficialului citat, pînă în prezent şase bănci internaţionale s-au arătat interesate de BCR - Deutsche Bank, BNP Paribas, UniCredito Italiano SpA, HVB Group, Fortis şi Banca Intesa SpA.