Fiscul, amendat cu 16.000 lei pentru publicarea listei datornicilor

S.A.
Ziarul BURSA #Companii / 24 mai 2016

Fiscul, amendat cu 16.000 lei pentru publicarea listei datornicilor

Actualizare 15:02 ANAF contestă amenda dată ANSPDCP

ANAF a anunţat că va contesta sancţiunile aplicate astăzi de ANSPDCP, precizând că a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice atunci când a publicat lista datornicilor.

"ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanţe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalităţii publicării listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale. În schimb, ANSPDCP susţine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria pagină şi informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001", se arată într-un comunicat al ANAF trimis redacţiei.

Cu o lună înainte de îndeplinirea obligaţiei de publicare, ANAF a anunţat public şi a transmis notificări contribuabililor cu restanţe fiscale, pentru a asigura corectitudinea şi actualitatea informaţiilor. Contribuabilii au fost informaţi în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât şi despre obligaţia legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situaţiei fiscale, precizează Fiscul.

"Prin publicarea listei şi pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice şi evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicaţii majore la nivel naţional", se mai arată în comunicat.

Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza articolului 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, şi de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanţe fiscale la data de 30 iunie 2016, menţionează sursa citată.

(S.A.)

----------

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost amendată cu 16.000 de lei de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ANSPDCP.

Astfel, ANAF a încălcat prevederile Legii 677/2001, întrucât a prelucrat şi publicat pe alt site de Internet decât pe propria pagină o listă a persoanelor fizice care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale restante, organizată în funcţie de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte şi actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situaţia reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă.

Potrivit sursei citate, ANAF nu a asigurat informarea completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poştă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

''Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni: amendă în cuantum de 11.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din OG nr. 2/2001; amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 şi art. 8 din OG nr. 2/2001'', se arată în comunicat.

ANAF a publicat, pe 17 mai, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Prelucrarea datelor s-a autosesizat ?

    Pe acelasi principiu cred ca pot amenda si firmele de telefonie si cea de curierat ca divulga vand date personale ? 

    Ha,Ha,Ha, am auzit-o si pe asta! 

    Statul suntem noi, cetatenii si e normal sa stim ce se intampla cu taxele si impozitele.

    Ce a facut ANAF a fost f.b. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb