Fitch a înrăutăţit, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor BCR

C.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 august 2014

Fitch a înrăutăţit, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor BCR

Fitch Ratings a revizuit ieri, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală atribuite Băncii Comercial Române (BCR), în urma retrogradării ratingului de viabilitate al Erste Group de la a- la bbb+.

De asemenea, agenţia a confirmat ratingul pe termen lung al celei mai mari bănci din România la "BBB plus", informează un comunicat al Fitch.

Fitch a mai menţinut calificativul pe termen scurt la "F2" şi ratingul de sprijin la nivelul "2". Ratingul de viabilitate al BCR nu este afectat de deciziile anunţate de Fitch, mai precizează comunicatul.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) şi cele de sprijin ale BCR sunt stabilite în funcţie de potenţialul suport la acţionarului majoritar, Erste Group Bank AG.

Ca subsidiară de importanţă strategică a grupului austriac Erste, Fitch ar atribui BCR, în mod normal, un rating pe termen lung cu o treaptă sub nivelul atribuit băncii mamă, "A minus", cu perspectivă negativă. Totuşi, ratingurile BCR sunt constrânse de plafonul de ţară "BBB plus" atribuit României, potrivit comunicatului agenţiei de evaluare financiară.

Fitch consideră că BCR continuă să aibă o importanţă strategică pentru grupul Erste, în pofida performanţelor scăzute ale pieţei din România, având în vedere concentrarea Erste pe regiunea Europa Centrală şi de Est (ECE), integrarea puternică în grup şi sprijinul acordat până acum băncii din România.

Ratingurile BCR pentru datoriile pe termen lung depind de modificarea ratingurilor IDR ale Erste sau al plafonului de ţară al României.

Un alt factor care poate influenţa ratingurile IDR ale BCR este opinia Fitch privind angajamentul Erste în regiunea ECE şi pe piaţa din România în special.

O retrogradare a ratingului de sprijin al BCR ar fi determinată de reducerea ratingului IDR al Erste la BBB- sau sub acest nivel, sau o modificare a opiniei Fitch legată de dorinţa Erste de a oferi sprijin BCR.

BCR a raportat pierderi de 276,6 milioane de lei (61,9 milioane de euro) pentru primul semestru din anul curent, pe fondul provizioanelor generate de curăţarea bilanţului. Banca are o ţintă de reducere a portofoliului de credite neperformante cu 25% până la finele anului. Rezultatul operaţional al băncii a fost de 1,097 miliarde lei (245,6 milioane euro).

Andres Treichl, directorul executiv al "Erste Group Bank", a declarat la începutul acestei luni că grupul austriac rămâne angajat pe piaţa bancară din ţara noastră, precizând: "Am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, cu foarte multe probleme pe care alte bănci nu le au în România. Unele dintre acestea au venit din trecut, altele ni le-am creat noi. Însă măsurile pe care le-am luat privind portofoliile de credite ne asigură că în 2015 situaţia din România se va îmbunătăţi mult pentru noi. Perioada 2009-2014 a fost foarte dificilă pentru noi, dar avem primele semne că lucrurile se mişcă în direcţia cea bună".

Domnul Treichl a mai subliniat că "Erste" urmăreşte să devină cea mai mare bancă de retail din Europa de Est, iar prezenţa grupului în România este importantă în acest sens. Oficialul "Erste" a mai spus că, anul viitor, la nivel de grup, nu ar mai trebui să fie resimţite probleme de pe urma crizei.

Veniturile nete ale "Erste" din dobânzi, în declin

Pierderile nete consemnate de banca austriacă, la nivel de grup, au însumat 929,7 milioane de euro în primul semestru din 2014, faţă de un profit net de 302,2 milioane de euro în semestrul întâi din 2013. Venitul net din dobânzi obţinut de grup s-a diminuat în primul semestru din 2014 la 2.243 milioane de euro, de la 2.339,9 milioane de euro în intervalul similar din 2013, în principal pe fondul menţinerii unui nivel scăzut al dobânzilor, precum şi al efectelor de curs valutar, potrivit anunţului făcut ieri de bancă. Totodată, venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 907 milioane de euro, de la 894,1 milioane de euro, susţinut de operaţiunile cu valori mobiliare. Rezultatul net din tranzacţionare s-a majorat la 138,0 milioane de euro, de la 103,6 milioane de euro.

Venitul operaţional s-a situat la 3.421,7 milioane de euro, cu 1,8% mai mic faţă de cel de 3.483 milioane de euro din semestrul întâi din 2013. Cheltuielile administrative generale ale băncii s-au redus cu 3,3% la 1.896,4 milioane de euro, în principal pe fondul diminuării cheltuielilor de personal. Această evoluţie a determinat raportarea unui profit operaţional de 1.525,3 milioane de euro, cu 0,2% mai mare faţă de cel de 1.522,7 milioane de euro în primul semestru din 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb