Agenţia de evaluare Fitch Ratings a revizuit în scădere - de la "BBB-" la "BB+", în categoria "junk" (nerecomandată investiţiilor), ratingul datoriei Ciprului pe termen lung în valută şi monedă locală, din cauza expunerii băncilor locale pe Grecia. Perspectiva asociată calificativului este negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma alte retrogradări.
Fitch a retrogradat şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută ale Ciprului, de la "F3" la "B". În schimb, plafonul de ţară a fost confirmat la "AAA", nivel adecvat pentru statele din zona euro.
Agenţia a informat că retrogradarea ratingului suveran al Ciprului reflectă creşterea nivelului capitalului de care au nevoie băncile din această ţară, faţă de precedenta estimare, din ianuarie 2012. Retrogradarea vine în principal ca urmare a expunerii celor mai mari bănci, "Bank of Cyprus", "Cyprus Popular Bank" şi "Hellenic Bank", pe Grecia şi mai puţin ca urmare a deteriorării aşteptate a calităţii activelor în Cipru.
Fitch mai arată că, pe lângă cele 1,8 miliarde euro (10% din PIB-ul Ciprului) de care are nevoie "Cyprus Popular Bank", băncile cipriote necesită injecţii substanţiale de capital, posibil până la 4 miliarde euro (23% din PIB). Deşi majoritatea pierderilor sunt asociate cu expunerea băncilor cipriote la Grecia, rata creditelor neperformante pentru împrumuturile interne din Cipru a crescut semnificativ în ultimul an, pe fondul declinului economic, respectiv al creşterii şomajului.
Agenţia subliniază că, şi în situaţia în care Grecia rămâne în zona euro, băncile cipriote se vor confrunta în continuare cu pierderi din cauza expunerii pe această ţară, întrucât economia elenă va scădea, iar calitatea activelor se va deteriora.
În eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro, Fitch va revizui în scădere ratingul suveran al Ciprului.
Săptămâna trecută, agenţia de evaluare Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile "Bank of Cyprus", "Hellenic Bank Public" şi "Cyprus Popular Bank", din cauza expunerii mari pe care acestea le au pe Grecia. Tot atunci, presa internaţională informa că autorităţile europene fac presiuni asupra Ciprului să ceară un pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde euro, deşi guvernul de la Nicosia încearcă să limiteze ajutorul pentru băncile din ţară.