Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor pe termen lung a 18 bănci comerciale din Uniunea Europeană, în timp ce perspectiva ratingurilor a încă 18 instituţii europene de credit rămâne negativă, potrivit unui comunicat publicat ieri de agenţia de evaluare financiară.
Decizia vine ca urmare a schimbării estimărilor agenţiei privind nivelul sprijinului acordat băncilor de guvernele naţionale. De asemenea, Fitch prognozează că uniunea bancară va reduce supravegherea băncilor la nivel naţional, iar deciziile vor fi luate de Banca Centrală Europeană (BCE).
Printre instituţiile a căror perspectivă de rating a fost revizuită în scădere, de la stabilă la negativă, se află: băncile germane Commerzbank şi Deutsche Bank, cele austriece Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria, cele britanice Lloyds Banking Group şi Royal Bank of Scotland Group, precum şi grupul francez Société Générale.
Fitch a anunţat că perspectiva ratingurilor a încă 18 instituţii europene de creditare rămâne negativă. Printre ele, se numără: Banco BPI şi Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania) şi ING Bank, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor bănci este prezentă pe piaţa din ţara noastră.
Băncile care vor înregistra rezultate foarte slabe la testele de stres (derulate în acest an de BCE la sfârşitul lunii mai, cu rezultate publicate la finele lunii octombrie) va trebui să îşi închidă porţile, a avertizat recent preşedintele grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem.
Ca să treacă testele de stres, va fi necesar ca băncile să aibă un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 8% în scenariul de bază şi de 5,5% într-un scenariu nefavorabil.