FITCH AVERTIZEAZĂ: România ar putea trece de la "stabil" la "negativ"

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 februarie 2008

România ar putea trece de la "stabil" la "negativ"

Agenţia Fitch Ratings a revizuit perspectivele de rating ale României, Bulgariei, Estoniei şi Lituaniei de la "stabil" la "negativ". Creşterea rapidă a creditării, exacerbarea deficitelor de cont curent şi cerinţele privind finanţarea externă reprezintă punctele slabe evidenţiate de agenţia Fitch Ratings, care au stat la baza deciziei.

Edward Parker, responsabil pentru statele emergente din cadrul Fitch, a declarat: "Deficitele de cont curent din Bulgaria şi România au crescut până la anumite niveluri care par disproporţionat de ridicate conform standardelor globale şi istorice. Deficitele externe uşor de finanţat în momente de lichiditate abundentă şi de disponibilitate a investitorilor către asumarea de riscuri, ar putea fi mai greu de finanţat după şocul global al creditelor. Perspectiva negativă reflectă creşterea riscurilor, cu o încetinire a afluxurilor de capital şi ajustări macroeconomice costisitoare".

Deficitul de cont curent din 2007 a fost estimat de agenţia Fitch Ratings la 14% pentru România, 19,5% pentru Bulgaria, 25% Letonia, 13,7% Lituania şi 16% Estonia.

În ultimele 12 luni, dezechilibrele macroecomice s-au adâncit şi în unele cazuri, au rămas pe o direcţie negativă. Totodată, criza globală a creditelor reprezintă o influenţă negativă. Inflaţia s-a accentuat, evoluţia exporturilor va fi afectată de condiţiile creşterii economice lente în zona euro, iar întârzierile în adoptarea euro exacerbează riscurile externe financiare.

Conducerea agenţiei Fitch crede că perspectivele pentru această regiune au scăzut şi dinamica rating-ului s-a schimbat.

Deficitele de cont curent reflectă afluxurile de capital din sectorul privat, incluzând importante investiţii străine directe. "Relaxarea politicii fiscale în România este cu siguranţă îngrijorătoare", a subliniat Edward Parker. În cele mai multe state rata exporturilor este în creştere, însă condiţiile grele de pe piaţa muncii afectează competivitatea. Creşterea rapidă a creditelor bancare şi împrumuturile externe, de obicei de la băncile-mamă străine, joacă un rol important în alimentarea şi finanţarea deficitului de cont curent.

Mai mult, existenţa în număr mare a băncilor străine are un rol pozitiv pentru regiune, dar este posibil să deschidă un canal de contagiune, dacă criza creditelor globale va persista.

Şocul creditelor globale ar putea modera creşterea creditelor şi ar putea duce la diminuarea dezechilibrelor externe. "Ajustările economice nu pot fi uşoare, dacă luăm în calcul evoluţia puternică a sectorului financiar", a declarat Edward Parker.

Creşterea economică şi creşterea creditelor au început deja să se tempereze în Estonia şi, într-o mică măsura, în Letonia.

Agenţia Fitch a revizuit în august 2007 rating-ul Letoniei de la "A-" la "BBB+", iar în decembrie 2007 a revizuit perspectiva de rating a Lituaniei şi Kazakhstanului de la "stabil" la "negativ".

Agenţia Fitch consideră că este nevoie de o perioadă de timp îndelungată ca să se înregistreze evoluţii similare ale inflaţiei, salariilor, deficitelor de cont curent şi împrumuturilor externe.

Edward Parker este de părere că o aterizare lină rămâne scenariul cel mai probabil pentru fiecare din cele patru state. "O aterizare dură determină costuri economice semnificative şi ar putea duce la o diminuare a ratingurilor", a adăugat domnul Parker.

Domnia sa a declarat: "În această situaţie, creşterea finanţării externe şi a creditelor în euro ar fi o vulnerabilitate, dar finanţele publice puternice, flexibilitatea economiei şi ponderea mare a participării instituţiilor străine în sectorul bancar sunt argumentele principale în sprijinul unor costuri de ajustare macroeconomică pentru România".

Agenţia Fitch este de părere că restabilirea echilibrelor macroeconomice ar putea conduce la o perspectivă pozitivă asupra riscului aferent României. "Revizuirea perspectivelor de la negativ la stabil va fi determinată de evoluţiile specifice ale fiecărei ţări" , a conchis domnul Parker.

Moody"s a fost mult mai precaut decât Fitch atunci când a acordat României calificativul Baa3

Agenţia de evaluare financiară Moody"s a declarat că va menţine ratingul "Baa3" acordat ţării noastre. "Nu luăm în calcul nicio modificare, credem că situaţia macroeconomică s-a deteriorat într-o oarcare măsură, însă acest lucru nu este neaşteptat", a declarat analistul Moody"s, Kenneth Orchard. Domnia sa a adăugat: "Am luat în calcul posibilitatea unei deteriorări a mediului economic pentru următorii ani, şi din acest motiv ratingul României este Baa3".

Ratingul ţării noastre este foarte scăzut faţă de majoritatea membrilor Uniunii Europene. Domnul Kenneth Orchard a declarat că Moody"s a fost mult mai precaut decât Fitch atunci când a acordat calificativul. Fitch a acordat României ratingul BBB, cu o treaptă peste echivalentul Moody"s. "Nu am acordat un calificativ atât de mare ca Fitch", a adăugat domnul Orchard.

Standard&Poor"s acordă ţării noastre un calificativ de BBB-, echivalent cu cel al Moody"s.

Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe, ne-a declarat: "Consider că aceasta este o poziţie responsabilă a celor două agenţii de rating care, în condiţiile unor pieţe internaţionale cu probleme, atrag atenţia României vis-B-vis de derapajele posibile în politica fiscală şi bugetară. Este o zonă de risc, mai ales într-un an electoral. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, eu şi alţi analişti am atras atenţia mai înainte referitor la zona politicilor salariale şi a celor de suport social care într-un an electoral au tentaţia să fie excesiv de laxe. Sper că acest semnal va fi luat în consideraţie de decidenţii politici, dar şi de populaţie".

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată, ne-a declarat: "Consider că această decizie era de aşteptat, pentru că s-au deteriorat toţi indicatorii externi din balanţa de plăţi. Dacă în lunile următoare nu vom încerca să reducem deficitul bugetar, care duce în mod normal la scăderea deficitului intern şi a datoriilor, vor urma şi scăderi de rating, nu doar perspective de scădere".

Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, este de părere că această decizie vine să confirme că evoluţia economică a ţării noastre nu a fost tocmai bună. Domnul Cabat ne-a declarat: "Pe de o parte, este o ameninţare clară dată guvernului pentru a urma o politică bugetară şi salarială foarte restrictivă şi, pe de altă parte, reprezintă un semnal de alarmă dat clasei politice de a nu se lansa în promisiuni politice în 2008".

Ministerul Economiei şi Finanţelor consideră că ţara noastră poate susţine actualul deficit de cont curent. Ministerul este de părere că decizia Fitch are la bază în primul rând modificarea poziţiei externe a României, materializată prin creşterea deficitului de cont curent în contextul deteriorării condiţiilor de finanţare la nivel global. Reprezentanţii ministerului consideră că decizia Fitch nu afectează ratingul de ţară, confirmat ieri la BBB pentru obligaţiile în valută şi la BBB+ pentru obligaţiile în monedă naţională.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a adăugat: "În cazul scenariului cel mai pesimist al raportului Fitch, cel conform căruia ţările analizate vor suferi retrageri masive de capital, ţările care au un regim de curs de schimb fix, raportat la moneda unică europeană, vor avea de suportat costuri semnificative de ajustare, în timp ce România, dintre ţările analizate, este evidenţiată în sens pozitiv ca având un regim flexibil de curs de schimb".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb